Furnizorii de soluții de autonomie (Autonomy Solution Providers – ASP) reprezintă un subset de companii de robotică ”hardware agnostic” (n.red. ale căror produse sunt proiectate astfel încât să poată fi utilizate pe majoritatea sistemelor comune), capabile să își implementeze suita tehnologică de produse pe o serie de roboți mobili. Cu toate că domeniul roboților mobil este abia în faza incipientă, rata sa de dezvoltare este una galopantă, iar datorită flexibilității, competențelor în software și abilității de a construi servicii cu valoare adăugată fără a avea nevoie de o platformă specifică, ASP-urile vor deveni elemente centrale pentru viitorul ecosistem. ASP-urile vor fi furnizori și integratori, acționând ca un interlocutor între AI, software, vehicule și utilizatori finali.

ABI Research, o firmă de consultanță de piață care oferă îndrumări strategice privind cele mai atractive tehnologii transformative, a cercetat 12 furnizori cheie în acest spațiu. Conform unui comunicat de presă, ABI a constatat că, pe baza inovației și implementării relative, Brain Corp, Seegrid, Balyo și Autonomous Solutions Inc. (ASI) sunt în prezent principalii furnizori de soluții brevetate pentru navigație și mobilitate.

Conform consultanților ABI Research, rezultatele studiului au scos la iveală care principalele companii ce au reușit să împins granițele tehnologiei de navigare a roboților într-o gamă de medii dificile.

În timp ce Balyo, un partener cu Amazon și Seegrid, s-a poziționat cu succes pe cele mai populare două piețe pentru roboți mobili, și anume manipularea materialelor pentru logistică și livrarea materialelor pentru producție, Brain Corp a scos pe piață roboți de curățare industrială și comercială a podelelor în sute de spații publice, iar ASI a dezvoltat atât roboți teleoperați cât și autonomi în domeniul minier, pentru transport, foraj și excavare.

ASP-urile prezintă un interes major pentru numeroși ”jucători” cheie din spațiul industrial. Printre aceștia se numără producătorii de echipamente originale (OEM) ce dețin flote mari de stivuitoare, remorci și vehicule grele care trebuie automatizate. Acest lucru poate conduce la dezvoltarea de parteneriate puternice între furnizori precum ASI și producătorul de vehicule grele Komatsu, care are nevoie ca flotele lor să devină automate pe termen lung. În același timp, ASP-urile trebuie să își îndrepte atenția și către furnizarea de servicii cu valoare adăugată și dincolo de domeniul mobilității autonome, deoarece piața soluțiilor de acest gen devine saturată, iar partenerii OEM încearcă deja să-și dezvolte propriile tehnologii interne.

Cu toate acestea, concentrarea doar asupra acestor patru lideri de piață neglijează capabilitățile impresionante ale diferitelor ASP-uri. De exemplu, Clearpath Robotics, o companie canadiană de cercetare și dezvoltator al unei soluții brevetate pentru SLAM, acționează de asemenea ca distribuitor ASP pentru alte companii de robotică și devine un jucător-cheie în ecosistemul mai larg. Între timp, vânzătorul chinez-american PerceptIn a construit cea mai cuprinzătoare gamă de soluții de senzori, cu algoritmi RTK GNSS, Sonar, Lidar și algoritmi ”machine vision”, pentru a ajuta dezvoltatorii și vânzătorii să construiască și să personalizeze soluțiile lor pentru vehicule.

Analiștii de la ABI susțin că deși aceste companii nu domină încă spațiul robotic mobil, ele sunt bine plasate pentru a deveni centrale în viitorul industriei. Pe măsură ce accentul se va pune tot mai mult pe software, AI și serviciile cu valoare adăugată, companiile care sunt independente de furnizori și ”vehicle-agnostic” vor fi mai bine plasate pentru a-și extinde acoperirea pe piață. De asemenea, în viitorul apropiat ne putem aștepta ca giganți tehnologici majori precum Amazon să intre în acest spațiu, având în vedere și parteneriatul lor cu Balyo.

Aceste constatări provin din cadrul raportului de analiză a aplicațiilor furnizorilor de soluții pentru autovehicule al celor de la ABI Research, ”Mobile Robots: Autonomy Solution Providers”. Acest raport face parte din serviciul de cercetare Industrial, Collaborative & Commercial Robotics al companiei, care cuprinde studii, date și prognoze executive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here