Era birourilor anoste și cenușii s-a încheiat, iar oamenii din ziua de astăzi se așteaptă la mai mult de la locul lor de muncă și caută medii care se potrivesc cu valorile și stilul lor de viață – spații în care pot lucra, se pot relaxa și se pot juca. Pe măsură ce căutați modalități de reducere a concurenței, luați în considerare un acoperiș util.

Transformarea unui acoperiș existent într-o zonă utilizabilă precum o grădină, un parc sau un spațiu de evenimente poate părea destul de descurajant, deoarece aceasta este o aplicație foarte specializată, sunt de părere experții din industria amenajărilor de acoperișuri. Așezarea trebuie să fie perfectă, acoperișul să fie drept și aplicația potrivită.

Cu toate acestea, profesioniștii în domeniul acoperișurilor și arhitecții sunt de acord asupra unui lucru: atunci când este bine realizat, un acoperiș util este reprezintă o investiție valoroasă.

De exemplu, aproximativ o treime din acoperișurile clădirii Dansko din Chester County, Pennsylvania sunt acoperite de vegetație. Un acoperiș are o terasă cu pergolă și este accesibilă angajaților.

Beneficiile unui acoperiș util

Acoperișurile utile pot atrage ocupanți și potențiali angajați în clădirea dumneavoastră – un bonus suplimentar pentru chiriașii care încearcă să atragă potențiali angajați de top. Ocupanții doresc, de asemenea, facilități care îmbunătățesc starea de bine.

Pe măsură ce populația orașelor noastre devine din ce în ce mai densă, implementarea unui acoperiș util reprezintă o oportunitate de a gândi într-un mod nonconformist, susține Jeff Paine, director fondator al firmei de arhitect și design al companiei Duda Paine. Cu toate că un astfel de acoperiș poate veni cu o cheltuială suplimentară, ca oameni, nevoia noastră de a fi conectați la natură și de a sta în aer liber – nu să vedem pavaje și trotuare peste tot în jurul nostru- poate fi îndeplinite.

De asemenea, spațiile utile de pe acoperiș pot contribui și la strategia de sustenabilitate a clădirii dumneavoastră. Luați în considerare dacă montarea pe acoperiș a unor panouri solare este o mișcare potrivită pentru companie. Totodată, acoperișurile verzi sunt benefice pentru gestionarea apei și reducerea expunerii la căldură.

Aceste sisteme au adesea mai multe straturi de materiale, astfel că acoperișurile nu sunt expuse la căldură. Ele protejează clădirile de factorii duri și, din moment ce este vorba despre un sistem protejat, tind să dureze mult timp.

Acoperișurile garajelor din clădirile reprezintă un prim exemplu de posibilitate pentru crearea unui spațiu verde, care împiedica absorbția de căldură în exces. Toate elementele din beton absorb căldura solară, deci dacă puneți deasupra garajelor materiale care nu sunt din ciment, ați putea ajuta la conservarea mediului.

Ce trebuie să luați în considerare

Înainte de a începe să luați decizii privind transformarea acoperișului într-un spațiu util, asigurați-vă că acesta este potrivit pentru clădirea dumneavoastră, motiv pentru care trebuie să vă puneți câteva întrebări înainte de a începe procesul.

Care este sistemul de pe acoperiș pe care doriți să îl puneți în aplicare?

Este proiectat să dureze o perioadă îndelungată?

Va fi proiectat și detaliat într-un mod corespunzător?

Implementarea celui mai bun sistem de acoperiș și asigurarea corectitudinii detaliilor reprezintă punctele cele mai importante pentru oricare dintre aceste spații.

Atunci când se analizează procesul de modernizare a unui acoperiș, profesioniștii din domeniu și arhitecții sunt de acord că trebuie să vă concentrați asupra acestor cinci elemente practice:

1. Calitatea panoramei

Care vor fi priveliștile? Merită ele costul? Ar putea părea o întrebare evidentă pe care să v-o puneți, însă este vital să știți răspunsul, înainte de a investi într-un spațiu utilizabil pe acoperiș.

Cheltuiți o sumă considerabilă de bani, apoi vă urcați pe acoperiși. Dar la ce vă uitați? La fațada unei alte clădiri? Trebuie luat în considerare că nu toate acoperisurile sunt create în mod egal. Proprietatea dumneavoastră ar putea fi amplasată într-un loc în care este înconjurată de patru clădiri mai înalte. Trebuie să vă așezați și să vă gândiți dacă aceasta este cea mai bună utilizare pentru acel spațiu.

2. Capacitatea de încărcare structurală

Asigurați-vă că acoperișul dumneavoastră poate fi utilizat ca și spațiul în care vreți să îl transformați. Modificarea unui spațiu accesibil pe acoperiș adaugă o mulțime de greutate în plus, astfel încât trebuie să fiți conștienți de cerințele structurale ale clădirii și de normele în vigoare.

