Asigurarea locuințelor și a birourilor cu ajutorul tehnologiei blockchain poate îmbunătăți semnificativ gestionarea facilităților, explică specialiștii din domeniu.

Odată cu apariția noilor tehnologii și infiltrarea acestora viețile noastre de zi cu zi, a locurilor de muncă și a facilităților, aceste inovații aduc cu ei o serie de probleme de securitate.

Recent, publicația Business Insider a raportat cum a fost spartă de către hacker baza de date extrem de protejată a unui cazinou, cu ajutorul unui simplu termometru din lobby-ul clădirii. Acest caz este un exemplu practic al modului în care Internetul Obiectelor (IoT) – a cărui menire de bază vizează simplificarea vieții și îmbunătățirea activității managerilor de facilități – aduce, de fapt, noi amenințări și provocări. Din fericire, industria tehnologiei blockchain, care se dezvoltă cu pași foarte repezi, le poate permite administratorilor de unități să îmbunătățească în mod semnificativ securitatea cibernetică a proprietăților comerciale și rezidențiale.

De câțiva ani încoace, blockchain-ul s-a dezvoltat în mod activ în afara industriilor sale tradiționale. De exemplu, un proiect legat de industria imobiliară, ATLANT, a strâns anul trecut cu 6 milioane USD în timpul ofertei inițiale de monede (ICO). Proiectul vizează dezvoltarea unei piețe online cu o formă mai transparentă de formare a prețurilor imobiliare – iar acest lucru este posibil datorită tehnologiei, care poate să minimizeze speculațiile și chiar să elimine intermediarii în tranzacționarea și închirierea de proprietăți. Cu toate acestea, tehnologia blockchain reprezintă încă o idee relativ nouă în industria de gestionare a instalațiilor.

Blockchain și Facility Management

Deși managementul facilităților este considerat a cuprinde doar o mică fracțiune din industria imobiliară, în comparație cu sectorul imobiliar global, piața mondială a FM-urilor depășește deja 760 miliarde USD, iar potrivit studiului Transparency Market Research (TMR), piața se va dubla până în 2024. Indiferent dacă este vorba despre servicii soft, precum curățenia și gestionarea deșeurilor, sau servicii hard, inclusiv întreținerea, repararea și gestionarea echipamentelor, concurența crește în toate segmentele. Astfel, tot mai mulți dezvoltatorii imobiliari, proprietarii de imobile, organismele guvernamentale și chiar furnizorii mai mici intră pe piața FM în fiecare an.

Clientul este cel care beneficiază cel mai mult de apariția noilor companii în industrie și de concurența tot mai acerbă. Totuși, cea mai dificilă parte apare în timpul tranziției contractului, susțin experții din domeniu.

Un furnizor de servicii FM transferă unitatea la altul, păstrând în același timp date despre proprietatea pe care a administrat-o sau chiar falsificându-le. Și aici se poate implementa o soluție pe bază de blockchain. Dacă toate datele privind consumul, amortizarea, întreținerea și alte date istorice sunt păstrate pe o singură platformă și sunt securizate folosind tehnologia blockchain, ar fi mult mai ușor să tranzitați proprietățile între diferiți furnizori de pe piață. Datele vor fi, de asemenea, securizate privind manipulările externe și vor fi pe deplin trasabile.

O industrie care se dezvoltă extrem de rapid, blockchain-ul poate permite administratorilor de facilități să îmbunătățească în mod semnificativ securitatea cibernetică a proprietăților comerciale și rezidențiale.

Contractele inteligente (smart contracts) reprezintă o altă zonă în care managerii de instalații pot explora soluții de tip blockchain. Având sute și mii de clădiri rezidențiale, culturale, comerciale și publice în administrare, furnizorii de servicii FM trebuie să monitorizeze atât consumul, cât și plățile numeroșilor consumatori. Contractele inteligente, combinate cu senzori inteligenți, pot accelera semnificativ procesul și pot reduce riscurile de eroare umană, automatizând întreg procesul de gestionare a utilităților (colectând date privind consumul, procesând plățile și formând rapoarte atât pentru managerii de infrastructură, cât și pentru furnizorii de utilități).

De asemenea, acest tip de contract pot contribui în gestionarea serviciilor terțe, atunci când sistemul eliberează automat plata după finalizarea serviciului externalizat. Totuși, o altă oportunitate majoră a tehnologiei blockchain în insustria FM o reprezintă securizarea rețelei IoT.

Internet of Things și Facility Management

In ziua de astăzi, tot mai multe echipamente de clădiri inteligente, a căror valoare globală ajunge la aproximativ 120 miliarde USD, sunt conectate la rețelele Internet of Things (n.red. Internetul Obiectelor sau IoT). Aceste dispozitive, indiferent că este vorba despre termostate de birou sau senzorii unui boiler dintr-o clădire de apartamente, anunță în mod proactiv administratorii facilităților cu privire la eventuale defecțiuni. Acestea permit, de asemenea, colectarea de date mari, care permit furnizorilor de servicii FM să planifice mai bine lucrările de întreținere și să aloce resursele umane într-un mod cât mai eficient.

Totuși, odată cu dezvoltarea pieței dispozitivelor IoT, un număr mai mare de clădiri și alte echipamente de infrastructură devin vulnerabile, ceea ce duce la lipsa de încredere din partea utilizatorilor. Un raport realizat de către BullGuard a arătat că 60% dintre utilizatorii acestor tipuri de gadget-uri sunt foarte preocupați de riscul dispozitivelor conectate la internet. De asemenea, statisticile prezentate în cadrul studiului arată că aproximativ o treime dintre utilizatori au devenit deja victime ale incidentelor legate de securitate și intimitate.

Dacă aveți acces de la distanță la unele dintre dispozitivele dumneavoastră inteligente, există întotdeauna riscul ca și altcineva să primească acces la acesta. Aici nu este vorba doar despre date despre consumul de energie electrică și apă, ci despre controlul asupra dispozitivelor în sine. Opțiunile de criptare oferite de tehnologia blockchain pot îmbunătăți în mod semnificativ securitatea sistemelor IoT și astfel asigură o protecție sporită a locuințelor și facilităților împotriva intrușilor și a hackerilor.

Desigur, datele devin și mai securizate, ceea ce este deosebit de important în Europa în conformitate cu noul Regulament privind protecția datelor (GDPR).

Din păcate, nu există prea multe soluții de tip blockchain pentru administratorii de unități în momentul de față, explică specialiștii în securitate, însă aceștia speră că tot mai mulți furnizori terți de servicii FM sau chiar administratorii imobilelor vor prezenta un interes mai mare în aceste tehnologii, iar gestionarea facilităților va deveni mai inteligentă în următorii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here