Bogdan Mariniuc Co-Founder and Manager aSpace Co-working

Daca faci parte din generatia mea (25-40 ani), cel mai probabil ai experimentant ce inseamna plata chiriei lunare si stii ca, din bugetul lunar, costul chiriei este unul dintre cele mai mari, daca nu cel mai mare.

Totodata, stii cat de greu este sa economisesti cand toate costurile lunare sunt cam la acelasi nivel cu veniturile si tot timpul exista “ocazii” de a cheltui chiar mai mult decat ne permitem.

Totusi, mai repede sau mai tarziu, vei reusi sa pui “deoparte” o suma suficienta cat sa incepi sa te gandesti cum ai putea sa ii investesti.

Acum, tinand cont de ponderea mare din cheltuielile lunare reprezentata de chirie si ca obiceiul de a economisi e unul greu de insusiti, cea mai la indemana solutie este investitia intr-o locuinta proprie.

O astfel de achizitie nu este neaparat cea mai profitabila, dar este una din cele mai putin riscante si mai usor de inteles/administrat, acestea fiind alte motive pentru care investitiile in locuinte sunt atat de cautate.

Daca ai ajuns pana aici, cred ca e important sa stii cateva informatii statistice:

 • 90% dintre Romani detin propretati rezidentiale (cel mai mare procent din Europa), iar chiriasii reprezinta doar 10%. Asta face piata de inchiriere una destul de competitiva.
 • Preţul mediu al imobiliarelor a crescut deja cu 42% în trei ani, de la 950 (octombrie 2015) la 1.350 (octombrie 2018). (conform Adevarul.ro). Piata a intrat deja intr-o perioada de stagnare iar volumul tranzactiilor a scazut simtitor.
 • La o investitie pe termen lung, variatiile de pret nu ar trebui sa ne afecteze dat fiind faptul ca trendul general este de apreciere de 3-5% pe an.
 • Calitatea unei investiti este data de pretul de achizitie.

Tinand cont de cele de mai sus, daca concluzionam ca este un moment bun pentru achizitii, putem sa apelam la cateva surse pentru identificarea de posibile locuinte:

 • Prieteni si cunostinte – cu toate ca sunt cazuri izolate ca in perioada in care tu cauti sa cumperi o locuinta, cineva din mediul apropiat sa vanda, o recomandare din partea unei persoane de incredere poate fi de mare ajutor
 • Agenti imobiliari – vazand lunar zeci de proprietati, ei pot filtra numarul de apartamente si de vizite, astfel salvand timp (si uneori bani). Exista sute (daca nu mii) de agenti in Bucuresti, multi dintre ei superficiali, fara sa se informeze inaintea vizitelor si dispusi sa ia comisioane si de la client si de la proprietar. Evident, exista si exceptii. Daca doresti sa mergi pe aceasta cale, un sfat ar fi sa gasesti un agent dedicat/exclusiv care sa te reprezinte si sa te ajute in negociere.
 • Platforme/site-urile de specialitate – imobiliare.ro, storia.ro, olx.ro – exista zeci de mii de oferte de vanzare, usor de filtrat in functie de zona, pret, numar de camera, anul constructiei, etaj, tipul de cladire, etc.
 • Siteurile de executari silite/banci – pentru unii un subiect mai delicat, dar totusi o optiune interesanta daca vrei o locuinta la discount, motivul fiind, de cele mai multe ori, neplata ratelor actualilor proprietari. Personal nu am cumparat niciodata apartamente in acest fel, dar stiu cazuri in care cumparatorul a luat la un anumit pret si in cateva saptamani la vandut cu 80% mai mult, dar si cazuri in care, dupa ce a intrat in posesia apartamentului, fostul proprietar sa revina de mai multe ori pus pe scandal.

Cateva criterii de selectie pe care ar trebui sa le ai in atentie atunci cand filtrezi ofertele ar trebui sa fie:

 • Locatia: de departe cel mai important factor este locatia, si aici includem:
 • distanta fata de punctele de interes (locul de munca, gradinita, biserica etc)
 • mijloace de transport in comun
 • vecinantatea – scoala, parc, spital, centre comerciale
 • zona – daca este in dezvoltare sau a ajuns la o anumita plafonare
 • Infrastructura – aici ma refer atat la drumuri cat si la utilitati. Exista zone in tara unde s-a construit extrem de mult si de repede incat infrastructura nu a mai tinut pasul; nu exista trotuare si oamenii merg pe strada, drumurie sunt foarte inguste si cu o singura banda, canalizare nu face fata, curentul se intrerupe periodic si asa mai departe. E adevarat, cumperi la un pret mult sub medie, dar iti asumi aceste dezavantaje si riscuri.
 • Dezvoltatorul – daca vorbim de un imobil nou atunci ar trebui sa te interesezi daca/ce alte imobile a mai construit si daca exista probleme majore: de autorizatii, de structura, de bransari etc.
 • Calitatea finisajelor – in functie de ce cauti, potii gasi apartamente care necesita investitii de zeci de mii de euro sau care sunt la cheie, gata de a fi locuite. De cele mai multe ori, poti salva bani cumparand un apartament care necesita investitii ulterioare si pe care sa le faci in regim propriu. Trebuie totusi sa iei in calcul costul de oportunitate si aici ma refer la chiria pe care va trebui sa o platesti in continuare pana vei termina renovarea, zecile de drumuri de la munca-apartamentul in renovare – locul unde locuiesti in prezent, bataia de cap cu furnizorii de materiale, costul manoperei si disponibilitatea “meseriasilor”, etc.
 • Spatiile comune: acestea ne spun daca exista un administrator care face treaba buna sau daca vecinii platesc sau nu costurile comune
 • Etajul: parterul sau ultimul etaj sunt de evitat, chiar daca se pot inchiria relativ usor, vanzarea poate fi ceva mai dificla

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here