Managerii de facilități ar trebui să cunoască pe îndelete aceste cerințe sau să angajeze un profesionist în design care înțelege cu siguranță acele cerințe suplimentare.

3. Acomodarea echipamentelor mecanice

Luați în considerare că trebuie să găzduiți și toate unitățile HVAC sau alte echipament mecanice poziționat pe acoperiș. Trebuie să vă luptați pentru a găsi soluții privind conductele și echipamentele montate acolo, care într-adevăr nu au fost amenajate pentru a acomoda un spațiu utilizabil.

Dacă reușiți totuși să lucrați în jurul echipamentelor respectiv, asigurați-vă că acesta nu afectează ambianța dorită a noului spațiu.

Nimeni nu își dorește să meargă pe o nouă punte, pe care a cheltuit sume foarte mari de bani, apoi să trebuiască să privească unități de aer condiționat. Și chiar dacă acestea nu sunt vizibile, cum rezolvați problema zgomotului pe care îl produc?

4. Accesibilitate

Noul spațiu de pe acoperiș ar trebui să fie ușor accesibil și compatibil cu normele de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. Retrofittingul prezintă această problemă suplimentară. De exemplu, centrul metropolitan Bay Area, proiectat de Perkins + Will, se mândrește cu o terasă la ultimul etaj deoarece ascensorul clădirii nu a atins nivelul acoperișului. Arhitecții au creat, de asemenea, o rampă scurtă pentru a urca la terasă, pentru a asigura un grad de accesibilitate crescut.

Terasa centrului metropolitan Bay Area din San Francisco le oferă o zonă de relaxare ocupanților clădirii, dar reprezintă și o zonă plăcută pentru a desfășura întâlniri.

5. Hidroizolarea

Hidroizolarea este, probabil, cel mai important considerent pentru orice tip de sistem de acoperiș. Va fi acesta capabil să țină departe apă mult timp? Evitarea scurgerilor este critică. Nimic nu ete mai rău decât implementarea unui acoperiș verde deasupra unei clădiri, care arată frumos, dar are numeroase scurgeri; sau o frumoasă zonă de terasă în aer liber, care este într-adevăr atractivă, dar prin care apa ajunge să se infiltreze în imobil.

Dacă există o problemă [pe un acoperiș convențional], puteți să o reparați – este ușor accesibil pentru a putea remedia problema. Însă, atunci când deasupra clădirii ați montat un strat de gazon sau de pavaj pentru o terasă, accesul la scurgeri este mult mai dificil, necesită mai mult de timp și daunele sunt mult mai costisitor de reparat. Din acest motiv este esențial să vă asigurați că procesul de implementare a unui spațiu util pe acoperiș este realizat bine din prima.

Orice proprietar de clădire are mari emoții atunci când aude de adăugarea unui parc sau a unei grădini pe acoperiș, din cauza potențialelor scurgeri și a proceselor care vin ca urmare a acestor probleme. Din fericire, tehnologiile de hidroizolare din ziua de astăzi sunt suficient de avansate pentru a vă înlătura aceste preocupări.

Factorul Wow

Încorporarea unor elemente bine gândite în designul spațiilor de pe acoperiș, vă poate urca la un pas peste restul concurenței.

De exemplu, centrul metropolitan Bay Area reunește patru agenții regionale, inclusiv Comisia Metropolitană de Transport (MTC).

Sub MTC se află Bay Area Toll Authority, care supraveghează podurile cu taxă deținute de stat din oraș. În acest context, Perkins + Will a proiectat terasa de la ultimul nivel al clădirii astfel încât aceasta să aibă vedere asupra Podului Bay. Această idee a fost luată în considerare de către arhitecți, deoarece unii dintre ocupanții clădirii de birouri sunt angajați ai autorității Bay Area Toll, care supraveghează podurile din oraș.

Reprezentanții companiei Perkins + Will își motivează decizia spunând că s-au gândit că, dacă angajații responsabili de supravegherea podului Bay Bridge tot lucrează în clădire, nu ar fi grozav să îl și poată vedea? Centrul metropolitan include, de asemenea, materiale salvate de la terminalul San Francisco Transbay.

O altă utilizare impresionantă a spațiului este grădina suspendată de la sediul Global NCR din Atlanta, pe acoperișul unei structuri de parcare care leagă două clădiri. Ușile din sticlă din sala de mese duc spre grădină, care deseori servește drept punct de întâlnire pentru persoanele care lucrează în cele două clădiri diferite.

Designerii responsabili de acest spațiu spun că proiectul este destinat să ajungă la următoarea generație de tineri ieșiți de pe băncile Universității Georgia Tech și din alte părți, aceștia dorindu-și să creeze un mediu atractiv pentru a atrage noi potențiali angajați de valoare.

Specialiștii din domeniul designului sunt de părere că numărul clădirilor care vor încorpora spații utile pe acoperișuri urmează să crească, în perioada ce va veni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here