Un studiu privind reîntoarcerea la locul de muncă realizat de către furnizorul global de servicii imobiliare CBRE pe companii de dimeniuni mari, arată că cele mai multe dintre acestea intenționează să adopte o abordare treptată și prudentă pentru readucerea angajaților la birouri, pe măsură ce guvernele încep să ridice restricțiile legate de pandemia COVID-19.

Aproape jumătate din cele 203 organizații de pe tot globul, pe care CBRE le-a inclus în studiu, implementează tehnologii fără atingere pentru a spori curățenia. Majoritatea respectă standardele de distanțare socială. De asemenea, cea mai mare parte anunță că le vor oferi angajaților măști de protecție, însă doar mai puțin de o treime dintre acestea vor solicita ca măștile să fie purtate în orice moment, în toate facilitățile companiei, cu excepția cazurilor în care autoritățile locale impun obligativitatea purtării lor.

CBRE a adunat rezultatele, chestionând liderii de conturi ai diviziei sale Global Workplace Solutions, care gestionează facilități și proiecte imobiliare pentru companii mari din toată lumea. Liderii de cont intervievați supraveghează relațiile cu clienții care dețin o suprafață combinată de aproximativ 400 milioane de metri pătrați de spații de lucru în clădiri de birouri, imobiliare industriale și logistice, spații tehnologice, centre de date, comerț cu amănuntul și servicii medicale, utilizate de peste 38 de milioane de lucrători. Analiza include informații colectate începând din data de 4 mai.

Printre principalele concluzii din analiza CBRE se numără:

Distanțarea socială: 45% dintre companii vor urma îndrumările guvernelor locale și ale agențiilor de sănătate cu privire la distanțarea socială la locul de muncă. Alți 34% dintre respondenți și-au stabilit propriul standard global care poate depăși recomandările legale, care de obicei necesită o distanțare de doi metri între persoane.

Acoperirea feței: 59% dintre companii vor oferi angajaților măști pentru a-și acoperi fața. 28% dintre companii intenționează să solicite acoperirea permanentă a feței în oricare dintre proprietățile companiei. O porțiune mai mare – de 42% – vor solicita purtarea măștilor în interiorul facilităților, doar în locațiile în care administrațiile locale solicită acest lucru.

Vizitatori: Doar 21% dintre companii le vor permite vizitatorilor accesul la locul de muncă în fazele incipiente ale procesului de redeschidere.

Triaj epidemiologic: 45% dintre companii vor solicita teste Off – Site pentru depistarea simptomelor COVID-19, înainte de a ajunge la locul de muncă, în timp ce 13% vor efectua Screeningul angajaților la fața locului, în fiecare unitate. Dintre companiile care permit accesul vizitatorilor, un procent de 35%, le vor efectua acestora Screeningul la fața locului.

Calendarul redeschiderii: Doar 20% dintre companii intenționează să își redeschidă facilitățile imediat ce restricțiile guvernamentale vor fi ridicate. O parte mai mare – de 42% – va face acest lucru după îndeplinirea standardelor interne.

Abordarea redeschiderii: 72% dintre companii vor efectua un proces de redeschidere treptată, cu procente definite sau grupuri de angajați primiți la birou pe parcursul mai multor săptămâni sau luni. Între timp, 52% dintre respondenți se așteaptă să le ofere angajaților opțiunea de a lucra de acasă, pentru viitorul previzibil – deși acest lucru variază foarte mult în funcție de sectorul industriei și de tipul de operațiune. 

Pregătirea spațiului: Printre cele mai frecvente măsuri întreprinse de companii pentru pregătirea locurilor de muncă, se numără instalarea de semne (82%), stabilirea politicilor de utilizare a spațiului și ghiduri pentru distanțarea socială (78%), conturarea zonelor de distanțare socială cu decalaje de podea și alte memento-uri (74%) și reconfigurarea amplasamentului de mobilier (61%).

CBRE admite că rezultatele studiului său ar putea să nu se potrivească pentru toate facilitățile sau toate situațiile.

Ghid de reîntoarcere la locul de muncă

Noul ghid de informare Landlord Briefing Guide, prezentat de CBRE Property Management, le oferă proprietarilor de clădiri, administratorilor de active, managerilor de facilități (FM) și altor responsabili de această procedură, ghiduri și resurse care să îi ajute să se pregătească pentru redeschiderea locului de muncă.

Ghidul abordează trei domenii cheie:

  • Planificarea pentru reîntoarcere
  • Întâmpinarea ocupanților
  • Managementul continuu al clădirii

Ghidul este disponibil, pentru descărcare gratuită, pe site-ul CBRE.

Resurse suplimentare despre Coronavirus

CBRE oferă, de asemenea, o pagină web intitulată ”Insights and Implications of COVID-19 Pandemic: Adapting together through this uncertain time”, care pune la dispoziție Podcast-uri și alte oferte audio și video, precum și articole, cercetări și link-uri către alte surse, toate legate de implicațiile pandemiei COVID-19, oprirea activității și reîntoarcerea în imobiliarele comerciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here