Selectarea sistem de control al accesului adecvat necesită ca managerii să fie la curent cu cele mai recente generații de sisteme de acces la ușă. Acest lucru nu înseamnă că toți vor trebui să investească în cele mai recente și mai mari sisteme; trebuie totuși să potriviți capacitățile sistemului la nevoi imobilului. Dar, de asemenea, nu înseamnă că este în regulă să înlocuim un sistem existent cu o generație mai nouă a aceluiași sistem. O scurtă privire asupra tendințelor și evoluțiilor în domeniu îi va ajuta pe manageri să își corespundă nevoile pentru un anumit tip de sistem.

Unul dintre cele mai mari progrese în ceea ce privește domeniul sistemelor de control al accesului este tranziția către încuietori wireless, care elimină nevoia de cablare și scade costul sistemului pe ușă. Încuietorile wireless comunică printr-un punct de acces wireless sau un router cu alte încuietori și cu software-ul de control. Fără cablare, acestea sunt mult mai ușor de instalat.

Acestea oferă o comunicare criptată și sigură, cu capacitatea de a opera în regim autonom. La fel ca în cazul sistemelor cu fir, ele pot furniza înregistrări de evenimente și alerte imediate. Cel mai mare dezavantaj al acestora este că necesită un anumit nivel de expertiză pentru a le configura în timpul instalării.

Un alt avans important o reprezintă abordarea de tip ” bring your own device” (BYOD). În acest caz, dispozitivul este un smartphone, care ia locul cartelelor de acces și fob-urilor, oferind toate capacitățile acestora și chiar mai multe avantaje.

Utilizatorii rareori își înlocuiesc sau își împrumută smartphone-urile, spre deosebire de cartele și fob-uri. Când un angajat lipsește, cineva îl observă aproape imediat. Aceștia pot deja comunica cu ușurință senzorii de acces de pe uși folosind tehnologia Bluetooth prin atingere sau doar prin apropierea dispozitivului.

Prin intermediul unei adrese unice de 48 de biți, telefonul transmite identificarea sa către cititorul de pe ușă, care la rândul său transmite acea identificare către controler. Controlerul îl compară cu o listă de utilizatori și acordă sau refuză accesul. Deoarece majoritatea telefoanelor folosesc deja parole, recunoaștere facială sau amprente, acest proces duce la o autentificare cu doi factori ce îmbunătățește în continuare securitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here