Mentenanța echipamentelor HVAC poate fi o problemă destul de costisitoare pentru orice companie, iar din acest motiv trebuie să vă asigurați că nu planificați doar un program de întreținere adecvat, ci să planificați și un spațiu adecvat pentru întreținere în camera mecanică.

O problemă serioasă constă în utilizarea unui spațiu inadecvat pentru întreținerea echipamentelor HVAC. Unele camere mecanice sunt atât de mici, iar spațiul este atât de strâmt încât nu puteți să scoateți filtrele murdare din cutia de filtru pentru a le schimba pentru cele curate. Fie nu există spațiu suficient între partea cutiei de filtru și peretele de lângă ea, fie o altă piesă de echipament este în cale, iar filtrele trebuie să fie îndoite să le scoată.

Și care e problema? Ați reușit să le montați, ce contează dacă sunt îndoite? Problema intervine în momentul în care noile filtre au fost îndoite. Filtrele îndoite nu funcționează în parametri optimi; bypassul de aer va cauza ca bobina de răcire sau încălzire preia o parte din funcțiile de filtrare, ceea ce o va face mai puțin eficientă și, ulterior, va reduce capacitatea și eficiența întregului sistem.

Atunci când planificați amenajarea camerei mecanică, pregătiți-vă pentru ce e mai rău. Amintiți-vă că într-o zi, acel motor mare și greu va trebui înlocuit. Dacă nu aveți spațiu suficient, cum îl veți scoate din unitatea de tratare a aerului? Cum îl veți introduce pe cel nou?

De asemenea, dacă vă aflați în sau lângă o zonă mlăștinoasă în care există pericol de inundații, nu depozitați echipament în subsol, unde este mai probabil să intre apă. Acestea sunt puncte pe care trebuie să le ia în considerare toate persoanele implicate în procesul de proiectare.

Pentru șanse de reușită cât mai ridicate, cele mai bune echipe de design includ, în general, arhitecții, designerii mecanici și electrici, proprietarul clădirii și personalul de administrare al clădirii, inclusiv inginerii în construcții. De asemenea, dacă deja au fost aleși contractorii lucrărilor, atât aceștia cât și poate chiar producătorii echipamentelor sau reprezentanții acestora ar trebui să facă și ei parte din echipă.

Inginerii mecanici sunt, de cele mai multe ori, cei resposabili să îl ajute pe inginerul de proiectare să-și dea seama cum să înghesuie tot echipamentul mecanic într-o încăpere care este prea mică pentru acesta. De asemenea, sistemul de conducte de aer ce pleacă și duc la echipamentul HVAC trebuie să fie proiectat conform unor anumite standarde și dimensiuni, în ciuda faptului că, de multe ori, nu există suficient spațiu pentru acest lucru.

De exemplu, în cazul unui proiect s-a ajuns să fie utilizată pentru siststemul HVAC o conductă de aer de 10 centimetri grosime și o lungime de 1,22 metri. Conducta se potrivea, însă nu a dat cel mai bun randament pentru clădire. În cazul în care o conductă nu are dimensiunea potrivită sau nu este instalată în mod corespunzător, aceasta poate fi zgomotoasă și poate cauza un consum excesiv de energie. O altă soluție pentru această problemă este plasarea echipamentului în exteriorul clădirii, dacă este posibil, și deasupra nivelului solului – și, bineînțeles, acesta să fie protejat corespunzător de elementele naturii și alți factori dăunători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here