Afacerile moderne necesită internet, WiFi și conexiuni cloud pentru aproape orice, de la operațiunile bancare până la controlul nivelului de temperatură. Cu toate că odată erau entități complet separate, sistemul de automatizare a clădirilor (BAS) și sistemul IT al întreprinderii acum converg date pentru îmbunătățirea experiențelor ocupanților, conservarea energiei și optimizarea operațiunilor clădirii.

Deși această convergență este esențială pentru a rămâne competitivi pe piața globală din ziua de astăzi, aceasta face, de asemenea, ca BAS să fie o potențială țintă pentru atacuri cibernetice.

Astfel, majoritatea BAS au anumite puncte slabe, care pot fi vizate de hackeri. Punctele slabe ale sistemelor au fost exploatate de ceva vreme, dar acum sunt atât de frecvente și flagrante încât deseori ajung subiect de presă. Experții în domeniul controlului clădirilor sugerează că punctele slabe au fost sesizate încă din momentul în care primul BAS a avut acces la internet, însă acestea nu au fost atât de vizibile publicului larg. Astăzi, hackerii folosesc informații disponibile public pe internet pentru a obține acces la BAS cu o frecvență din ce în ce mai mare.

Pentru a dovedi vulnerabilitatea clădirilor inteligente moderne, echipa ”X-Force” din cadrul companiei IBM a făcut, în 2016, un test de penetrare împotriva unui sistem modern de automatizare a clădirilor inteligente care controla senzori și termostate. X-Force nu a folosit social media sau colectarea de date online, în schimb aceștia au folosit atacuri ”old-school”, găsind defecte în firewall și valorificându-le pentru a avea acces la rețeaua clădirii.

Apoi echipa X-Force s-a deplasat fizic la clădirea respectivă și s-a conectat la gateway-ul său wireless, unde au primit adresa necesară pentru a se conecta la sistemul central de gestionare a clădirilor, care controla 20 de clădiri din Statele Unite, precum și un server central.

Din fericire pentru compania de administrare a proprietății, acesta a fost pur și simplu un test. Totuși, exercițiul a oferit o demonstrație grafică a ceea ce s-ar putea întâmpla. În mediul amenințător al zilelor noastre, este crucial ca proprietarii de clădiri să știe de ce BAS sunt vulnerabile și să înțeleagă măsurile pe care ei le pot lua pentru a-și reduce riscurile.


Proprietarii clădirilor ar trebui să fie conștienți de riscurile și daunele care pot apărea din cauza unor potențiale atacuri, sunt de părere experții din domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here