Aplicarea unor straturi de protecție pentru a proteja sistemele de acoperiș și pentru a le prelungi durata de viața la o performanță optimă este o strategie dovedită pentru multe facilități instituționale și comerciale. Cu toate acestea, aplicarea unui simplu strat de protecție nu înseamnă că ați scăpat de orice problemă.

Soluțiile de protecție nu vor putea lua niciodată locul operațiunilor de întreținere preventivă a acoperișului și nu pot repara sistemele defecte ale acoperișului. Pentru ca a putea maximiza efectul acestor învelișuri de protecție, managerii de facilități trebuie să acorde o atenție deosebită inspecției și reparațiilor continue ale sistemelor existente de acoperiș.

În timpul inspecțiilor și întreținerilor anuale ale acoperișului, muncitorii trebuie să îndepărteze toate resturile, murdăria și materialele inflamabile, cum ar fi frunzele, ace de pin și materiale de construcție reziduale. De asemenea, aceștia trebuie să verifice cu atenție îmbinările care trec prin zonele cu bălți de apă, folosind un instrument ascuțit, apoi să le resigileze în cazul în care este nevoie. Aplicarea unui înveliș special pentru apă în aceste zone sau utilizarea unor preșuri de acoperiș poate prelungi foarte mult durata de eficiență a stratului de protecție.

Muncitorii trebuie, de asemenea, să verifice scurgerile și burlanele de potențiale blocaje, apoi să le curețe dacă este nevoie, pentru a putea evita refularea apei pe acoperiș sau în straturile intermediare ale acestuia. Dacă procesul de curățare nu este desfășurat suficient de frecvent sau nu îi este acordată suficientă atenție, apa poate deteriora acoperișul, poate intra în instalații, deteriorând interiorul acesteia. Costul reparației poate ajunge cu ușurință la ordinul miilor sau chiar zecilor de mii de dolari, iar ocupanții pot fi deranjați luni întregi în timp ce reparațiile sunt în desfășurare.

În zonele în care vânturile puternice, uraganele sau tornadele reprezintă o amenințare, muncitorii trebuie să ia măsuri de precauție pentru a proteja deteriorarea suprafeței acoperișului de obiecte zburătoare, cum ar fi ramuri de copac, pietre, lemn de foc stivuit sau chiar piese de mobilier de exterior.

În cele din urmă, contractanții trebuie să aibă grijă deosebită în timpul aplicării stratului de protecție, pentru a se asigura că atât membrana acoperișului cât și învelișul sunt suficient de bine aplicate, astfel încât să nu se dezlipească.

Sistemul de acoperiș poate fi de două feluri: atașat mecanic sau lipit.Acoperișul atașat mecanic este prins de stratul izolator folosind șuruburi și o placă fixată de acoperiș în izolație, la fiecare 6 centimetri de la margine. Sistemul lipit este fie auto-adeziv, fie un adeziv este aplicat între stratul acoperișului și stratul izolator, astfel încât fiecare centimetru pătrat al suprafeței sale să fie lipit. Pentru a determina care este tipul sistemului, un muncitor poate urca pe acoperiș într-o zi cu vânt pentru a observa modul în care se comportă acoperișul. Dacă este vorba despre un sistem lipit, acesta nu va flutura aproape deloc, însă, dacă este vorba despre unul atașat mecanic, acesta va flutura în valuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here