Țevile înfundate reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă instalatorii, atât în clădirile rezidențiale, cât și cele comerciale. Din fericire, aceștia au o suită de echipamente cu ajutorul cărora pot localiza, diagnostica și elimina blocajele din canalizări și conducte.

Iată care sunt câteva dintre cele mai importante echipamente pentru desfundarea conductelor:

1. Șarpe de desfundat

Există două tipuri diferite de curățătoare sau de ”șerpi” pentru desfundarea țevilor – cele acționate manual și cele motorizate. Ambele tipuri folosesc un cablu lung, flexibil, pe care utilizatorul îl alimentează prin sifonul scurgerii și îl împinge către zona înfundată. Un vârf spiralat atașat în capătul cablului penetrează și taie dopul format pe țeavă pentru a-l sparge sau pentru a permite extragerea lui. Unul dintre avantajele majore ale acestui echipament este capacitatea de a elimina fizic blocajele pe care substanțele de curățare chimice nu le pot dizolva.

Curtățitoarele acționate manual includ o manivelă pe care operatorul învârte pentru a împinge vârful spiralat în dop.Marea majoritate a dispozitivelor de acest fel au o lungime cuprinsă între 4 și 6 metri, iar puterea lor depinde de forța operatorului. Acestea sunt foarte eficiente pentru a fi utilizate în desfundarea chiuvetelor, dușurilor, toaletelor sau a altor aplicații cu cu conducte de diametru mic.

Curățitoarele cu motor sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni, de la unități portabile până la unități montate pe camioane. Acest tip de echipament funcționează la fel ca și șarpele acționat manual, însă poate avea dimensiuni de până la 60 de metri. Unitățile mai mici sunt eficiente în cazul unor aplicații cu conducte cu diametru mic, în timp ce tehnicienii pot utiliza unități mai mari în mod eficient pentru a desfunda conducte de toate dimensiunile, inclusiv conductele principale de canalizare.

2. Curățătoare cu aer comprimat

Acest tip de echipamente de curățat folosesc aer, dioxid de carbon sau alt gaz pentru a se dezintegra sau debloca o conductă înfundată. Unitatea direcționează gazul sub presiune în conductă, care apoi generează un impuls folosind apa acumulată în zona înfundată. Pe piață sunt disponibile unități care folosesc compresoare mici, încorporate sau cartușe de dioxid de carbon pentru a produce explozia inițială de presiune.

Unul dintre principalele avantaje ale echipamentelor de curățare pe bază de aer este capacitatea lor de a desfunda rapid țevile. Produsele de curățare chimice necesită de obicei destul de mult timp pentru a ataca blocajul, uneori chiar și câteva ore. Ele sunt cele mai eficiente în țevile de scurgere umplute cu apă și pot ajunge la blocaje situate la o distanță considerabilă. Principalele dezavantaje ale acestora sunt că nu sunt la fel de eficiente în aplicațiile în care conducta este uscată sau în conducte cu diametru mare, cum ar fi țevile principale de canalizare.

3. Aparate de desfundat cu hidrojet

Curățitoarele cu hidrojet folosesc fluxuri de apă de înaltă presiune pentru a sparge blocajele. Tehnicianul introduce furtun echipat cu o duză în scurgere. Apa este pompată în furtun cu presiune foarte înaltă, fiind forțată să treacă prin duză. Folosind presiuni de până la 35.000 psi, energia din apă este eficientă în eliminarea blocajelor. Spre deosebire de majoritatea celorlalți agenți de curățare a scurgerilor, dispozitivele cu hidrojet pot fi folosite pe conducte de scurgere lungi, acestea fiind limitate doar de lungimea furtunului. De asemenea, sunt eficiente în cazul majorității tipurilor de blocaje, atât organice cât și anorganice.

Pe lângă faptul că pot elimina blocajele, aceste produse de curățare pot elimina în mod eficient majoritatea contaminanților, inclusiv grăsimile și uleiurile, acumulate în interiorul țevilor. Această caracteristică le face instrumente eficiente pentru întreținerea preventivă. Liniile de scurgere expuse în mod obișnuit la contaminanții care pot cauza potențiale blocaje pot fi curățate cu hidrojet-ul în mod regulat, eliminând condițiile din conductă care tind să conducă la înfundări.

O altă variantă de curățător cu hidrojet, numită pulse jetter, funcționează în mod similar, dar folosește impulsuri de presiune pentru a rupe blocajele din conductă.

Inspecție video

Uneori, instalatorii se confruntă cu scenarii de înfundări recurente pe aceeași conductă de scurgere. Ei curăță țeava și iau măsurile necesare pentru a limita cantitatea și tipurile de deșeuri introduse în canalizare, totuși, cu toate acestea, scurgerea se înfundă din nou. În timp ce curățarea de rutină a țevilor poate preveni înfundarea și inundațiile cauzate de aceasta, o soluție mai bună este de a descoperi cauza blocajelor și de a lua măsuri pentru a o corecta definitiv.

Implementarea tehnologiilor video în echipamentele de curățare a drenului oferă acum personalului de întreținere un instrument eficient de diagnostic pentru inspecțiile conductelor, care să-i ajute să identifice cauzele blocajelor recurente și alte zone cu probleme.

Sistemul constă dintr-o cameră video de înaltă rezoluție montată pe o tijă flexibilă pe care un tehnician o introduce în canal. Camera înregistrează imagini, permițând tehnicienilor să identifice locația și sursa unei probleme într-o zonă altfel inaccesibilă, fără a fi nevoie să deschideți conducta sau să o dezgropați. Pe lângă identificarea locației și a cauzelor înfundării conductelor, inspecțiile video le permit tehnicienilor să identifice locația spargerilor și găurilor din conducte.

Cea mai eficientă tactică pentru evitarea problemelor cu drenurile și conductele înfundate este de a fi proactiv. Managerii și tehnicienii pot încuraja ocupanții clădirilor și vizitatorii să elimine în mod corespunzător deșeurile solide, nu doar să le arunce în cel mai apropiat canal de scurgere. De asemenea, se pot asigura că toate separatoarele de grăsime sunt curățate și inspectati în mod regulat.

Instalatorii ar trebui, de asemenea, să inspecteze în mod regulat drenurile de pe acoperiș pentru a se asigura că grătarele sunt toate la locul lor și nu sunt acoperite de frunze și alte resturi. Pentru drenurile care deservesc bucătăriile comerciale, managerii pot programa curățări regulate ale scurgerilor pentru a evita blocajele și întreruperile costisitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here