Legionella este una dintre cele mai periculoase bacterii care se găsește în apă, iar prezența acesteia în sistemele unei instalații le poate da mari bătăi de cap managerilor de facilități.

Pentru a evita astfel de probleme și de eventualele pericole cauzate de Legionella, administratorii de facilități trebuie să acorde o atenție sporită următoarelor sisteme care utilizează apa:

Rețelele municipale de apă menajeră

Furnizorii municipali de apă utilizează procese de dezinfecție pentru a asigura că apa este consumabilă atunci când părăsește stația de tratare, însă până la momentul în care apa ajunge într-o instalație, aceasta conține cel mai probabil impurități, inclusiv Legionella. De unul singur, acest factor nu reprezintă un risc semnificativ, însă bacteriile se hrănesc cu murdărie și reziduuri, iar cantitatea de bacterii și mizerie din apa influențează direct modul în care biofilmul se va dezvolta în sistemele de construcție.

O instalație care se confruntă în mod regulat cu o calitate redusă a apei ar trebui să ia în considerare filtrarea la punctul de intrare, fie prin utilizarea unui set de filtre cu sac, sisteme de filtrare cu ecran mecanic, procese de dezinfecție suplimentare generate la fața locului sau o combinație a acestor soluții.

Sistemele de apă rece menajeră

Aceste sisteme operează în mod normal la temperaturi sub media favorabilă dezvoltării bacteriei Legionella, însă există riscul ca ele să păstreze bacteria și chiar să ajute la dezvoltarea acesteia dacă tubulatura rețelei de apă este neizolată și dirijată în apropierea conductelor de apă caldă – fie interne, fie hidronice – mai ales în cabinele închise care au ventilație redusă sau chiar deloc. În aceste condiții, temperaturile apei menajere pot crește suficient de mult încât să intre în intervalul în care este mai probabil ca Legionella să se dezvolte.

Mașinile de gheață alimentate doar cu apă rece pot fi de asemenea o sursă de contaminare cu Legionella. Aceste aparate pot ridica temperatura apei în timp ce aceasta este pompată prin conductele de alimentare, creând astfel un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, care apoi pot fi inhalate de către o persoană care folosește gheața. Managerii pot minimiza riscul prin limitarea cantității de Legionella prezentă în întregul sistem de apă, înlocuind în mod regulat filtrele și curățând conductele de alimentare cu apă ale mașinilor de gheață.

Sistemele de apă caldă menajeră

Aceste sisteme includ, în mod normal, rezervoare de stocare, sisteme de distribuție prin conducte, robinete pe senzori cu supape de amestec în punctul de utilizare, dispozitive de control al debitului în robinete și dispozitive de oprire a fenomenului ”water-hammer”. Dușurile au deseori supape de amestecare, capete de duș mobile cu mâner și furtun flexibil sau capete de pulverizare fixe. Toate aceste componente favorizează dezvoltarea Legionella, care poate fi împrăștiată și contactată de utilizatori prin aerosol, în zona capetelor de duș sau a robinetelor.

Temperaturile apei din sistemele de apă caldă pot varia destul de mult. Rezervoarele de stocare ar trebui păstrate, în mod normal, la o temperatură suficient de ridicată – 60 de grade sau mai mult -, însă rezervoarele cu apă necirculantă permit stratificarea nivelurilor de temperatură, ceea ce poate fi potențial periculos. De asemenea, în funcție de codurile sanitare locale, apa caldă ar putea să părăsească instalația principală de încălzire la aproape 50 de grade Celsius. Chiar și cu ajutorul pompele de circulație ce funcționează 24/7, dificultățile inerente de echilibrare a sistemelor complexe de distribuție a apei calde pot duce la variații destul de mari ale temperaturii apei.

Pentru a adăuga un risc și mai mare, multe fixturi de apă caldă ar putea fi utilizate destul de rar și pot fi localizate la capătul unei conducte destul de lungi. Apa caldă din tubulatura acestor dispozitive, care poate rămâne în țevi chiar mai bine de o zi sau două, se va răci și va servi drept un mediu ideal de dezvoltare a bacteriei Legionella. Dacă un astfel de dispozitiv s-ar afla, de exemplu, în camera de urgență a unui spital, riscul de infecție potențial letală ar fi mult mai mare decât dacă acesta ar fi amplasat într-o zonă în care nu sunt prezenți pacienți.

Pentru managerii de întreținere și inginerie, ar putea fi necesară asigurarea unui sistem echilibrat. Înlocuirea vechilor supape de echilibrare cu noi valve de echilibrare a temperaturii apei acționate de termostate poate ajuta atingerea unei temperaturi mai stabile a apei în tubulatura sistemului de alimentare.

Implementarea robinetelor automate cu declanșare programabilă la chiuvete sau alte dispozitive ce utilizează apa caldă pot ajuta la reducerea stagnării apei. De asemenea, dezinfecția suplimentară sau tratamentul de ionizare cu argint și cupru a sistemului de apă caldă poate limita formarea biofilmului în rețeaua de conducte.

Turnurile de răcire

Numeroase cazuri de epidemii cu Legionella au fost cauzate de turnurile de răcire menținute în condiții improprii în ultimii ani. CDC, Agenția de Protecție a Mediului din S.U.A. și ASHRAE au abordat această problemă și au oferit linii directoare și recomandări pentru proiectarea, amplasarea și operarea turnurilor de răcire.

Turnurile de răcire moderne, dotate cu sisteme de eliminare a condensului, controale automate pentru menținerea temperaturii apei și pentru evacuare, precum și sisteme de control microbian care utilizează filtrarea, biocidele și ionizarea de cupru sau argint, au ajutat la eliminarea acestei amenințări. Însă, nu trebuie neglijat faptul că o mentenanță corespunzătoare este cea mai importantă soluție pentru a preveni riscurile. Orice plan de gestionare a apei din facilitate trebuie să includă planuri de operare, întreținere, închidere, pornire și testare a calității apei din sistemele turnurilor de răcire.

Umidificatoare, fântâni și jacuzzi

Aceste componente sunt adesea incluse pe listele echipamentelor purtătoare de Legionella. Fântânile decorative și vanele de terapie cu hidromasaj care generează vapori de apă au devenit tot mai puțin populare. De exemplu, spitalele moderne nu mai includ astfel de facilități tocmai din cauza riscului larg cunoscut al infecțiilor contactate în unitățile medicale din cauza utilizării acestui tip de dispozitive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here