Administratorii de facilități sunt deseori însărcinați să devină experți peste noapte în mai multe domenii – inclusiv acoperișuri. Astfel, este esențial ca atât managerii noi cât și veteranii din industrie să se familiarizeze cu acoperișul clădirilor pe care le au în administrare.

Sănătatea acoperișului dumneavoastră influențează starea interiorului clădirii dumneavoastră – și produsele din interior – astfel că acesta merită atenția dumneavoastră.

Două tipuri de acoperișuri: panta abruptă și pantă joasă

Acoperișurile cu pante abrupte sunt cele cu o înclinație mai mare de 3:12 și sunt destinate deversării apei în jgheaburi și alte conducte de drenaj. Cu toate că acestea sunt mult mai populare pentru aplicații rezidențiale, le puteți găsi și pe unele clădiri comerciale sau instituționale, care sunt proiectate pentru a avea o atmosferă ospitalieră, cum ar fi bisericile sau alte case de cult.

Mark Graham, vicepreședinte al serviciilor tehnice în cadrul National Roofing Contractors Association, spune că tipurile tradiționale de acoperiș cu pante abrupte includ:

-Șindrile de asfalt
-Placi de beton asezate
-Ardezie
-Țiglele și șindrilele din lemn
-Panouri metalice

Acoperișurile cu pante joase sunt cel mai des întâlnite în clădirile comerciale, în special datorită rentabilității costurilor acestora în cazul clădirilor mari. Instalarea unui acoperiș cu pante abrupte într-un spital mare sau într-o clădire de birouri turn ar fi dificilă, impractică și costisitoare.

De asemenea, acoperișurilor cu înclinație joasă sunt foarte utile și pentru susținerea echipamentelor de pe clădire, cum ar fi panourile solare și echipamentele HVAC, care sunt montate în așa fel încât să poată conserva spațiul din clădire. Orice acoperiș cu o înclinație mai joasă de 3:12 se califică drept pantă joasă. Acestea sunt uneori denumite acoperișuri plate, deși ele nu pot fi cu adevărat chiar plate deoarece există o pantă necesară pentru drenaj.

Cotele sunt bune deoarece cel puțin unele (dacă nu toate) din portofoliul dvs. vor utiliza acoperișuri cu pante joase, astfel încât acest grund se va concentra pe acestea.

Cele mai populare tipuri de materiale pentru acoperiș

În funcție de cât de mare este portofoliul dumneavoastră, este posibil să aveți un amestec de tipuri de materiale pentru acoperiș. Totuși, toate aceste materiale includ de obicei componente impermeabile, de armare și de acoperire, deși unele sisteme de acoperiș încorporează materiale care pot acoperi mai multe sarcini.

Portofoliul dvs. ar putea conține oricare dintre aceste tipuri de materiale de acoperiș obișnuite:

Membrane cu strat singular

Un amalgam divers de tipuri de membrane care sunt, de obicei, menționate prin acronime pentru compoziția lor chimica, cum ar fi PVC (clorura de polivinil) sau EPDM (etilen propilen dien monomer). Acest lucru înseamnă că în funcție de membrana pe care o utilizați, aveți grade diferite de rezistență chimică. Membranele cu strat singular au capacitatea de a fi realizate în aproape orice culoare și ar putea să vă ofere o capacitate de reflexie sporită.

Factori de luat în considerare:

Există multe tipuri de membrane, care includ substanțe diferite pentru a obține anumite proprietăți fizice.

De obicei, se instalează într-un singur strat.

Sunt flexibile și rezistente la UV.

În mod normal, nu sunt compatibile cu alte sisteme de acoperișuri.

Bitum modificat

Aceste materiale de acoperiș combină un bitum (de obicei asfalt) cu un modificator de polimer și un strat de armare. Ele vin uneori cu granule sau folii laminate la suprafață, pentru a oferi o protecție suplimentară.

Factori de luat în considerare:

Sunt instalate în mai multe straturi, inclusiv foi de bază, membrane de bitum modificate și texturi diverse la suprafață.

Materialul este durabil și flexibil.

Unele tipuri de bitum necesită sudare cu torța, care poate prezenta un risc de incendiu. Sunt disponibile anumite variante care nu necesită instalare folosind flăcări și VOC.

Deseori se regăsesc în culoarea neagră, dar suprafața poate fi disponibilă în culori reci / reflectorizante.

Sisteme de smoală și pietriș (BUR- Built up roof)

Deseori abreviat ca BUR, acest tip de acoperișuri sunt create prin alternarea straturilor de bitum (cel mai frecvent, gudron de asfalt sau de cărbune) și țesături de armare. Acest tip de sisteme BUR, ca și cele de bitum modificat, sunt, în general, mai durabile, deoarece sunt compuse din mai multe straturi, explică experții din domeniu. În cazul în care aveți trafic pietonal destul de mare pe acoperiș, această variantă ar putea fi cea potrivită pentru dumneavoastră.

