Învelișurile protectoare de acoperiș pentru instituții și spații comerciale sunt disponibile într-o gamă variată tipuri, cu proprietăți diferite pentru a se potrivi unei multitudini de scopuri. Principalele avantaje ale învelișurilor de acoperiș includ eficiența economică, durata de viață performantă dovedită și ușurința în utilizare. Învelișurile de acoperiș sunt produse cu una sau două componente pe care instalatorii le pot aplica direct din container.

Categorii de învelișuri

Pentru a asigura o specificare și o aplicare eficientă, precum și performanța pe termen lung, managerii de întreținere și inginerie trebuie să caute opțiunile disponibile pentru a identifica tipul de înveliș care se va potrivi cel mai bine nevoilor acestora.

Opțiunile de învelișuri se încadrează în două categorii principale:

Cu vâscozitate scăzută, fibrate și ne-fibrate. Aceste produse sunt formulate ca straturi de acoperire. Unele dintre aceste învelișuri conțin pigmenți ce reflectă razele dăunătoare ale soarelui, creând astfel un acoperiș cu o durată de viață mai lungă și mai eficient din punct de vedere energetic.

Cu vâscozitate mai ridicată și densitate mai mare. Învelișurile din acest grup sunt destinate peticirii și reparației scurgerilor de acoperiș și pot servi drept o soluție pentru extinderea ciclului de viață al unui sistem de acoperiș.

Înainte de efectuarea oricărei lucrări, managerii și instalatorii de învelișuri trebuie să fie conștienți de orice garanții active pentru un acoperiș nou sau existent, deoarece instalarea unui înveliș ar putea încălca garanția pe perioada în care este în vigoare.

Termenii și condițiile unei garanții a stratului de acoperire ar trebui să asigure un proces de instalare a componentelor auxiliare ale acoperișului, inclusiv învelișul în sine. Înainte de instalare, managerii ar trebui să contacteze producătorul care a oferit garanția și să obțină o autorizație scrisă prin care să declare că stratul de acoperire care va fi instalat nu anulează garanția. Producătorul de acoperiș ar putea necesita o inspecție pre- sau post-aplicare și va oferi pași specifici pentru pregătirea acoperișului pentru aplicația stratului protector.

Odată ce managerii au specificat un strat de acoperire și au stabilit că munca suplimentară nu va periclita integritatea garanției actuale, procesul de aplicare poate începe.

Pregătirea corespunzătoare

Managerii care înțeleg modul în care sunt instalate acoperișurile metalice și cele din membrane în instalații, pot asigura pregătirea corectă a acoperișurilor înainte de orice aplicare de acoperire.

Acoperișurile membranate sunt instalate de obicei pe un strat de izolație. Lucrătorii trebuie să îndepărteze izolația acoperișului umed și să o înlocuiască înainte de a aplica un strat de acoperire. Dacă un acoperiș are sau a avut scurgeri, este posibil ca izolația să rămână umedă în locul în care au fost scurgerile. În unele cazuri, zonele umede din izolație pot fi detectate foarte ușor, pășind pe acoperiș, însă este recomandat să utilizați o metodă mai preciză pentru a localiza zonele problematice, cum ar fi o scanare cu infraroșu.

Acoperișurile metalice sunt instalate în mod obișnuit pe o punte solidă sau pe bârne și izolație. Inspectarea părții inferioare a sistemului de acoperiș poate ajuta la identificarea zonelor deteriorate, a izolației umede sau a altor deteriorări pe care muncitorii ar trebui să le repare înainte de aplicarea învelișului. Indiferent de substratul de acoperiș, lucrătorii ar trebui să curețe cu atenție acoperișul înainte de aplicare, urmând metodele recomandate de către producătorii sistemelor de acoperiș și cerințele acestora. De asemenea, ei ar trebui să permită uscarea temeinică a acoperișului pentru a se asigura că aplicarea stratului de înveliș a fost realizată cu succes.

Muncitorii trebuie să aibă o grijă deosebită pentru a nu deteriora cusăturile membranei. Aparatele de spălat cu presiune, atunci când sunt aprobate în recomandările producătorului acoperișului existent, nu ar trebui să perturbe integritatea membranei de acoperiș subiacente, în special acolo unde există cusături aderente. De asemenea, muncitorii ar trebui să urmeze cerințele specifice ale producătorului de înveliș în ceea ce privește utilizarea aparaturii de spălat cu presiune.

Straturile metalice ruginite pot fi acoperite după tratarea ruginei. Dacă pe suprafața acoperișului există rugină albă – zinc sau aluminiu – muncitorii pot aplica învelișul după ce acesta a fost curățat. Dacă pe acoperiș este prezentă rugină roșie, lucrătorii vor trebui să îndepărteze rugina sau să o trateze cu un grund de inhibare a coroziunii. De asemenea, ar trebui să trateze sau să înlocuiască dispozitivele de fixare ruginite.

Un strat de grund nu reprezintă un substitut pentru o curățare temeinică. Muncitorii trebuie să curățe praful, filmul de cretă, exudatul de bitum, grăsimile, uleiurile și alte resturi desprinse înainte de aplicarea învelișurilor protectoare și trebuie să efectueze orice lucrări de reparații intermitente care să permită întărirea adecvată a suprafeței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here