Cum puteți să reciclați stocurile de nămol de epurare tratat ale lumii și să ajutați în același timp la dezvoltarea sustenabilității în industria construcțiilor? Transformați acele biosolide în cărămizi.

Biosolidul este un produs secundar al procesului de tratare a apelor reziduale, care poate fi utilizat ca îngrășământ pentru reabilitarea terenului agricol sau ca și material de construcție.

Aproximativ 30% din biosolidele din lume sunt depozitate sau expediate la depozitul de deșeuri, ocupând astfel terenuri valoroase și totodată generând gaze cu efect de seră, situație care poate cauza probleme ecologice.

Totuși, potrivit unui studiu realizat recent de către o echipă de la Universitatea RMIT, cărămizile din lut ars care încorporează biosolide ar putea fi o soluție durabilă atât pentru industria de tratare a apelor reziduale, cât și pentru industria construcțiilor.

Publicat de curând pe mai multe portaluri de specialitate, studiul a arătat că realizarea cărămizilor de biosolid necesită doar aproximativ jumătate din energia utilizată la fabricarea cărămizilor convenționale.

Pe lângă faptul că sunt mai ieftine de produs, cărămizile din biosolid au avut, de asemenea, o conductivitate termică mai scăzută, transferând mai puțină căldură pentru a da clădirilor performanțe de mediu mai ridicate.

UE produce peste 9 milioane de tone de biosolid pe an, în timp ce Statele Unite produc aproximativ 7,1 milioane de tone. În Australia, sunt produse anual 327.000 de tone de biosolid.

Studiul a constatat că există o oportunitate semnificativă de a crea o nouă piață benefică de reutilizare a biosolidelor – fabricarea de cărămizi.

Aproximativ cinci milioane de tone de biosoliduri produse în Australia, Noua Zeelandă, UE, SUA și Canada se află în prezent în depozite de deșeuri sau stocuri în fiecare an. Folosind un conținut de biosolid de minimum 15% în 15% din cărămizile produse ar putea utiliza până la cinci milioane de tone.

Conducătorul cercetării, profesor asociat Abbas Mohajerani, inginer civil la Facultatea de Inginerie a RMIT, susține că studiul a încercat să abordeze două aspecte legate de mediu – stocurile de biosolid și excavarea solului necesar pentru producția de cărămizi.

Conform acestuia, mai mult de trei miliarde de metri cubi de pământ argilos sunt excavate în fiecare an, la nivel mondial, în industria cărbunelui pentru a produce circa 1,5 trilioane de cărămizi. Astfel, folosirea biosolidelor în producția de cărămizi ar putea fi soluția la aceste provocări majore de mediu. Este o propunere practică și durabilă pentru reciclarea biosolidelor stocate în prezent în întreaga lume.

Cercetarea a examinat proprietățile fizice, chimice și mecanice ale cărămizilor din lut, încorporând diferite proporții de biosolid în compoziția acestora, de la 10 la 25 procente.

Cărămizile îmbogățite cu biosolid au trecut testele de rezistență la compresiune, iar analizele au arătat că metalele grele sunt în mare parte prinse în cărămidă. Biosoliduele pot avea caracteristici chimice semnificativ diferite, așa că cercetătorii recomandă testarea ulterioară înainte de producerea pe scară largă.

De asemenea, acest tip de cărămizi (cu biosolide încorporate) sunt mai poroase decât cele standard, conferindu-le o conductivitate termică mai scăzută.

Studiul a mai arătat că cererea de energie pentru producerea cărămizilor a fost redusă cu până la 48,6% pentru cele care încorporează 25% biosolide. Acest lucru se datorează conținutului organic al biosolidelor și ar putea reduce considerabil amprenta de carbon a companiilor de fabricare a cărămizilor.

Rezultatele unei evaluări comparative a ciclului de viață și al unui studiu privind emisiile generate, cu realizate ca parte a cercetărilor confirmate de cărămizi biosolid, au oferit o abordare alternativă durabilă în ceea ce privește impactului asupra mediului al managementului biosolidelor și al fabricării cărămizilor.

Date despre materialele biosolide

Biosolidele sunt derivate din tratarea apelor reziduale, mai exact fiind vorba despre un amestec de apă și materiale organice care sunt un produs secundar al proceselor de tratare a apelor reziduale.

Procesul de tratare a biosolidelor le stabilizează prin reducerea materiei organice și a microorganismelor, pentru a le face sigure și pentru a beneficia aplicarea acestora într-o varietate de domenii.

Biosolidele stocate conțin în mod normal între 50 și 90% solide și seamănă în aspect și consistență cu solul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here