Factori de luat în considerare:

Durabil și rezistent la puncție datorită straturilor multiple utilizate.

Creează un strat continuu.

Unele produse din asfalt trebuie să fie încălzite pentru aplicare. Sistemele BUR aplicate la cald nu trebuie instalate pe vreme rece sau umedă.

Unele procese de instalare implică fumuri toxice, ceea ce ar putea reprezenta o problemă pentru clădirile deja ocupate.

Asfaltul are în mod normal culoare închisă – dacă aveți nevoie de un acoperiș răcoros, luați în considerare straturile de acoperire, membranele sau balastul deschis la culoare.

Sisteme de panouri metalice

Panourile metalice arhitecturale sunt utilizate deseori pentru acoperișuri rezidențiale, însă clădirile comerciale sunt mai predispuse să utilizeze un sistem de acoperiș cu structură metalică. Sunt rezistente și pot fi fabricate în aproape orice culoare. Este, de asemenea, relativ ușor să instalați panouri solare fără penetrare, potrivit lui Vince Sagan, inginer de personal superior pentru Asociația Producătorilor de Clădiri din Metal. Dacă vă gândiți să montați panouri fotovoltaice pe acoperiș, metalul ar putea fi o opțiune bună pentru viitoarele proiecte de înlocuire a acoperișurilor.

Factori de luat în considerare:

Durată lungă de viață.

Disponibil în aproape orice culoare.

Sistemul este proiectat pentru a permite mișcarea termică atunci când metalul se extinde și se contractează.

Tiviturile înalte asigură etanșeitatea la apă și a rafalelor de vânt.

Spray cu spumă de poliuretan

Acest tip de material de acoperiș combină spray-ul de spuma poliuretanică cu un strat protector sau o membrană elastomerică aplicată prin pulverizare. Stratul exterior protejează spuma de deteriorare. Totuși, acest tip de sistem are o cotă de piață relativ mică, spun experții, precizând că spuma de poliuretan este de obicei folosită pentru modernizarea acoperișurilor existente.

Factori de luat în considerare:

Combină un strat de izolație cu spumă pulverizată cu un strat de protecție sau o membrană.

Puncțiile nu penetrează, în mod normal, grosimea totală a spumei.

Poate umple golurile în acoperișul / substratul existent.

Aplicația necesită un profesionist care înțelege reacția chimică care produce spuma.

Sistemul nu trebuie instalat pe timp de vreme rece, în condiții de vânt sau ploaie.

Sfaturi pentru a găsi profesioniștii potriviți pentru implementarea acoperișului

După ce ați stabilit preferințele și materialele care se pretează cel mai bine clădirii dumneavoastră, Clark recomandă să contactați un consultant imparțial, care este familiarizat cu mai multe tipuri de materiale pentru acoperiș. Un consultant poate să se uite la acoperișul existent și să vă ajute să stabiliți dacă a fost alegerea potrivită atunci când a fost instalat. Consultanții de acoperișuri sunt pricepuți în ceea ce privește drenajul apei, rezistența termică ridicată, rezistența la rafale de vânt și alte aspecte tehnice ale selecției și designului sistemului de acoperiș.

Pasul următor este să alegeți un specialist care vă va instala sistemul de acoperiș dorit. Experții din domeniu recomandă ca orice contractor la care apelați trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Experiență în instalarea tipului de acoperiș pe care îl utilizați. Vă veți dori ca un muncitor calificat și cu experiență să facă acest tip de lucrare.

Aprobarea de la producătorul sistemului de acoperiș. Majoritatea producătorilor importanți certifică antreprenorii care au fost instruiți să le instaleze produsele.

Un istoric fără probleme. Antreprenorul pe care îl contractați ar trebui să fie bine stabilit în comunitatea dumneavoastră, pre-calificat, licențiat în mod corespunzător în statul în care vă aflați și să poată afișa referințe pentru lucrările anterioare care sunt similare cu ale dumneavoastră. În plus, acesta ar trebui să vă poate oferi o asigurare corespunzătoare pentru serviciile executate.

De asemenea, contractantul ar trebui să fie dispus să se supună unei inspecții terțe în timpul și după instalare. Inspecția servește ca o verificare suplimentară a contractantului pentru a asigura o instalare corespunzătoare. Unii producători au programe interne de inspecție și vor trimite un tehnician să se uite la acoperiș; de asemenea, puteți angaja un consultant independent.

Având cunoștințele fundamentale necesare și o echipă bună în spatele dumneavoastră, vă veți putea asigura că acoperișurile clădirilor din portofoliul pe care îl administrați se vor menține în stare bună ani de zile de la instalare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here