Sursă foto: LionBots

La fel ca și multe alte țări asiatice, Singapore are o populație îmbătrânită și, prin urmare, se confruntă cu o deficiență a forței de muncă. Fie că este vorba de locuri de muncă tehnologice sau manuale, multe industrii se luptă pentru a găsi candidați calificați. Industria de curățenie se numără printre domeniile cele mai afectate de această forță de muncă aflată în scădere, însă, pentru a combate problema, o companie anunță că lansează 300 de roboți autonomi de curățenie, care vor fi utilizați în diverse locuri din țară.

Mai exact, este vorba despre compania de robotică din Singapore LionsBot International. Aceasta creează roboți pentru sectoarele comerciale, industriale și publice. Roboții lor de curățenie au început să fie puși în funcțiune încă din luna iulie, urmând ca procesul de deployment să fie finalizat până în luna martie 2020. Primele locuri care vor primi ajutor de curățenie vor fi Aeroportul Jewel Changi, Resorts World Sentosa și National Gallery Singapore.

LionsBot are în jur de 13 modele diferite de roboți de curățenie care pot mătura, freca, da cu mopul, aspira și chiar transporta echipamente. Ei pot fi utilizați în interior sau în aer liber, pe toate tipurile de pardoseli și covoare, în spații strânse sau larg deschise.

LeoBots pot lucra individual sau în echipă

Prima echipă autonomă de curățenie care va fi lansată va fi LeoBots, care constă din 4 modele diferite. Numele roboților sunt destul de explicative: LeoScrub, care freacă podelele, aspiratoarele LeoVac și mopurile LeoMop. LeoPull este un robot mic care poate trage pubele de gunoi cu o greutate de până la o mie de kilograme.

Robotii pot lucra individual sau ca o echipă, coordonându-se între ei pentru a curăța spațiul în cel mai eficient mod. Aceștia își vor reumple în mod autonom rezervoarele cu apă curată și o vor vărsa pe cea uzată. Potrivit companiei, roboții folosesc cu până la 70% mai puțină apă în comparație cu soluțiile de curățare existente.

Ministrul de stat din cadrul Ministerului Comerțului și Industriei din Singapore, Koh Poh Koon, este de părere că robotica și automatizarea reprezintă un element important pentru transformarea industriei și este necesară pentru a spori competitivitatea, mai ales ținând cont de faptul că Singapore se confruntă cu o forță de muncă îmbătrânită.

Roboții sunt monitorizați și controlați cu ajutorul unei aplicații

Roboții autonomi de curățenie pot fi monitorizați și controlați în timp real prin intermediul aplicației LionsClean. După ce și-au finalizat sarcinile, aceștia vor oferi, de asemenea, un raport complet al sesiunii de lucru. Roboții funcționează aproximativ 3-8 ore cu o singură încărcare, în funcție de model. Atunci când nivelul bateriei lor scade, vor merge în mod autonom la stația de încărcare.

Camerele și senzorii de bord ajută roboții de curățenie să evite orice obstacole le-ar putea apărea în cale. O funcție de cartografiere live calculează cel mai eficient traseu pentru curățarea fiecărui spațiu. Roboții își vor regla traseul în timp real, pe baza a ceea ce se întâmplă în cameră.

Roboții pot cânta, spune glume și vorbesc mai multe limbi

Roboții LionsBot nu sunt buni doar la făcut curățenie, spune compania. Fiecare dintre ei are propria sa personalitate unică. Aceștia sunt capabili să vorbească mai multe limbi, pot face cu ochiul, pot spune glume și chiar pot cânta, dacă utilizatorii vor dori acest lucru. Prin scanarea unui cod QR, oamenii le pot pune întrebări roboților și pot afla mai multe despre funcțiile pe care le îndeplinesc.

Roboții de curățenie sunt disponibili în regim de închiriere lunară, iar prețurile variază între 1000 și 1600 USD pe lună. Potrivit LionsBots, ei sunt prima companie din lume care oferă roboți de curățenie pentru închiriere, eliminând nevoia de a investi în proprietate și întreținere. Cu toate acestea, organizația nu a oferit încă informații privind extinderea serviciilor LeoBots în afara granițelor Singapore.

Ministrul Koh a mai spus că roboții de curățenie pot ajuta la ușurarea volumului de muncă al personalului de curățare și la eliberarea timpului pentru sarcini cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi supravegherea, operarea și întreținerea acestor roboți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here