Cum tot mai mulți experți solicită idei inovatoare pentru a agita sectorul construcțiilor din Emiratele Arabe Unite, expoziția comercială ”The Big 5” a lansat un Start-Up City și o Zonă de Inovare Live, în perioada 26-29 noiembrie, la Dubai World Trade Center.

Astfel, Dmg Events, organizatorii The Big 5, precizează că dincolo de găzduirea a peste 2.500 de companii care expun din mai mult de 60 de țări, ediția din 2018 a evenimentului a fost și cea în care s-a introdus noua secțiune Live Innovation Zone, în care au fost prezentate o selecție a celor mai inovatoare produse care scutură astăzi industria construcțiilor (împreună cu Start-up City-ul), prezentând următorii ”disruptori” din domeniul tehnologiilor de construcție.

Pentru a face față marjelor stricte, a îmbunătăți standardele existente de viață și a aborda o serie de provocări, de la populațiile aflate în plină expansiune și consumul de energie, până la schimbările climatice, industria are nevoie de un avans tehnologic chiar din ziua de astăzi.

Din acest motiv, experți importanți din organizații de calibru precum Expo 2020, BuroHappold Engineering, AECOM și Green Technologies au selectat cele mai inovatoare produse și companii care să fie găzduite în Zona Live Innovation Big 5 și Start-Up City în 2018.

Prakash Senghani, furnizor de servicii digitale de livrare – Servicii de construcții la AECOM și un membru al Comitetului consultativ Big 5, a precizat că „Inovațiile disruptive apar în jurul nostru, în fiecare industrie, însă sectorul construcțiilor nu pare să progreseze atât de repede, chiar dacă putem vedea o digitalizare sporită în domeniul noastră în țări precum Statele Unite”.

De asemenea, Menna Dessouki, Digital Project Delivery Lead – Construction Services în cadrul AECOM și membru al panoului de consultanță din cadrul The Big Five, susține că industria are nevoie de soluții care să poată oferii informații esențiale încă din etapele timpurii de luare a deciziilor cu privire la proiecte, acestea fiind momentele în care sunt luate cele mai importante decizii, pe baza celor mai puține informații.

Acesta mai consideră că industria are nevoie de inovare și la capitolul mecanismelor de comunicare între acționarii principali pe toată durata de viață a proiectului, pentru forma o bază a designului integrat.

După cum susțin și experții, cele mai mari obstacole care trebuie depășite nu sunt lipsa de idei și inovația, ci provocările provin din interiorul companiilor. Întreprinderile mari de construcții deseori se tem de schimbare, deoarece acest lucru se poate traduce prin pierderi de locuri de muncă sau marje de profit insuficiente, în schimbul investițiilor inițiale mari. De aceea industria din ziua de astăzi are nevoie de start-up-uri.

Potrivit specialiștilor din domeniu,start-up-urile oferă companiilor mai mari viteza, agilitatea și ”vitejia” necesare pentru a dezvolta și testa noi idei. Start-up-urile pot contribui la dezvoltarea durabilă a sectorului, prin crearea de oportunități de locuri de muncă noi și netradiționale în cadrul acestuia.

Mai exact, start-up-urile care se concentrează pe dezvoltarea de noi soluții bazate pe tehnologie în industria construcțiilor nu sunt doar importante, ci de-a dreptul vitale: ideile creative și abordările inovatoare au potențialul de a schimba industria în bine.

Start-up-urile sunt ”atletice” și agile. Ele sunt, în general, mai abilitate și dispuse să-și asume riscuri, pe care organizațiile actuale, adesea mari, nu le au.

În consecință, în prezent, din ce în ce mai multe companii din industrie formează parteneriate cu întreprinderi nou-înființate pentru a-și inova produsele și procesele interne.

Atât la nivel de oraș, cât și la nivel de clădire, există o forță puternică ce împinge digitalizarea și utilizarea clădirilor ”smart” să devină noua normă în afaceri, cu feedback regulat privind performanța infrastructurii la nivel de oraș și a clădirilor individuale. Activele construite funcționează în limitele resurselor pentru o durabilitate pe termen lung.

În ceea ce privește introducerea conceptului de Start-up City în cadrul The Big 5, categoriile-cheie pentru inovații au inclus inteligența artificială (AI), realitatea virtuală și cea augmentată (AR & VR), datele mari (”big data”) și Internetul Obiectelor (IoT), tehnologia blockchain și securitatea cibernetică, robotica, imprimarea 3D și produsele inteligente.

În ultimă instanță, industria are nevoie de soluții centrate pe oameni, digitale, non-conformiste, care să depășească barierele legate de date și să împingă limitele a ceea ce se poate realiza în domeniu.

Scopul Start-up City este de a strânge următorii disruptori ai tehnicii de construcție, o selecție de noi star-uri ale industriei, care vor avea un impact rapid în domeniu. Pentru a susține acești întreprinzători inovativi, The Big 5 a oferit și un premiu celui mai inovativ start-up, selectat de un juriu printr-o competiție interesantă.

Vizitatorii de la The Big 5 2018 au avut, de asemenea, ocazia să descopere noi produse și soluții prezentate în cadrul unor demonstrații interactive live.

Inaugurarea summit-ului de construcții FutureTech

Pe 26 noiembrie, The Big 5 a lansat primul Summit al construcțiilor FutureTech, care a avut tematica „Empowering Innovation in the Ecosystem Construction”.

În cadrul evenimentului au urcat pe scenă speaker de la Virgin Hyperloop One, Microsoft, Saudi Aramco, Credință + Gould, ASGC, AECOM, Dubai Silicon Oasis Authority, Meraas și Mont Hill, care au vorbit despre modul în care profesioniștii din domeniul construcțiilor pot obține o rată de productivitate mai mare, cu ajutorul tehnologiei.

De asemenea, evenimentul a găzduit peste 100 de sesiuni educaționale, inclusiv unele cu intrare gratuită, precum ”Talks on Architecture”, BIM, Project Management and Design, seminarul „Cum se fac afaceri în Emiratele Arabe Unite”, în colaborare cu Dubai South Business Park sau seminarul „Femeile în construcții”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here