Nenumărate studii au demonstrat că arborii de interior, ierburile, arbuștii, ferigile și multe alte astfel de plante ajută la îmbunătățirea bunăstării și a productivității ocupanților unor clădiri. Însă, aceste beneficii nu pot apărea dacă plantele nu primesc grija și, în special, cantitatea de lumină necesară.

De acord cu acest concept este și Shane Pliska, președintele Planterra, o companie specializată în amenajări interioare, plante de interior, pereți vii, decoruri de vacanță și închirieri de instalații de plante pentru facilitățile comerciale din SUA.

Subiectul rezonează atât de puternic cu Pliska încât acesta a decis să realizeze o întreagă lucrare privind importanța iluminatului corespunzător pentru plante în clădirile comerciale, numită „Planterra Lighting Guide for Landscape Design Interior”. Acest ghid a fost realizat pentru a le oferi facility managerilor o perspectivă mai detaliată privind măsurarea luminii, a parametrilor și surselor de lumină naturală și artificială, plasarea plantelor și multe altele.

Mai exact, Pliska a fost inspirat să scrie documentul după ce un client a investit în mod eronat într-un sistem de iluminat purpuriu – care este folosit în principal de cultivatorii de canabis – în loc de un sistem de iluminare arhitecturală pentru sediul lor global.

Astfel, pentru a elimina astfel de confuzii și pentru a- ajuta pe manageri, designeri și arhitecți să își susțină mai bine instalațiile de plante interioare, Pliska a decis să împărtășească cunoștințele sale celor care lucrează în sectorul comercial.

Iată patru sfaturi cheie din ghidul de iluminare Planterra:

  • Asigurați-vă că luminozitatea este egală în întreg spațiul

În ziua de astăzi, multe tehnologii care vizează geamurile sunt atât de concentrate pe factorul de eficiență energetică – panouri multiple, filtre specializate, sticla reflectorizantă, colorată sau mată, etc. -, însă acestea pot filtra și lumina vizibilă, exact cea de care plantele au mare nevoie.

Dintre aceste tehnologii, doar geamurile mate ajută la o distribuire mai uniformă a luminii, iar aceasta este soluția cea mai benefică pentru instalațiile de peisaj interior.

  • Folosiți-vă iluminarea electrică – de preferință, lumina LED albă

Dacă vă aflați într-o zonă în care cerul este predominant noros sau lumina zilei este insuficientă, profitați de iluminatul artificial. Aceste sisteme vă pot ajuta să le asigurați plantelor cantitatea necesară de lumină.

De asemenea, sursa preferată este lumina albă, slabă, a LED-urilor. În ultimii aproape 10 ani, tehnologia LED a devenit preferata majorității clădirilor comerciale, datorită versatilității și eficienței sale energetice.

Totodată, puteți implementa și timere în sistemul de iluminare LED. Acest lucru înseamnă că puteți programa corpurile de iluminat pentru a funcționa timp 10-12 ore (cât o zi întreagă însorită).

  • Evitați iluminatul din podea și lumina artificială indirectă

Iluminatul ddin podea ar trebui folosit doar în scop decorativ, spune Pliska. Unele corpuri de iluminat ar putea produce suficientă căldură pentru a deteriora frunzișul sau rădăcinile plantelor. În schimb, la pol opus, iluminatul artificial indirect nu oferă cantitatea adecvată de lumină de care plantele au nevoie pentru a supraviețui.

  • Când plantele de interior au parte de suficientă lumină, oamenii beneficiază de asemenea

Deoarece accesul la lumina naturală abundentă devine o tendință tot mai des întâlnită în noile construcții și în clădirile renovate, specialiștii susțin că acest trend nu duce doar la apariția mai multor instalații de plante de interior, ci produce locuri de muncă mai fericite, mai productive și mai sănătoase, deoarece lumina naturală are efecte benefice și asupra corpului uman, nu doar al plantelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here