Numeroase protocoale care să-i protejeze pe oameni de pericolele cauzate de COVID-19 au fost implementate în facilități din întreaga lume. Unele dintre aceste modificări au fost reglementate de guverne, dar multe altele au fost implementate de organizații care încearcă să ia cele mai bune informații pe care le au la dispoziție și să le pună în practică. Există o cantitate copleșitoare de date care sugerează că măștile de față, distanțarea socială și spălarea mâinilor sunt pași dovediți care să contribuie la atenuarea riscului de răspândire a COVID-19, totuși, acești pași singuri nu sunt suficienți.

În luna iulie, comunitatea științifică a explicat printr-o scrisoare deschisă către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), faptul că noul coronavirus se poate răspândi prin transfer aerogen, în special prin particule foarte mici cunoscute sub numele de aerosoli. Aceste particule pot rămâne suspendate în aer timp de câteva ore, conform celor spuse de experți.

Luând în considerare aceste informații, ce ați făcut pentru a vă asigura că oamenii beneficiază de aer curat și pentru a minimiza riscul de răspândire comunitară a virusului în facilitatea dumneavoastră? Ați fost bombardat cu tehnologii și remedii rapide de la furnizori pentru „eradicarea virusului”? Ce strategii ați descoperit că funcționează cel mai bine? Indiferent de ceea ce ați încercat până acum, răspunsul este să vă bazați pe soluții și tehnologii care s-au dovedit a fi eficiente pe o perioadă mai lungă de timp dovedite care au o lungă experiență de a fi eficiente.

În continuare vă vom prezenta o serie de strategii utile pentru a vă menține personalul și clădirile în siguranță:

Cele mai bune practici de ventilație

În primul rând, sporiți nivelul de ventilație. Deschiderea ferestrelor vă va ajuta, dar pentru multe organizații, aceasta nu este o soluție practică. În schimb, puteți ajusta controalele clădirii pentru a crește cantitatea de aer din exterior care curge prin sistemul dumneavoastră. ASHRAE și alte instituții au sugerat o aerisire de două ore, înainte ca ocupanții să ajungă dimineața la birou. Întregul concept este acela de a introduce aer proaspăt în clădire, diluând astfel aerul recirculat și potențial încărcat cu viruși.

Înțelegerea numărului de schimburi de aer de care este capabil sistemul HVAC reprezintă o altă componentă critică. Ați putea avea aer la sută din exterior, dar dacă acesta este schimbat doar la fiecare 90 de minute, atunci ocupanții dumneavoastră sunt supuși unor potențiale riscuri, din cauza reducerii foarte lente a aerosolilor care aerosolilor care pot rămâne suspendați în aer.

Unele companii vor trebui să ia în considerare soluțiile adiacente pentru a crește cantitatea de aer extern care este introdus în clădire. Pe lângă de sistemul dumneavoastră HVAC existent, aveți opțiunea de a implementa sisteme dedicate de aer extern (Dedicated Outdoor Air Systems sau DOAS) care pot furniza până la sută la sută aer exterior. Aceste sisteme pot fi implementate ca unități de acoperiș, unități de sine stătătoare sau integrate în camere individuale din spațiul din tavan.

Minimul de filtrare necesar

Majoritatea conversațiilor despre filtrare încep cu sistemul HVAC, iar acesta este chiar locul unde o schimbare a filtrării reprezintă o soluție practică. Cu toate acestea, în multe cazuri, sistemele HVAC au unele limitări naturale – Câte schimburi de aer se produc pe oră, cât de uniform au loc aceste schimburi de aer în și în jurul ocupanților dumneavoastră și, în unele cazuri, cât de des este pus în funcțiune sistemul dumneavoastră de climatizare. Acestea sunt întrebări pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când stabiliți cum să păstrați aerul pe care fiecare ocupant respiră cât mai curat posibil.

Îmbunătățirea filtrării cu purificatoare de aer locale poate fi cel mai eficient mod de a asigura aerul curat de care au nevoie ocupanții dumneavoastră, oferind în același timp un indiciu vizual oamenilor pentru a-i ajuta să știe că sunt protejați. A ajuta oamenii să „vadă” că aerul lor este protejat reprezintă o componentă importantă a siguranței lor, un element uman de bază necesar pentru îndeplinirea unei multitudini de alte sarcini.

