Anul 2018 ne-a reamintit faptul că drumul spre sustenabilitate nu va fi întotdeauna unul neted și lipsit de obstacole. În octombrie, Grupul Internațional pentru Schimbări Climatice (IPCC) a raportat că mai avem la dispoziție doar 12 ani pentru a evita unele dintre cele mai devastatoare efecte ale schimbărilor climatice, în cazul în care nu reducem emisiile de carbon la jumătate.

O lună mai târziu, un raport publicat de guvernul federal a concluzionat că efectele schimbărilor climatice, incluzând incendii mortale, uragane și valuri de căldură din ce în ce mai debilitante, deja lovesc puternic Statele Unite, iar pericolul apariției unor astfel de catastrofe se înrăutățește.

Aceste studii și previziunile lor directe au primit o acoperire științifică considerabilă în 2018. Cu toate acestea, a fost acordată cu mult mai puțină atenție asupra multor pași pozitivi întreprinși în decursul anului 2018 pentru protejarea mediului, majoritatea acestor măsuri așteptându-se să crească în 2019.

De exemplu, iată câteva dintre cele mai importante reușite ale anului trecut, în lupta pentru conservarea mediului:

• Minele de cărbune se închid. Germania și-a închis ultima mină de cărbune în 2018, Franța va închide toate minele de cărbune până în 2021 și India a anulat planurile de a construi mai multe astfel de mine.

• Energia regenerabilă continuă să devină mai ieftină. În 2018, întreprinderile au cumpărat mai multă energie curată în șase luni decât au făcut întregul an, în 2017.

• Numărul de mașini electrice vândute în întreaga lume s-a dublat din 2017 și va continua să crească. Audi, Jaguar, Mercedes, Volvo și Nissan urmează să introducă pe piață noi vehicule electrice în 2019.

• Autobuzele electrice devin mai populare, China înlocuiește circa 10.000 de autobuze tradiționale cu autobuze electrice la fiecare cinci săptămâni.

• Panouri de ”implicare” au fost instalate pentru prima dată în clădirile comerciale și publice în 2018. Acestea permit lucrătorilor și utilizatorilor clădirii să vadă ce măsuri ia o organizație pentru a-și reduce impactul asupra mediului și pentru a promova sustenabilitatea, contribuind la îmbunătățirea transparenței și promovarea măsurilor de sustenabilitate.

Conform liderilor din industrie, suntem, de asemenea, martorii unui fenomen care a primit foarte puțină atenție în știri. Corporațiile donează acum tot mai mulți bani pentru ajutoare în caz de dezastru decât oricând. În 2000, doar mai puțin de o treime dintre cele mai mari corporații din lume au donat câte ceva. Până în 2018, aproape 90% dintre marile companii au ajuns să doneze bani pentru ajutoare în caz de dezastre. Acest lucru înseamnă că marile corporații încep să aibă mai mare grijă de comunitățile lor, iar aceasta este o componentă cheie a sustenabilității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here