”Insulele” termice urbane sunt adesea citate ca fiind printre motivele principale pentru instalarea unui acoperiș rece. Totuși, efectul insulelor termice este de fapt cauzat de o serie de alți factori, pe lângă acoperișurile de culoare închisă. Suprafețele reflectorizante pot juca un rol esențial în reducerea efectului insulei de căldură, însă o abordare polivalentă, care ține cont de alți factori contribuitori, va avea un efect mai puternic asupra reducerii impactului asupra clădirii tale.

Șase potențiale cauze ce pot crea insulele urbane de căldură

Conform directorului executiv al Cool, Jeff Steuben, fenomenul insulei urbane de căldură apare în zone cu o mulțime de clădiri dens amplasate și suprafețe pavate care absorb căldura solară, ceea ce face ca temperatura din acea zonă să fie mai ridicată cu câteva grade față de zonele rurale, de exemplu.

Creșterea rezultată a temperaturii aerului și a suprafețelor creează astfel și temperaturi mai ridicate în interiorul clădirilor, lucru care ar putea crea disconfort ocupanților și v-ar putea suprasolicita sistemul HVAC, cauzând astfel creșteri ale facturilor de energie.

Printre factorii care contribuie la formarea insulelor termice se numără:

  • Suprafețe pavate și impermeabile

Suprafețele pavate, precum drumurile și parcările, poate absorbi radiațiile solare sub formă de căldură, spun specialiștii. În plus, aceste suprafețe sunt de obicei impermeabile, ceea ce înseamnă că scurgerile de apă este redirecționate către sistemele de apă pluvială, mai degrabă decât să fie absorbită de plante sau corpuri de apă care ajută la răcirea zonei prin evapotranspirație și evaporare, mai spun experții.

  • Suprafețe de culori întunecate

Acoperișurile de culori întunecate absorb mai multă energie în clădire sub formă de căldură, de aici pornind și trendul de adopție a tehnologiilor de acoperișuri reci. Totuși, nu doar acoperișurile absorb căldura – straturile de bitum absorb la fel de bine soarele și niciuna dintre suprafețe nu reflectă mult radiațiile, astfel încât acestea devin mai calde decât suprafețele de culoare deschisă.

  • Masa termică

Clădirile conțin multă masă termică, ceea ce înseamnă că stochează multă căldură în timpul zilei și o eliberează lent în decursul nopții noapte.

  • Lipsa vegetației

Plantele și copacii creează umbră și răcesc aerul prin evapotranspirație, spun specialiștii din domeniu, însă, în general, clădirile cu multe zone cu suprafețe pavate au foarte puțin spațiu verde.

  • Căldură uzată

Aerul condiționat mecanic evacuează căldura în mediul din jurul clădirii, adăugând direct la problemă.

  • Schimbarea climatului

Steuben susține că valurile de căldură tot mai puternice din zonele urbane, în special cele din regiunile nordice, reprezintă un factor care contribuie la formarea insulelor termice urbane. Aceste insulele agravează, de asemenea, schimbările climatului, deci problema se alimentează de la sine.

4 modalități de a compensa efectul insulelor termice

Monitorizarea locală a insulelor termice urbane este de obicei realizată de către administrația orașelor sau de către organizații comunitare. Cu toate acestea, există încă o mulțime de acțiuni pe care proprietarii de clădiri le pot întreprinde pentru a-și reduce contribuția individuală la răspândirea acestui fenomen.

  • Luați legătura cu administrația locală

Vedeți care sunt măsurile luate deja de municipalitate, cum ar fi adoptarea unei versiuni mai noi a codului de construcție sau realizarea unei campanii comunitare de conștientizare. Acestea pot oferi chiar rabaturi pentru implementarea unor tehnologii de atenuare a efectului insulelor termice

  • Luați în vizor propria clădire

Orice îmbunătățire pentru care puteți obține rambursare din partea autorităților va fi în mod natural o prioritate. Apoi începeți să luați în considerare alte strategii pe care le puteți implementa, în special cele care vor genera dividende suplimentare, dincolo de atenuarea efectului insulei de căldură.

De exemplu, dacă oricum trebuie să vă reparați parcarea sau trotuarele, gândiți-vă să cheltuiți un pic mai mult pentru a instala un pavaj permeabil. Pavajul permeabil va permite scurgerea apei prin el, unde va fi absorbită de plante sau corpuri de apă, care vor ajuta la răcirea zonei.

  • Acoperișurile reflectorizante

Acoperirile și retrofiturile sunt un alt domeniu în care un proiect poate oferi multiple beneficii. Un acoperiș reflectorizant care absoarbe mai puțin soare decât acoperișurile convenționale reduce temperatura suprafeței în cauză. Aceasta reduce contribuția acoperișului la formarea insulei termice, dar, de asemenea, ușurează și eficientizează întreg procesul de răcire a clădirii.

Potrivit specialiștilor, cu cât este mai reflectorizant un acoperiș, cu atât va fi mai eficient în reducerea temperaturii suprafeței acoperișului și a câștigului de căldură în clădire. Mai reflectorizant poate însemna mai alb și mai luminos, însă acoperișurile reflectorizante nu se limitează la produsele albe. Inovațiile în ceea ce privește „culorile reci” au ca rezultat produse ce au un aspect la fel de plăcut, dar care sunt capabile să reflecte o cantitate mult mai mare de căldură.

Prototipuri ale acestor culori testate în Laboratorul Național Lawrence Berkeley prezintă acoperișuri reflectorizante realizate în nuanțe de albastru regal, maro ciocolată, teracotă și chiar negru, oferind ratinguri de reflectivitate de două până la zece ori mai mari față de omologii lor care non-reflectorizanți, chiar dacă, la o primă vedere, culorile sunt identice.

  • Documentați-vă privind produsele disponibile

Între timp, investigați produsele care sunt în prezent pe piață. Cool Roof Rating Council menține un proces strict de evaluare, care testează capacitățile reflectorizante (cantitatea de radiație solară reflectată departe de acoperiș) și de emisie termică (cât de eficient elimină căldura absorbită) ale produselor de acoperiș.

Nu veți putea inversa de unii singuri apariția insulelor termice urbane din zona clădirii dumneavoastră, însă, luând măsurile necesare puteți atenua efectele acestora asupra clădirilor dumneavoastră, generând în același timp beneficii privind consumul de energie, climatizarea și chiar economii financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here