Purificatoare de aer localizate (sau scrubere) permit, de obicei, mai multe schimburi de aer, mai aproape de ocupanți. Căutați dispozitive care să asigure o calitate de filtrare care să respecte cel puțin cerințele minime HEPA. În aceste situații, marea majoritate a companiilor ajung să fie bombardate de furnizori care le propun soluții rapide și care se presupun a fi foarte ”eficiente” în combaterea răspândirii virusului. Totuși, cumpărătorii trebuie să fie foarte atenți, deoarece lte dintre aceste tehnologii au foarte puține dovezi privind eficiența tehnologiilor pe care le utilizează, iar unii furnizori sunt dispuși să-și ”înflorească” spusele dincolo de adevăr. Începerea cu standardul de filtrare HEPA este o modalitate foarte bună de a vă asigura că veți obține o filtrare a particulelor de înaltă performanță în aceste spații localizate. Soluțiile care stratifică filtrarea moleculară sau alte forme de știință dovedită în plus față de HEPA ar trebui considerate pe baza eficienței și a capacității lor de a nu genera alte rezultate nedorite. De exemplu, unele tehnologii, cum ar fi ionizarea și oxidanții fotocatalitici, pot crea molecule intermediare nedorite precum formaldehida și ozonul, care agravează igiena aerului din interior. De asemenea, este important ca în oricare dintre aceste produse care pretind inactivare virală să căutați date de laborator ale unor terțe părți și să cercetați cât de îndeaproape măsurile de testare se aplică în situațiile „din lumea reală”.

Practic, fiecare sistem HVAC are o componentă de filtrare existentă, în parte pentru a proteja echipamentul de resturi, dar și pentru a proteja calitatea aerului pe care îl respiră ocupanții. Având în vedere riscul inerent al sistemului HVAC de a împrăștia virusul, este bine să solicitați un audit al procesului de instalare și a eficienței filtrării pe care o utilizați. Filtrele cu valoarea minimă de raportare a eficienței 15 (MERV 15) și mai mari au rate de captură excepționale (cel puțin optzeci și cinci la sută pentru particule de dimensiuni cuprinse între 0,3-1,0 microni). Totuși, acest nivel de filtrare a particulelor duce la o rezistență mult mai mare la fluxul de aer și ar trebui să determinați câtă rezistență poate suporta sistemul dumneavoastră. ASHRAE recomandă filtrarea MERV 13 (50% pentru particule de dimensiuni cuprinse între 0,3-1,0 microni).

În plus, există câteva soluții prin care puteți adăuga procese de filtrare în sistemul de retur. Pe măsură ce aerul este evacuat dintr-o cameră, adăugarea unui filtru asigură răspândirea oricărei particule este limitată la acea încăpere și nu este transportată mai departe în canalizarea sistemului de climatizare. Deși această soluție nu este întotdeauna practică, este ceva de luat în considerare.

Umiditate relativă

Controlul umidității este ultima piesă a puzzle-ului. Cele mai multe persoane au deja un anumit control asupra umidității, deoarece, împreună cu temperatura, este una dintre condițiile principale de calitate a aerului pe care ocupanții o pot „simți” (și de care se pot plânge). Virusurile și bacteriile „simt” umiditatea relativă și preferă extremele condițiilor foarte uscate sau foarte umede. Recomandarea specialiștilor este ca umiditatea relativă (RH) să fie menținută între patruzeci și șaizeci la sută pentru a minimiza mediile în care acești agenți patogeni pot prospera.

Deși acest lucru poate părea simplu, multe persoane se confruntă cu provocarea de a aduce aer exterior suplimentar și de a ține pasul cu umiditatea și controlul temperaturii. Astfel, ar putea fi nevoie să creșteți nivelul de dezumidificare, în special în zonele cu temperaturi mai ridicate din facilitatea dumneavoastră, pentru a vă asigura că RH-ul este controlat într-un mod eficient din punct de vedere energetic.

Aerul curat contează! Implementarea unor acțiuni dovedite științific pentru a vă gestiona practicile de bază a igienei aerului din interior va ajuta la reducerea riscului de transmitere a COVID și la menținerea ocupanților dumneavoastră în siguranță și cât mai confortabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here