Dezvoltarea unei clădiri cu energie net-zero necesită un proces de proiectare integrat și extrem de comunicativ. O schemă tradițională de proiectare / construire / preluare / operare a unei clădiri nu are nevoie de buclele de feedback necesare pentru a lua decizii de proiectare timpurii sau decizii operaționale ulterioare, pe care standardul net-zero le cere. Procesul de proiectare / construire sprijină mai bine integrarea multidisciplinară necesară pentru a furniza o clădire capabilă de net-zero consum energetic.

Astfel, cu ajutorul unui proces de design integrat, proiectanții au avantajul unui feedback continuu din partea inginerilor și al contractorilor, înainte de a se angaja într-o abordare sau un concept de proiectare. În loc ca fiecare echipă (proiectare, construire și operare) să lucreze independent una față de cealaltă în fiecare fază a proiectului, lucru ce va duce la pierderea de informații în timpul predării fiecărei părți, toate aceste departamente sunt conectate încă din prima zi. Echipa integrată vorbește aceeași ”limbă”, împărtășește informațiile, viziunea, obiectivele și rezultatele dorite și poate fi sigură că designul va reflecta cea mai bună soluție tehnică disponibilă.

Design: Iterare rapidă și VR

Prin reducerea dependenței unei clădiri față de sistemele de alimentate (n.red. cu energie electrică, gaz, etc.) pentru a menține confortul și funcționarea, designul acesteia poate înclina ”acul” consumului spre zero. Strategiile de design pasive pot include selectarea atentă a materialelor, întărirea fațadelor, mai buna izolare a pereților, amplasarea eficientă a deschiderilor fațadei, orientarea optimă a atriilor și dispozitivele de umbrire. De exemplu, sticla și foliile de umbrire de înaltă performanță adaptate fiecărei orientări a fațadelor clădirii fac posibilă obținerea unui echilibru optim între transparență și penetrare a luminii naturale, reducând în același timp sarcina de răcire și încălzire într-o clădire comercială.

Noile instrumente analitice fac posibilă explorarea rapidă a iterațiilor de proiectare și a impactului acestora asupra necesităților energetice ale unei clădiri. Prin utilizarea tehnologiilor de analiză parametrică pentru a face cât mai rapid noi iterații de design, pentru a descoperi o multitudine de soluții de proiectare și pentru a putea compara performanțele acestora, îi permite echipei să ia decizii rapide și informate. Ne mișcăm tot rapid spre un mediu de proiectare 3D, în care arhitecții pot crea și testa conceptele de design inițiale, comunicând simultan cu inginerii modul în care aceste concepte vor afecta cerințele clădirii de încălzire și răcire, performanța energetică globală, confortul intern și atingerea obiectivelor proiectului.

Acest nivel sporit de colaborare între arhitecți, ingineri și analiști în domeniul energetic reprezintă o evoluție semnificativă în industrie. Pentru un proces de design cu adevărat integrat, fiecare membru al echipei de proiect trebuie să fie conștient de ce ipoteze au intrat în modelul energetic și ce inputuri specifice sunt folosite pentru a face previziunea finală de consum energetic al clădirii.

De asemenea, integrarea instrumentelor de realitate virtuală în procesul de proiectare sub forma instrument educațional pentru operațiuni devine din ce în ce mai populară. Personalul de administrate sau managerii de facilități pot folosi un headset VR și se pot ”plimba” prin clădire în realitate virtuală, putând astfel să localizeze, dar să și învețe modul de funcționare al senzorilor de iluminare, al geamurilor funcționale, al termostatului; ei pot identifica orice probleme logistice sau funcționale înainte de începerea construcției.

Proiectarea pentru scenarii reale

Proiectele clădirilor cu un consum de energie net-zero începe cu adevărat să se diferențieze de imobilele cu consum redus de energie sau de proiectele bazate pe inițiative de sustenabilitate în faza de construcție. Primul pas este să vă asigurați că membrii echipelor de proiectare și construcție integrate îmbrățișează gândirea energetică net-zero. Conceptul și inițiativa de energie net-zero trebuie să fie aplicate fiecărei decizii, iar contractanții care lucrează în domeniu trebuie să aducă viziunea energetică net-zero la realitate.

De exemplu, inginerii tradiționali pot presupune rapid că un model de consum energeti este realizat pe baza cele mai proaste performanțe dintr-un grup prestabilit de furnizori. În schimb, modelele energetice net-zero nu sunt dezvoltate în acest fel, ci mai degrabă se bazează pe cele mai fiabile și concise informații disponibile în timpul proiectării, care să nu ducă nici la subestimarea nici la supraestimarea performanței energetice. Este important ca echipele integrate să înțeleagă ipotezele și input-urile ce alimentează modelul energetic, care prevede în cele din urmă consumul de energie al clădirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here