Dezvoltarea unui plan de gestionare a apei, în detrimentul unui plan simplu pentru protecția împotriva Legionella, reprezintă o metodă mai benefică pentru menținerea în siguranță a ocupanților unei clădiri. Planul de gospodărire a apelor necesită o implicare mai mare a părților interesate în gestionarea siguranței stării de apă a instalației.

Astfel, planul de gospodărire a apelor trebuie să includă cel puțin următorii pași:

1. Diagrame ale fluxului apei: Spre deosebire de un plan pentru prevenirea apariției Legionella, un plan complet de gestionare a apei ia în considerare toți agenții patogeni prezenți în apă, nu doar Legionella. Planul trebuie să includă o diagramă a fluxului de apă, care să urmărească apa pe măsură ce aceasta circulă prin instalație. Scopul acestei măsuri este ca toți cei implicați să înțeleagă modul de utilizare a apei și să determine unde se află punctele de tratament pe tot parcursul instalației.

2. Înființarea unui comitet: Trebuie să fie selectat un comitet care să includă un specialist în administrarea clădirilor, care poate determina riscurile implementării unui astfel de sistem, un reprezentant al administrației, care poate autoriza costurile, dar și cineva familiarizat cu sistemele sanitare din clădire.

3. Planul și punctele de inspecție: Planurile de inspecție standard, create de multe companii de consultanță, includ testarea pentru Legionella în diferite zone ale instalației. Acest lucru nu este necesar; cu toate că un plan de gestionare a apei ar trebui să includă procese de eșantionare a apei din turnul de răcire, multe alte aspecte ale planului nu sunt necesare. Punctele de inspecție identificate în plan sunt esențiale pentru înțelegerea siguranței sistemelor de apă – monitorizarea temperaturilor și a nivelurilor de pH, a protocoalelor de scurgere, a schimbărilor de conducte și a dezinfectanților, cum ar fi nivelul de clor rezidual liber din apă. De asemenea, personalul clinic ar trebui să fie inclus în pregătirea acțiunilor necesare atunci când este descoperit un caz Legionella.

4. Documentarea: Planul de gospodărire a apelor trebuie să demonstreze faptul că facilitatea este implicată în mod activ în pașii specificați în document. Acesta trebuie să conțină dovezi de activitate, cum ar fi duratele întâlnirilor, elementele de acțiune și controalele programate ale sistemelor de apă.

Greseli de eșantionare costisitoare

Înțelegerea proceselor de testate și de analiză pentru a determina dacă Legionella sau altă bacterie dăunătoare este prezentă în sistemul de apă al unei clădiri este extrem de importantă, deoarece o testare necorespunzătoare poate duce la eșantioane de mostre fals pozitive, ce vă pot costa compania sume uriașe.

De exemplu, un bărbat a fost diagnosticat cu Legionella, iar Departamentul de Sănătate a început o investigație pentru a stabili locurile în care a umblat persoana respectivă în ultimele două săptămâni. Una dintre opririle sale regulate era la piscina unui club local de wellness. Personalul responsabil de administrarea bazinului a fost îndemnat să efectueze o testare a apei, pentru e verifica dacă bacteria nocivă este prezentă.

În momentul în care a fost contactată, Compania de Mediu a decis să efectueze un test rapid care să determine prezența Legionella în apa din bazin, în loc să opteze pentru un test de cultură complet. Astfel, în urma testului rapid a reieșit că în apă era prezentă bacteria Legionella. Compania de mediu a recomandat închiderea clubului, golirea bazinului, spălarea bazinului cu acid muriatic, umplerea bazinului, golirea bazinului, spălarea din nou cu acid muriatic și repetarea acestor pași de trei ori.

După ce a primit această veste, echipa de gestionare a piscinei a chemat o altă companie de mediu pentru o doua opinie și au recomandat utilizarea un test de cultură complet. Testul complet al culturii a arătat că apa din bazinului a fost într-adevăr sigură, iar cantitatea reală de bacterii Legionella a fost semnificativ sub limitele normale.

Numeroase cazuri similare, care implică inclusiv clădiri guvernamentale, au avut loc din cauza unor rezultate fals pozitive, iar acestea au dus la apariția numeroaselor materiale din ziare și de la televiziuni, care au provocat alarmarea nejustificată a ocupanților imobilelor. Testele complete de cultură au demonstrat că sistemul de apă al clădirii este sigur, dar știrile inițiale deja au avut un impact negativ asupra percepției oamenilor, iar vestea bună nu a mai fost primită cu un la fel de mare interes.

Pentru a reduce riscul de creștere și răspândire a Legionellei și a altor bacterii periculoase în sistemul de apă al unei clădiri, proiectați și implementați un plan de gestionare a apei. Acest plan multilateral, cerut de mai multe agenții guvernamentale, în special în cadrul instituțiile de îngrijire a sănătății (cum sunt spitalele sau centrele de îngrijire), trebuie gestionat intern, însă procedeul poate fi asistat și de un consultant extern, dacă este nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here