Lămpile cu lumină neagră, cunoscute sub denumirea de lumină ultravioletă (UV) sunt adesea folosite în industria de curățenie profesională pentru a detecta dacă agenții patogeni ascunși sunt prezenți pe pereți, în zonele atinse frecvent de ocupanți, pe pervazuri, în mobilier sau pe alte suprafețe. Luminile determină materiile precum bacteriile, urina, fluidele seminale și sângele să devină fluorescente, astfel încât ochiul liber le poate detecta.

În mod obișnuit, lămpile UV sunt folosite pentru a testa suprafețele, în special atunci când există un focar de boală sau o creștere bruscă a apariției unei anumite boli într-un anumit moment sau loc. Cu toate acestea, în timp ce mulți dintre managerii de facilități și profesioniștii în domeniul curățeniei sunt familiarizați cu noțiunea de lămpi UV, adesea ei nu știu cum să utilizeze un astfel de dispozitiv.

Potrivit celor de la compania OptiSolve, câțiva dintre cei mai importanți pași pentru utilizarea corectă a unui sistem UV sunt:

  1. Selectați un sistem de iluminare UV de grad profesional care emite raze UV ​​la frecvențe extinse – de la 100 la 400 nanometri (400 nanometri reprezintă echivalentul a aproximativ 4 centimetri) – pentru a detecta bacteriile pe suprafețele ce urmează să fie curățate.
  2. Eliberați zona de testare. În unele cazuri, acest lucru poate include și curățarea suprafeței cu un detergent universal. Cu toate acestea, nu dezinfectați zona de testare, deoarece poate influența rezultatele.
  3. Dacă testați suprafețele mobilierului sau al echipamentelor, mutați-le în așa fel încât aceste zone să fie ușor accesibile înainte de începerea testelor cu lumină UV.
  4. Utilizați ochelari de protecție UV.
  5. Stingeți toate luminile din zona de testare. Zonele de testare trebuie să fie cât mai întunecate posibil pentru ca lumina UV să expună bacteriile.
  6. Dacă testați întreaga suprafață a unei camere, porniți dintr-un colț și deplasați-vă prin toată camera, concentrându-vă mai mult asupra suprafețelor suspecte contaminate. În majoritatea cazurilor, bacteriile și alți contaminanți vor deveni vizibile sub lumina UV.

Deoarece utilizarea luminilor UV este un proces destul de implicat, managerii și profesioniștii în domeniul curățeniei ar trebui să știe că au la dispoziție și alte opțiuni atunci când vine vorba de detectarea agenților patogeni ascunși pe suprafețele clădirilor lor. De exemplu, multe spații din domeniul asistenței medicale și din industria serviciilor alimentare utilizează acum tehnologii imagistice pentru a face invizibilul vizibil, ajutând la eliminarea multora dintre pașii enumerați mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here