Iluminatul corespunzător este esențial pentru operațiunile clădirilor, precum și pentru eficacitatea și confortul chiriașilor. Metodele de iluminare sunt clasificate în funcție de focalizarea luminii,de direcție sau de tipul de aranjament de fixare. Corpul de iluminat îndeplinește mai multe funcții. Acesta trebuie să țină becul, să protejeze becul, să protejeze utilizatorii de șocuri electrice și să dirijeze și să difuzeze lumina.

Corpurile de iluminat pot fi proiectate pentru a focaliza lumina într-unul din următoarele moduri:
Direct
Semi-direct
General (anterior numit difuz)
Semi-indirect
Indirect

Iluminat direct

Într-un sistem de iluminare directă, 90 până la 100 la sută din lumina din corpul de iluminat strălucește spre suprafața de lucru. Acesta este cel mai frecvent tip de sistem de iluminat, el fiind utilizat pentru numeroase tipuri de sarcini. Zona luminată depinde de caracteristicile corpului de iluminat. De exemplu, lumina care strălucește în jos poate fi concentrată fie într-o zonă mică, fie răspândită uniform pe o suprafață largă. Uneori, însă, iluminarea directă creează reflexii strălucitoare și umbre. Amplasarea corpului sau nivelul de luminozitate pot fi ajustate pentru a elimina aceste probleme.

Iluminat semi-direct

Într-un sistem de iluminare semi-direct, 60 până la 90 la sută din lumina emisă de corpul de iluminat strălucește spre suprafața de lucru. Restul luminii este reflectat spre tavan și porțiunea superioară a pereților. Acest sistem de iluminare ”înmoaie” umbrele și produce o lumină uniformă. Iluminatul semi-direct și direct au multe caracteristici în comun. La fel ca și în cazul unui sistem de iluminare directă, cu excepția cazului în care corpurile de iluminat nu sunt aranjate în mod corespunzător, lumina reflectată sau umbrele pot fi o problemă atunci când folosiți iluminatul semi-direct.

Iluminat general

Într-un sistem de iluminat general sau difuz, lumina este distribuită în egală măsură atât în ​​zonele superioare, cât și în cele inferioare ale unei încăperi – 50 la sută în sus și 50 la sută în jos. În timp ce iluminatul general poate fi plăcut pentru ochi, pentru unii acesta poate părea aspru. Prin urmare, este deseori de dorit o metodă mai indirectă de a face lumină.

Iluminat semi-indirect

Într-un sistem de iluminare semi-indirect, 60 până la 90 la sută din lumina din corpul de iluminat se reflectă spre tavan. În aceste cazuri sunt foarte importante plafoanele puternic reflectorizante și finisajele camerei, la fel ca și buna întreținere a suprafeței. Această metodă de iluminare produce o ambianță foarte plăcută în timp, oferind, de asemenea, mai multe zone bune pentru lectură.

Iluminat indirect

Într-un sistem de iluminat indirect, 90 până la 100 la sută din lumina emisă de corpul de lumină strălucește în sus și se reflectă în tavan. Iluminarea indirectă ar trebui să producă la o lumină foarte difuză, distribuită uniform. Plafonul este principala sursă de iluminat în acest tip de sistem, deci ar trebui să fie aprins complet și uniform. Dacă sistemul este bine proiectat, doar o cantitate mică de lumină va străluci în jos.

Iluminarea indirectă reduce la minimum reflexiile orbitoare și umbrele. Corpurile ar trebui să fie amplasate suficient de departe de tavan pentru a preveni luminozitatea excesivă și ar trebui să fie plasate suficient de jos pentru a distribui lumina uniform pe tavan. Corpurile au, de obicei, o tulpină de cel puțin 12 inci. Deoarece atât tavanul și cât și partea superioară a pereților sunt iluminate, finisajele de suprafață din cameră trebuie să fie colorate ușor și puternic reflectorizante, iar suprafețele peretelui și tavanului trebuie să fie menținute curate. Suprafețele slab întreținute pot scădea nivelul luminii din cameră.

Aranjamente de iluminat

Corpurile de iluminat pot fi aranjate în două moduri:

-Uniform
-Neuniform

Iluminat uniform

Iluminarea uniformă luminează o întreagă zonă la aproximativ același nivel, folosind orice tip de focalizare a iluminării. Corpurile de iluminat sunt plasate, în mod normal, pentru înălțime maximă și distanțare uniformă, fără a ține cont de amplasarea birourilor sau a echipamentelor din încăpere. Acest aranjament este util pentru planurile de mobilier deschis sau în zonele în care este de așteptat un nivel ridicat de trafic (relocare de personal, stații de lucru și echipamente).

Iluminat neuniform

Într-un sistem de iluminat neuniform, fixturile sunt amplasate la nivel înalt sau aproape de tavan, dar distanța dintre ele este neregulată. Amplasarea corpurilor de iluminat este determinată de locația stațiilor de lucru, a utilajelor și de natura sarcinii care va fi efectuată în zona respectivă.

Majoritatea birourilor utilizează un sistem de iluminat uniform, deoarece angajații trebuie să poată folosi lumina disponibilă oriunde pot fi create stații de lucru. Cu toate acestea, în anumite condiții, o iluminare adecvată poate fi asigurată și de un sistem neuniform, economisind până la jumătate din costul de operare al unui sistem de iluminare uniform. De exemplu, dacă stațiile de lucru nu sunt apropiate între ele (dacă sunt la o distanță mai mare de 3,6 metri unul de celălalt) și dacă sunt rareori mutate, poate fi luată în considerare iluminarea neuniformă. În acest caz, trebuie utilizate corpuri de suprafață mare (de obicei fluorescente) pe suprafața de lucru sau pe laturile suprafeței de lucru. Corpurile situate în fața suprafeței de lucru pot provoca reflexii, iar corpurile situate în spatele utilizatorului pot provoca umbre.

Iluminatul pentru activități, cunoscut și sub denumirea de iluminat localizat, este o extensie a sistemului de iluminare neuniformă. Conceptul de iluminat localizat a devenit popular datorită utilizării sale pe mobilier, unde iluminatul este o parte integrantă a sistemului. O lampă de birou este un exemplu simplu de iluminat localizat. Corpurile de iluminat folosite în acest tip de sistem au de obicei o putere redusă și sunt amplasate aproape de suprafața de lucru. În mod alternativ, un echipament focalizat poate fi situat la o distanță mai mare. Atunci când acest tip de sistem este utilizat exclusiv, nu se încearcă furnizarea unei lumini generale sau ambientale.

Iluminatul localizat oferă o metodă eficientă de iluminare a unei zone restrânse cu un cost redus, pentru o sarcină dată, dar poate crea umbre și reflexe incomode. Adăugarea unui sistem de iluminare ambientală indirectă ce utilizează lumina zilei sau o altă sursă eficientă din punct de vedere energetic poate atenua aceste probleme și poate crea o atmosferă plăcută și eficientă atât în cameră cât și la stația de lucru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here