Foto credit: SOM

Compania Skidmore, Owings & Merrill furnizează servicii arhitecturale și structurale pentru clădirea”aerodinamică” Burj Jumeira, care se înalță la 550m.

Astfel, casa de design cu sediul în New York, Skidmore, Owings & Merrill (SOM), a fost dezvăluită ca fiind arhitectul din spatele turnului Burj Jumeira, înalt de 550 de metri, prezentat pe data de 31 ianuarie de către Alteța Sa Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim-ministru al EAU și monarhul din Dubai.

SOM, designerul din spatele celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa din Dubai, a descris noul zgârie-nori ca fiind o structură „aerodinamică”, care se va număra printre cele mai înalte clădiri din lume când va fi finalizată. Alteța Sa Sheikh Mohammed se spune că și-a „lăsat amprenta asupra proiectului”, după cum se poate vedea pe baza turnului Burj Jumeira, care va găzdui opțiuni de divertisment și va putea găzdui spectacole cu focuri de artificii.

Pe site-ul celor de la Burj Khalifa se precizează adaugă că SOM a lucrat pentru acest proiect cu partenerul lor de design, consultantul Adrian Smith, iar gigantul arhitectural american este descris drept „liderul mondial în crearea structurilor ultra-înalte”. Pe lângă faptul că oferă servicii arhitecturale și structurale pentru noul turn Burj Jumeira, casa de design proiectează, de asemenea, și planul general pentru Downtown Jumeira, un nou district urban, al cărui centru central va fi chiar clădirea de 550 de metri. Prima etapă a proiectului urmează să fie finalizată în 2023.

Reprezentanții SOM precizează că „forma bifurcată” a turnului Burj Jumeira a fost posibilă printr-o abordare de design colaborativ, condusă de biroul său din New York.

Design-ul arhitectural și structural de înaltă performanță al lui Burj Jumeira este integrat într-o expresie singulară, potrivit firmei de proiectare, care a menționat că geometria exterioară a îmbinării a fost optimizată pentru a întări clădirea împotriva forțelor laterale. În plus, forma aerodinamică a clădirii va ajuta la diminuarea încărcăturilor vântului.

În ceea ce privește exteriorul, designul lui Burj Jumeira va cuprinde un „sistem de fațadă din panouri metalice”, care se îmbină cu designul structural, cu „golul central” al zgârie-nori-ului care creează spațiu pentru vederi panoramice.

În momentul lansării proiectului Burj Jumeira, dezvoltatorul Dubai Holding a spus că dunele regionale și oazele din Emiratele Arabe Unite au inspirat designul zgârie-nori-ului.

Etajele superioare ale turnului vor avea opțiuni de luat masa, sisteme de „programare activă” și punți multiple de observare, precizează cei de la SOM, adăugând că puntea sferică de observare a lui Burj Jumeira inspiră din perla de pe malul natal.

Comentând munca celor de la casa de design pentru proiect, partenerul de design Mustafa Abadan a precizat, pentru site-ul SOM, că: „Burj Jumeira este îndrăzneț, elegant și dinamic.”. „Se va înălța peste Jumeirah ca element central al cartierului și va avea un design arhitectural și structural sintetizat”, a completat acesta.

Despre SOM

Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) este una dintre cele mai importante firme de arhitectură, design interior, inginerie și urbanism din lume. De la înființarea sa, cu mai mult de 80 de ani în urmă, SOM a dobândit o reputație de excelență în design, reușind să strângă un portofoliu care include unele dintre cele mai importante realizări arhitecturale ale secolelor 20 și 21 și a fost un lider în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor specializate, a noilor procese și idei inovatoare, multe dintre ele având un impact palpabil și durabil asupra profesiei de design și a mediului fizic.

Poziția de lider de lungă durată a firmei în domeniul tehnologiei de proiectare și construcție a fost onorată cu aproape 2000 de premii pentru calitate, inovare și management, iar compania deține în momentul de față birouri în New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Washington, DC, Londra, Hong Kong, Shanghai, Dubai și Mumbai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here