Industria construcțiilor a făcut pași destul de mari în ceea ce privește reducerea emisiilor provenite de la carbonul operațional, dioxidul de carbon emis în timpul vieții unei clădiri. Cu toate acestea până în prezent existau puține soluții pentru abordarea carbonului încorporat – dioxidul de carbon emis în timpul extracției, fabricării și transportului de materiale de construcții și ingrediente de produse.

O mână de producători urmăresc să schimbe acest lucru printr-o nouă inițiativă numită materialsCAN (Carbon Action Network). Membrii grupului fac parte din domeniile produselor interioare, inclusiv podele, plafoane (Armstrong), izolație (CertainTeed) și panouri de perete (USG), precum și reprezentanți din sectoarele construcțiilor și proiectării (Skanska și Gensler).

Vicepreședintele pentru sustenabilitate din cadrul companiei Interface, Lisa Conway, susție că materialsCAN oferă educație și conștientizare în legătură cu ceea ce este carbonul înorporat și modalitățile prin care oamenii pot aborda problema amprentei de carbon a spațiilor pe care le proiectează.

De ce este important carbonul încorporat

Industria imobiliară și a construcțiilor este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, potrivit unui raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), care a solicitat de asemenea ca fiecare sector să se decarbonizeze până în 2050. Volumul emisiilor de gaze cu efect de seră – 40% din totalul global – necesită o acțiune la fel de mare pe scară largă, la care să participe întreaga industrie.

Cu toate acestea, o mare parte din accent a rămâne pus mai degrabă asupra carbonului operațional, decât asupra carbonului încorporat, chiar dacă forma concretizată va reprezenta aproximativ jumătate din toate emisiile de carbon ale noilor construcții între anii 2020 și 2050.

Conform celor de la materialsCAN, faptul că interioarele clădirilor stochează carbon, înseamnă că spațiile operaționale ar putea fi chiar o parte a soluției privind încălzirea globală, nu doar un mod de a arăta cât de mult acestea și-au redus impactul asupra problemei.

Interioarele, în mod special, sunt adesea uitate în timpul acestei discuții, deoarece scurta conversație care există în jurul carbonului încorporat tinde să se concentreze asupra produselor structurale precum betonul și oțelul.

Conway este de părere că nimeni nu vorbește despre impactul materialelor care folosite pentru interioare. Odată ce s-a ajuns înăuntrul clădirii sau chiar dacă se face doar un proiect de amenajare, impactul interior crește. S-ar putea să folosiți materialele cu cel mai mare impact asupra emisiilor de carbon și nici măcar să nu fiți conștienți de asta, mai consideră aceasta.

Instrumente pentru reducerea carbonului încorporat

În prezent, este posibilă estimare unei părți din amprenta de carbon a unui produs, explică Conway. Declarațiile privind produsele de mediu (EPD) includ Potențialul de încălzire globală (GWP) printre o lungă listă de alte informații. Cu toate acestea, EPD-urile pot fi lungi și dificil de navigat.

Totuși, un nou instrument realizat de către către Microsoft și Skanska, un membru al materialsCan, va încerca să scadă acest obstacol. Aflat în prezent în stadiul incipient de testare beta, EC3 (Embodied Carbon Calculator for Construction), un produs gratuit, va extrage date din EPD-uri, va afișa varianța dintre EPD-urile care au reguli diferite pentru categoria de produse și va ajuta utilizatorii să caute alternative cu amprente reduse de carbon.

După lansarea EC3, în toamna anului 2019, echipa intenționează să își extindă numărul de membri pentru a acoperi mai multe tipuri de produse, din alte domenii decât cele pe care le reprezintă membrii fondatori și pentru a promova interioarele ce stochează carbonul, următorul pas logic după produsele neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Interioarele de stocare a carbonului sunt create din bioplastice derivate din plante, care stochează în mod natural dioxidul de carbon în timpul fotosintezei. Dacă produsele bioplastice pot fi reciclate în mod repetat, carbonul absorbit de către instalație rămâne în produs, în loc să fie eliberat prin biodegradare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here