Atunci când vine vorba de mentenanța facilitățiilor, progresele tehnologice recente au adus contribuții majore din punct de vedere al eficienței, motiv pentru care este important ca departamentele de Facility Management să fie cu ochii pe tehnologiile noi apărute care vor avea cel mai mare impact asupra operațiunilor clădirilor.

Iată care sunt 5 dintre cele mai importante inovații în tehnologia de gestionare a facilitățiilor:

1. BIM pentru Facility Management

Building Information Modeling (BIM) este un instrument folosit de contractori și arhitecți pentru a dezvolta și a scala modele virtuale de proiecte, de construcții. BIM le oferă proprietarilor și operatorilor de clădiri un model vizual complet al facilității lor, înainte ca aceasta să fie construită. 

Deși BIM nu este o tehnologie nouă, abia acum începe să devină populară în domeniul Managementului Facilitățiilor. Operatorii au început să ia în seamă puterea acestor instrumente în ceea ce privește livrarea de proiecte și accesibilitatea datelor. Atunci când aceste sisteme sunt integrate cu programe de comandă de lucru existente sau cu Software-uri de întreținere a facilitățiilor, echipele FM ating o capacitate îmbunătățită de a prelua manuale O & M, planuri de etaj și informații despre active.

Deși se află încă la început, companiile recunosc posibilitatea de a îmbunătăți colaborarea și comunicarea între echipele de construcții prin această modelare vizuală.

2. Internet of Things (IoT)

IoT se referă la rețeaua de dispozitive conectate la internet utilizate de către facilitatea  dumneavoastră. IoT se bazează pe instrumente precum senzori, termostate și actuatoare pentru a evalua datele și a reduce cantitatea de energie utilizată pentru diverse sarcini din facilitate. Fiecare senzor sau dispozitiv colectează date din întreg imobilul pentru a informa cât mai eficient echipele FM privind temperatura curentă, lumina, vibrații sau chiar nivelurile sonore din jurul unei clădiri.

Gândiți-vă la IoT ca și la un corp uman. Într-un anumit sens, cu cât comunicarea dintre suma diferitelor părți este mai bună, cu atât rezultatele vor fi mai bune pentru o persoană sănătoasă, cu o funcționalitate coezivă. Utilizarea corectă a sistemelor IoT poate reduce facturile de energie și poate oferi date interesante pentru a îmbunătăți nivelul de mulțumire a ocupanților din clădire.

Una dintre provocările actuale ale IoT este costul ridicat de configurare a conectivității. Dacă nu aveți un Hub comun în care să integrați dispozitivele, va fi imposibil să agregați datele facilității în valori măsurabile. Totuși, această tehnologie va continua să se dezvolte și, fără îndoială, va fi o parte importantă a viitoarelor clădiri inteligente.

3. Tehnologia avansată HVAC

Când vine vorba de facilități mari, sistemul HVAC poate fi deosebit de scump de utilizat și întreținut. Tehnologia de ultimă oră și punerea în aplicare a ideilor „verzi” au promovat schimbarea sistemelor HVAC în bine, astfel că acestea au capabilitate de a reduce costurile de încălzire și răcire a facilității dumneavoastră, dar și să reducă amprenta de mediu în același timp. 

Avansul tehnologiei HVAC și a sistemele de automatizare a clădirilor (BAS) au contribuit foarte mult în ceea ce privește reducerea costurilor de gestionare a facilitățiilor. Aceste programe economisesc banii managerilor de facilități în timp ce notifică echipele de întreținere atunci când sistemele nu funcționează eficient. Acest lucru le oferă operatorilor de clădiri posibilitatea de a preveni defecțiunile costisitoare ale echipamentelor, prin rezolvarea problemelor înainte ca ele să apară.

În viitor, integrarea acestor sisteme cu Software-ul de mentenanță a facilităților va permite crearea și alocarea automată a comenzilor de lucru către membrii echipelor, în funcție de tipul și locația activului. Principalele probleme privind implementarea tehnologiei avansate de HVAC și a noilor sisteme BAS sunt timpul și costul. Înainte de a opta pentru implementarea unui nou BAS, acordați-vă timp pentru a explora care va fi randamentul acestei investiții.

4. Software de întreținere automată a facilității

Fără Software-urile de întreținere a facilitățiilor, managerii sunt nevoiți să folosească foile de calcul, să studieze planurile clădirii sau să se bazeze pur și simplu pe experiență, înțelepciune și memorie pentru a-și opera facilitățile. Informațiile nedocumentate vor duce la apariția dilemelor, mai ales atunci când un manager își dă demisia și vine un altul nou în locul său. Această lipsă de tehnologie de administrare a facilității poate avea un impact dăunător asupra clădirii în sine și va duce la reparații mai costisitoare. Comenzile de lucru existente, inscripționate pe hârtie, au potențialul de a provoca introducerea duplicată a datelor. 

Automatizarea este cheia succesului în clădirile viitoare. În loc ca membrii valoroși ai echipei să-și piardă timpul, în mod inutil, adunând informații despre activele care trebuie deservite într-o facilitate, aceste sisteme vor găsi automat informațiile necesare atunci când se creează o comandă de lucru. 

5. Dronele

Dronele pot îmbunătății în mod considerabil eficiența cu care este gestionată o facilitate. Cele mai oportune domenii în care pot fi folosite aceste vehicule aeriene fără pilot (UAV) sunt siguranța și automatizarea. De exemplu, în viitor, ele pot fi utilizate pentru a inspecta acoperișurile după furtuni, operând în grupuri, pe rute predefinite, mapate, folosind tehnologia GPS. Astfel se elimină complet necesitatea ca membrii echipelor de mentenanță să urce pe acoperișuri cu un clipboard și o cameră în mână, pentru a documenta personal daunele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here