Foto Credit: Snøhetta Plompmozes

În 2021, compania internațională de arhitectură și design Snøhetta va debuta un concept de clădire futurist în Cercul Arctic: Svart – primul hotel din lume pozitiv energetic.

Amplasat la baza ghețarului Svartisen din Norvegia, Svart, ce va avea o construcție circulară, va oferi priveliști uluitoare asupra Aurorelor boreale și a apelor limpezi ale fjordului arctic. Fiind o colaborare între MIRIS, Snøhetta și Powerhouse, Svart va fi primul hotel din lume proiectat după standardul energetic pozitiv Powerhouse.

Ce este standardul Powerhouse?

Înființat în anul 2011, Powerhouse reprezintă o colaborare în dezvoltarea clădirilor pozitive din punct de vedere energetic și este format din compania de imobiliare Entra, antreprenorul Skanska, organizația de mediu Zero, arhitecții din cadrul Snøhetta și compania de consultanță Asplan Viak.

Ideea originală din spatele acestei ”alianțe” a venit din nevoia faptului că este nevoie de mai mult decât o simplă o echipă pentru a construi o clădire cu energie pozitivă, susține Rune Stene, directorul executiv al Powerhouse.

Pentru a atinge standardul riguros Powerhouse, o clădire trebuie să aibă o infrastructură energetică pozitivă care, pe parcursul unei perioade de 60 de ani, să producă mai multă energie regenerabilă decât cantitatea totală de energie necesară pentru a susține operațiunile zilnice, pentru a construi efectiv clădirea, pentru a produce materialele necesare construcției acesteia și pentru demolarea acesteia.

 

Foto Credit: Snøhetta Plompmozes

Iată care sunt câteva exemple de caracteristici care se găsesc, de obicei, într-o clădire care atinge standardul Powerhouse:

– Alegerea materialelor se bazează pe cantitatea de energie utilizată pentru extracția materiilor prime, a produselor și a transportului.

– Energia solară este captată prin panouri fotovoltaice montate pe acoperiș și pe fațadă.

– Energia în surplus este pusă la dispoziție pentru infrastructurile din vecinătatea clădirii.

– Răcirea și încălzirea în clădire este asigurată cu ajutorul pompelor cu apă din mare și a pompelor de căldură.

– Clădirea utiliză energie în timpul iernii și produce energie în timpul verii.

– Amenajarea clădirii folosind planuri deschise, pentru a permite o distribuție eficientă a aerului.

– Sisteme de iluminat pe bază de LED, reglate de senzori ajustați pentru nivelul de lumină naturală și prezența umană.

– Pereți vopsiți în culori deschise și numeroase plafoane pentru a lumina spațiul.

– Camerele din centrul clădirii sunt dotate cu panouri de sticlă și uși montate în pereții care sunt orientați către zonele cu cerințe reduse de zgomot, pentru a maximiza lumina naturală ce intră în încăpere, fără a crește energia încorporată.

În cazul hotelului Svart, acest lucru înseamnă că, până în jurul anului 2080, clădirea va trebui să producă mai multă energie decât cantitatea necesară pentru crearea și punerea sa în funcțiune. Clădirea își va atinge, cel mai probabil, obiectivul stabilit, având în vedere faptul că aceasta își propune să scadă consumul anual de energie cu 85% față de alte hoteluri moderne. De asemenea, Svart va recolta suficientă energie solară pentru a acoperi atât operațiunile sale, cât și energia necesară pentru construcția sa.

În timp ce alte certificări precum LEED, WELL și BREEAM iau în considerare factorii de mediu sau sociali, standardul Powerhouse se concentrează exclusiv pe facilitățile pozitive energetic.

Reprezentanții Powerhouse susțin că nu există niciun alt concept atât de provocator ca și acesta, când vine vorba de energie. Există deja mai multe clădiri pozitiv energetice în lume, însă, de obicei, acestea iau în considerare doar energia operațională consumată, nu întreg ciclul de viață al imobilului.

Cum se poate obține certificarea Powerhouse

Directorul Powerhouse susține că nu este neapărat vorba despre un proces de certificare, ci, mai degrabă, este vorba despre un raport care detaliază exact modul în care este alcătuit bugetul de energie pentru a crea un excedent.

Atunci când construcția unei clădiri propusă pentru standardul Powerhouse – cum ar fi Svart – este completă, alianța Powerhouse verifică cifrele (care trebuie puse la dispoziție publicului larg) pentru a se asigura că instalația se ridică la standardele sale. Stene spune că, până acum, Powerhouse a finalizat două proiecte, două sunt în prezent în construcție și trei sunt în curs proiectare (inclusiv Svart).

Clădirile Powerhouse poate fi construit în întreaga lume, susțin reprezentanții alianței, precizând că au înregistrat sigla și conceptul în Uniunea Europeană, în S.U.A. și în Norvegia.

Proiectele Plus-Energy Powerhouse

Cele două proiecte finalizate includ Kjørbo în Sandvika, Norvegia, o clădire de birouri reabilitată și școala Drøbak Montessori, cea mai ecologică școală din Norvegia. Conform lui Rune Stene, costul de a deveni o clădire Plus-Energy Powerhouse depinde în mare măsură dacă vorbim despre o clădire construită de la zero sau despre o clădire ce urmează să fie reabilitată.

Acesta precizează că, în Norvegia, proiectele ambițioase din punct de vedere energetic pot obține sprijin financiar dintr-un program public, ceea ce înseamnă că investiția total nu este mult mai ridicată față de cea pentru o clădire obișnuită. În schimb, aceste clădiri au o durata de viață estimată până în jurul anului 2035-2040, ceea ce înseamnă că ele sunt ”future proof”. Pentru client, atragerea chiriașilor este foarte importantă, iar Powerhouse este un concept care atrage atenția multor chiriași ce doresc să se marcheze ca fiind „eco friendly”.

Standardele Powerhouse pot fi destul de exigente pentru proiecte precum Svart, însă această certificare pozitivă în ceea ce privește consumul de energie devine din ce în ce mai populară. Industria clădirilor ”verzi” explorează noi direcții de extindere, precum sănătatea și wellnes-ul, iar având în vedere faptul că imobilele sunt responsabile pentru 40% din consumul global de energie, toată lumea ar putea beneficia de transformarea acestora din consumatori de energie, la producători de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here