LED-urile sunt cunoscute pentru eficiența lor energetică, însă pentru a obține rezultate mai bune, puteți urma câteva sfaturi simple despre cum să utilizați în mod eficient senzorii de ocupare.

O îmbunătățire a sistemului de iluminat prin adăugarea de LED-uri îl poate transforma pe managerul unei facilități în ”eroul” companiei, datorită economiilor de energie și a costurilor reduse de întreținere pe care le oferă această actualizare. Cu toate acestea, majoritatea managerilor de instalații nu sunt conștienți de faptul că pot economisi cu mult mai multă energie, în plus față de economiile generate de LED-uri, pur și simplu prin reducerea întârzierii în timp a senzorilor de ocupare. Mai mult, reducerea timpului de întârziere va îmbunătăți atât siguranța, cât și satisfacția ocupanților și există numeroase studii care demonstrează acest lucru.

Delay-ul (time delay) este durata de timp în care luminile rămân aprinse după ce ocupanții pleacă dintr-un spațiu în care luminile sunt controlate de senzori de ocupare. Acesta este momentul când luminile sunt aprinse, dar nimeni nu este în încăpere. Codurile și standardele energetice, cum ar fi Codul Internațional de Conservare a Energiei, cer în mod obișnuit ca acest delay să nu depășească 30 de minute. Însă, nu există nici un motiv ca luminile să rămână aprinse atât de mult în timp ce spațiul este complet neocupat. Cercetările recente au arătat că administratorii de unități pot reduce în mod semnificativ acest delay, ceea ce înseamnă și o reducere substanțială a costurilor de energie – economiile fiind chiar dublate, dacă nu mai mult – , sporind totodată gradul de siguranță și de satisfacție al ocupanților.

Luați în considerare clădirea dumneavoastră. Cât de frecvent intră și ies oamenii în lobby-uri, coridoare, scări, băi, ascensoare și chiar birouri, săli de conferințe sau alte spații cum ar fi chicinete, camere de corespondență, etc.? Cu alte cuvinte, care este timpul dintre momentul în care o persoană părăsește un spațiu și următoarea persoană intră în încăperea respectivă? De obicei, este vorba de un interval mai scurt de 30 de minute. Dacă acesta este cazul, iar sistemul de iluminat sunt controlate de senzori de ocupare și delay-ul este setat la un interval de 30 de minute, luminile vor rămâne pornite tot timpul.

În cazul sistemelor pe bază de lămpi fluorescente sau lămpi HID în aer liber, managerii de facilități nu au dorit să reducă timpul de delay, de teama să nu reducă durata de viață a lămpilor. În schimb, în cazul iluminării cu LED, diminuarea timpului de întârziere nu reduce durata de viață a lămpilor, iar economiile generate sunt substanțiale.

Economisirea de energie

Totuți, câtă energie poate fi economisită prin reducerea timpului de delay? Un studiu a examinat potențialele economii în coridoarele unei clădiri rezidențiale de dimensiuni medii. Astfel, cu un delay de 30 de minute, economiile de energie au fost de 24%. Când acest interval s-a schimbat de la 30 de minute la 30 de secunde, economiile energetice au crescut de mai mult de trei ori, ajungând la 74%. Pentru alte tipuri de spațiu, economiile sunt mai mici, dar sunt încă măsurabile. De exemplu, în aceeași clădire rezidențială de dimensiuni medii, economiile de energie generate de sistemul de iluminat din casa scării au variat de la 60% la 78%, când timpul de întârziere a fost redus de la 30 de minute la 30 de secunde.

Economiile diferă destul de mult pentru diferite tipuri de spații și variază în funcție de care este durata prezentă a delay-ului și la cât vreți să o reduceți. Un alt studiu recent, realizat tot pe sistemele de iluminat de pe coridoare, a constatat că economiile au crescut de la 69% pentru un delay de 15 minute până la 78% pentru un delay de 5 minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here