Atingând o popularitate tot mai mare în ultimii ani, pereții verzi (n.red. pereți din plante sau greenwalls) nu sunt doar utili din punct de vedere estetic, spun experții din domeniu.

Pereții verzi sunt în centrul stimulării curentului estetic new age și au ocazia creeze o imagine nouă și proaspătă în orice clădire. Însă, odată cu integrarea lor în zone urbanizate în aer liber, pereții verzi au și capacitatea de a crește nivelul de sustenabilitate în mediul construit.

O opțiune mai sustenabilă și economică pentru locuințe și întreprinderi, pereții verzi nu numai că oferă beneficii pentru sănătate și mediu, aceștia necesită o întreținere minimă și vor rezista pe toată durata de viață a unei clădiri. Ei sunt lucrări de artă în sine și contribuie la sustenabilitatea ecosistemelor urbane. Studiile au dovedit că prin simpla vizualizare a vegetației se poate crește nivelul de satisfacție ocupanților unei clădiri, dar și potențialul de atragere și păstrare a unor chiriași mai buni.

Ideea de bază din spatele conceptului pereților verzi este că aceștia sunt auto-sustenabili, iar luând în considerare ascensiunea popularității stilului de viață cât mai ecologic, nu există o altă modalitate mai bună de a inspira un sentiment de sustenabilitate în mediul urban.

Pe lângă faptul că sunt plăcuți din punct de vedere estetic, pereții vii au o multitudine de alte beneficii, printre care:

Curățarea aerului exterior de poluanți – pereții verzi preiau particule, captează gazele și ajută la reducerea temperaturilor pe timp de vară prin procese naturale de răcire precum fotosinteza.
Protecția structurii clădirii – din cauza schimbărilor drastice ale temperaturii pe tot parcursul anului, o clădire poate suferi destul de multe daune. Pereții verzi adaugă un strat suplimentar de protecție și izolare exterioară împotriva materialelor organice dăunătoare. De asemenea, o mai bună protecție a clădirilor duce la obținerea unor rate mai mari de leasing și menținerea chiriașilor fericiți.
Reducerea amprentei de carbon a comunității și moderarea efectului urbanizării asupra orașelor în creștere – izolația oferită de pereții vii poate ajuta la scăderea costurilor de energie. Acest lucru este excelent pentru cei care doresc să ducă vieți mai sustenabile și mai ecologice.
Nicio instalație greenwall nu arată la fel; există nenumărate posibilități creative cu impact estetic garantat.

Pereții și acoperișurile vii oferă o serie de avantaje incredibile pentru administratorii de facilități și chiriași, indiferent dacă sunt este vorba despre instalații în interiorul sau în exteriorul clădirii. Aceste instalații pot ajuta la reducerea costurilor de energie și sănătate, contribuind în același timp la bunăstarea ocupanților.

Mai jos vă prezentăm șase motive pentru care pereții verzi sunt mai mult decât o simplă fațadă:

Aspect plăcut

Pereții verzi sunt luxurianți și frumoși. Aceștia pot transforma complet un spațiu din punct de vedere vizual, dintr-o zonă anostă într-un spațiu unic. Pereții verzi reprezintă o modalitate excelentă de a îmbogăți o zonă și pot fi priviți ca o formă de artă vie, care pot lua locul clasicelor tablouri vechi și prăfuite.

Calitatea îmbunătățită a aerului

În aerul pe care îl respirăm, în special în interiorul clădirilor, există o serie de vapori nocivi și contaminanți, precum particule de praf, formaldehidă, compuși organici volatili și monoxid de carbon. Pereții vii acționează ca un filtru natural de aer. Plantele ajută la metabolizarea toxinelor din aer și, în același timp, eliberează oxigen la un nivel mult mai mare decât plantele obișnuite din ghivece.

Reducerea nivelului de zgomot

Atunci când sunt instalați în interior, pereții verzi pot ajuta la reducerea nivelului de zgomot. Plantele din pereți blochează sunete de înaltă frecvență, iar structura pe care aceștia sunt construiți poate ajuta la reducerea zgomotului de frecvență joasă.

Pereții verzi exteriori ajută, de asemenea, la reducerea poluării fonice, în special în orașele care sunt dens populate. Aceștia ajută la reducerea zgomotului, a vibrațiilor și la reducerea pătrunderii sunetului prin absorbția energiei acustice care răsună între clădiri.

Reducerea costurilor de energie

Pereții vii pot ajuta la reducerea atât a necesităților de răcire, cât și de încălzire, ceea ce scade în continuare emisiile noastre de carbon.

Un perete verde poate ajuta la controlul temperaturii interioare a unei clădiri prin moderarea valorilor termice ale mediului înconjurător, asigură o izolare mai mare, filtrează și controlează eliberarea apei pluviale și promovează biodiversitatea.

Astfel, în lunile mai călduroase, plantele dintr-un perete viu ajută la răcirea aerului prin procesul de transpirație, în timp ce iarna acesta acționează ca un strat suplimentar de izolare, reducând cantitatea de căldură pierdută și blocând accesul aerului rece din exterior.

Întreținere scăzută

Pereții vii necesită foarte puțină mentenanță. Aceștiaa pot fi lăsați să crească și au nevoie de menentanță o sigură dată pe trimestru. De asemenea, multe instalații de pereți verzi sunt dotate cu propriile sisteme de irigare automate unice, astfel încât necesită să fie udate manual. Pe o perioadă de 12 luni, un panou standard necesită o cantitate de apă echivalentă cu 4,5 dușuri.

Beneficii pentru sănătate și bunăstare

Conform unei serii de studii, spațiile verzi și plantele au un puternic efect psihologic liniștitor și relaxant asupra organismului uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here