Faptul că sustenabilitatea este benefică pentru mediul înconjurător nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, iar multe organizații au descoperit că este, de asemenea, bună și pentru profitul final al companiei.

Clădirile „verzi” sau sustenabile (cunoscute ca și ”clădiri de înaltă performanță”) sunt proiectate pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic și să economisească costurile de funcționare. Cu toate acestea, încorporarea elementelor de design sustenabile într-un spațiu de birou poate, de asemenea, să sporească productivitatea și bunăstarea generală a angajaților.

Iată patru strategii de design pe care companiile le folosesc pentru a crea un mediu de lucru în care oamenii și planeta pot să prospere.

1. Spații inteligente

Birourile au reputația nefericită (dar de cele mai multe ori meritată) de a fi spații uriașe, reci, care sunt funcționale, dar care nu prea sunt primitoare. Costurile pentru încălzire și pentru răcire sunt ridicate și nici nu sunt concepute pentru a se potrivi cu obiceiurile de lucru ale angajaților (în special când vine vorba de birourile anoste de culoare bej).

Designul inteligent favorizează utilizarea eficientă a spațiului, oferind în același timp zone de lucru unice pentru diferite sarcini.

Rise Innovation Hub, din Tel Aviv, este un exemplu potrivit de spațiu inteligent, conceput pentru a încuraja sesiunile de brainstorming, întâlniri improvizate, întâlniri oficiale și focalizare liniștită.

Mese lungi, canapele și scaune confortabile, saloane private, stații de lucru (și chiar un bar), toate acestea oferă spații în care angajații să poată fi productivi și să se simtă confortabil, oferind în același timp oportunități de conectare, inspirație și inovație.

2. Spații verzi

Oamenii au o dorință nativă de a ne conecta cu natura, lucru confirmat și de către oamenii de știință. Din păcate, locurile noastre de muncă sunt, în cea mai mare parte, desprinse de orice seamănă naturii. Easy Credit, Booking.com și Facebook sunt doar câteva companii care aduc spațiul exterior în interiorul clădirilor, cu modele verzi și inovatoare.

Dacă crearea unui spațiu verde nu este cuprins în bugetul companiei dumneavoastră, studiile au arătat că pur și simplu adăugarea plantelor de interior într-un spațiu poate aduce beneficii pozitive; inclusiv reducerea stresului și a bolilor, dar și creșterea productivității. În plus, ele îmbunătățesc calitatea aerului din interior și nu ies din niciodată din tendințe.

3. Spații luminoase

Maximizarea utilizării luminii naturale într-o clădire de birouri este întotdeauna o idee strălucită. Nu numai că acest lucru poate reduce costurile de iluminare și consumul de energie, ci și poate spori productivitatea angajaților.

Parcul Chiswick este un exemplu util prin care sunt folosite culori reflectorizante pe pereți și o varietate de corpuri de iluminat pentru a îmbunătăți modul în care este iluminat biroul.

De asemenea, o investiție în ferestre mai mari, iluminare eficientă din punct de vedere energetic și culori strălucitoare nu reprezintă doar o îmbunătățire a designului. O analiza din 2013 a Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi (World Green Building Council) privind proiectarea clădirilor și productivitatea la locul de muncă arată că s-a înregistrat o creștere cu până la 18% a productivității angajaților, datorită accesului acestora la lumină naturală și ferestre deschise.

4. Spații sustenabile

Mai mult ca niciodată, generația milenialilor este tot mai îngrijorată în ceea ce privește amprenta asupra mediului pe care angajatorii lor o au. Mai exact, 76% dintre mileniali iau în considerare amprenta asupra mediului a unei companii, înainte de a decide unde vor să lucreze.

Implementarea unor decizii de proiectare responsabile din punct de vedere ecologic necesită, totuși, un anumit nivel de documentare. De exemplu, utilizarea mobilierului din lemn poate afecta pădurile și ecosistemul, în cazul în care materiile prime nu au fost obținute într-un mod responsabil.

Mobilierul cu certificare FSC (Forest Stewardship Council) vă asigură că lemnul a fost recoltat într-un mod sustenabil. În plus, alegerea produselor care sunt certificate WELL vă pot ajuta organizația dumneavoastră să limiteze orice impact negativ asupra sănătății și bunăstării oamenilor.

Alegerea unei companii de mobilier comercial care se angajează în sustenabilitate este un alt mod prin care vă puteți asigura că reproiectarea biroului dumneavoastră este benefică pentru planetă. Compania Global Furniture Group, de exemplu, afișează toate certificările produselor direct pe site-ul său. În acest fel, puteți vedea exact cum este furnizat, fabricat și distribuit mobilierul pe care îl achiziționați.

Toate aceste mici detalii contează destul de mult la finalul proiectului, iar urmând aceste sfaturi vă puteți asigura că reproiectarea clădirii dumneavoastră de birouri este sustenabilă și benefică, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru profitul final al companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here