Orașele Dubai și Abu Dhabi au fost numite cele mai inteligente orașe din regiune, conform clasamentului IMD Smart City Index 2019, în care sunt incluse un total de 102 orașe din întreaga lume.

Astfel, conform raportului, primele zece orașe din clasamentul mondial au fost Singapore, Zurich, Oslo, Geneva, Copenhaga, Auckland, Taipei, Helsinki, Bilbao și Dusseldorf

Dubaiul s-a clasat pe locul 45 la nivel mondial, înaintea unor metropole precum Paris, Chicago și Bruxelles, în timp ce Abu Dhabi, a ajuns pe locul 65 în clasamentul general, înaintea unor orașe precum Tokyo și Osaka.

Conform reprezentanților Centrului Mondial de Competitivitate IMD, Abu Dhabi și Dubai sunt două orașe care ies în evidență în întreaga regiune MENA în ceea ce privește calitatea tehnologiei și furnizarea serviciilor sociale pentru îmbunătățirea calității vieții. Pe viitor, accentul pe care cele două orașe îl pun asupra planificării și designului urban va continua să fie un model pentru întreaga regiune, mai spun aceștia.

Cei de la IMD au mai menționat că, deși nu există o strategie valabilă pentru toate orașele, primele clasate au obținut un punctaj foarte ridicat pentru structuri și modul în care serviciile sunt puse la dispoziția cetățenilor, în timp ce scorurile tehnologice variau.

De asemenea, raportul a menționat că preocupările și aspirațiile cetățenilor variază în funcție de cultură și de contextul socio-economic.

S-a constatat că locuitorii din orașele chineze și cei din Dubai, de exemplu, sunt mai confortabili cu utilizarea datelor lor personale decât persoanele din Geneva, New York sau Paris.

În anumite cazuri, creșterea „orașelor inteligente” a fost împiedicată de prioritățile autorităților municipale și de distribuirea greoaie și inegală a serviciilor.

Orașele inteligente cresc și înfloresc în toate părțile lumii, explică reprezentanții IMD, însă realitățile economice nu pot fi ignorate: orașele din țările mai sărace se confruntă cu dezavantaje, situații care necesită acțiuni specifice pentru a corecta calea spre dezvoltarea infrastructurilor și orașelor inteligente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here