Industria sistemelor HVAC a făcut pași importanți în îmbunătățirea calității aerului din interior (IAQ) în instituții și spații comerciale. Cu toate acestea, persistă provocări pentru managerii de întreținere și inginerii și tehnicienii responsabili de asigurarea unui mediu sănătos în interiorul clădirilor pentru ocupanți și vizitatori, în special în spații unde activitățile și operațiunile se schimbă în mod regulat.

Astfel, pentru a înțelege rolul filtrelor de aer în atingerea acestor obiective, a aplicațiilor cheie pentru diferitele filtre de aer, a instrumentelor esențiale și a tehnologiilor, tehnicienii trebuie so monitorizeze aerul circulat în interior pentru a depista mucegaiul, umiditatea, temperatura, debitul de aer, monoxidul de carbon și particulele din aer, astfel încât să facă progrese majore în îmbunătățirea sănătății mediilor de interior.

Strategii de configurare

Înainte de a configura filtrele de aer, managerii trebuie să cunoască calitatea aerului din interiorul și exteriorul instalației și, în special, tipurile de poluanți și cantitățile lor în aer. Sursele pot include aerul exterior care intră prin prizele de aer și poluanții atmosferici cauzați de ocupanți și de procesele pe care le desfășoară.

Aerul exterior conține ozon, smog, gaze evacuate de vehicule, poluare industrială și poluanți sezonieri, cum ar fi polenul vegetal, care poate fi factor stresant pentru ocupanții cu afecțiuni respiratorii, de la răceală și astm comun, la boli pulmonare obstructive cronice (COPD). Multe dintre aceste afecțiuni pot slăbi sistemele imunitare și pot provoca pneumonia bacteriană, care reprezintă o boală amenințătoare vieții.

Eficacitatea filtrelor de aer este măsurată ca valoare minimă de raportare a eficienței (MERV) de la 1 la 20, cele cu valoarea 20 fiind cele mai eficiente. Experții clasifică mediile de filtrare a aerului în cinci tipuri principale cu mai multe subclase. Unele filtre elimină numai cei mai importanți poluanți, în timp ce altele sunt mai eficiente și au capacitatea de a elimina chiar și cele mai fine particule de gaze.

Cele patru tipuri principale de filtre de aer sunt:

Fibra de sticlă

Aceste filtre sunt cele mai des întâlnite în dotările comerciale și instituționale de astăzi. Filtrele din fibră de sticlă de unică folosință sunt fabricate din medii care suprapun un cadru metalic de susținere. Fibrele de sticlă captează toxinele și particulele, în timp aerului îi este permis să treacă prin membrană. Filtrele MERV 8 sunt utilizate pentru a elimina acarienii de praf, sporii de mucegai, fumul și anumiți alergeni, cum ar fi mătreața de pe animalele de companie.

Poliester pliat de unică folosință

Aceste filtre sunt mai robuste ușor și pot oferi o alternativă eficientă pentru medii cu un nivel ridicat de praf. Aceste filtre sunt mai scumpe, dar au o suprafață mai mare de filtrare pentru o anumită dimensiune a cadrului. În cazul în care luați în considerare ciclul de viață, acestea sunt mai competitive din punct de vedere al costului. Filtrele de aer comercial de mari dimensiuni câștigă suprafață de filtrare prin aranjarea acestora într-un model asemănător acordeonului în gura canalului de admisie.

Aer comprimat cu eficiență ridicată (HEPA)

Filtrele HEPA sunt împărțite în cinci tipuri – filtrele A, B, C, D și E. Filtrele HEPA A sunt de calitate industrială și captează particule foarte fine, alergeni și toxine. Acestea sunt recomandate în spații comerciale în care sunt prezente fumul și alte particule mici. Filtrele HEPA care îndeplinesc standardul STD-3020-97 al Departamentului de Energie din SUA garantează să elimine 99,7% din toate particulele care au dimensiuni de cel puțin 0,3 microni. Celulele roșii din sânge uman au o dimensiune de 5 microni, iar bacteriile au dimensiuni de la 0,2 până la 3 microni în diametru. Deci, filtrele HEPA elimină toate celulele sanguine și cele mai multe bacterii din aer. Filtrele HEPA D sau filtrele ultra-joase de penetrare (ULPA) sunt MERV 20 și sunt utilizate în încăperi curate. Acestea elimină 99,999 procente din particulele de până la 0,12 microni, inclusiv particule și radiații electromagnetice, care sunt purtate de praful de la centralele nucleare.

Filtre lavabile

Aceste filtre sunt fabricate din straturi stivuite de diverse suporturi pe un cadru metalic sau de plastic și sunt utilizate în spații industriale în care praful și particulele tind să fie mai mari și mai groase. Depunerea de praf de-a lungul marginilor exterioare îmbunătățește capacitatea de filtrare. Filtrele lavabile electrostatice permanente utilizează plăci încărcate pentru a îndepărta particulele ionizate din aer cu întreruperi minime ale fluxului de aer. Un prefiltru este recomandat pentru a atinge cea mai bună eficiență. Aceste filtre au o rată de eficiență de 97% pentru particule cu diametrul de până la 0,01 microni.

Printre considerentele-cheie ce trebuie luate în calcul pentru a determina care sunt filtrele potrivite pentru facilitatea dumneavoastră sunt următoarele:c

• Listați toți poluanții aerieni din mediul înconjurător pe bază de sursa de proveniență – gaze exterioare -cum ar fi ozonul- și produse industriale, cum ar fi cenușa, monoxidul de carbon, dioxidul de carbon, sulfații și alte particule, precum și poluanții din interior, poluanți cum ar fi compușii organici volatili (COV).

• Identificați riscurile pentru sănătate din aceste surse.

• Măsurați dimensiunea zonei care trebuie acoperită.

• Efectuați un plan de etaj în care să indicați: înălțimea tavanului, lungimea și lățimea acestuia, numărul și locația ușilor de intrare; numărul trapelor de acoperiș; și puțurile lifturilor.

• Identificați echipamentul existent de manipulare a aerului și eficiența filtrului utilizat.

• Contactați vânzătorii de servicii de manipulare a ventilației pentru a obține propuneri detaliate, inclusiv standardele îndeplinite de echipament și filtre.

Această abordare este necesară dacă propunerea se referă la instalarea unui nou sistem HVAC sau la un upgrade al celui existent. Managerii ar trebui să includă echipamentul de tratare a aerului în propunere, pentru a aborda posibilitatea ca echipamentul curent să nu fie capabil să înlocuiască volumul de aer pe metru cub pe minut la nivelul corespunzător pentru tipul de instalație pe care o deservește și pentru numărul de ocupanți din clădire. În acest caz, filtrele noi sau îmbunătățite nu vor ajuta la asigurarea unui mediu sănătos, lăsând ocupanții în pericol, în special pe cei care suferă de boli respiratorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here