Industria clădirilor inteligente este într-o continuă creștere, dar nu toate clădirile funcționează inteligent, susțin experții din domeniu.

Astfel, în orașele noastre vedem din ce în ce mai multe clădiri inteligente, dotate cu tehnologii sofisticate pentru a monitoriza aproape fiecare aspect al mediului lor, dar nu toate clădirile funcționează în mod inteligent.

Datele colectate de tehnologia de operare tradițională (OT) a unei clădiri, inclusiv sisteme de gestionare a clădirilor pentru aer condiționat, electricitate și energie, securitate, iluminat și altele, sunt adesea neanalizate și subexploatate. Trebuie să ne asigurăm că oportunitățile recent create prin intermediul utilizării Internet of Things (IoT) pot interacționa cu tehnologia de funcționare fundamentală a unei clădiri, pentru a permite valorificarea datelor sale și a îmbunătăți capacitatea unei clădiri de a deveni inteligentă sau ”smart”.

Odată cu progresele tehnologiei integrate, o clădire poate fi mai mult decât inteligentă. Acesta poate adapta și evolua mediul său în funcție de cerințele unei afaceri, iar întreprinderile își doresc să fie flexibile și productive. De asemenea, o clădire inteligentă poate ajuta la atragerea și angajarea unei forțe de muncă care este mai încântată de experiențe decât de activele tangibile și de bunăstare și flexibilitate față de raportul tradițional între muncă și viața de zi cu zi.

Totuși, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă industria este că mulți proprietari sau administratori nu permit clădirilor inteligente să-și atingă potențialul maxim. Fără a accesa datele clădirii, pur și simplu mergeți legat la ochi și pierdeți o oportunitate extraordinară de a activa cu adevărat un spațiu și mediul său înconjurător. Cantitățile tot mai mai de date valoroase generate de tehnologiile de operare tradiționale trebuie dezlănțuite prin convergența soluțiilor OT și IT, care pot fi activate cu o platformă IoT.

Sistemele inteligente de clădiri monitorizează și modifică parametrii în funcție de nevoile utilizatorului; acest lucru înseamnă că poate ajuta oamenii să lucreze mai productiv, reglând absolut totul, de la lumina potrivită, nivelurile de CO2, încălzirea și răcirea, securitatea, utilizarea spațiului. Toate aceste funcționalități au impact puternic asupra productivității și implicării la finalul zilei. Pentru ocupant, clădirea poate modifica toate aceste sisteme în funcție de nevoile lor, oferind mai mult confort și o experiență de lucru îmbunătățită.

În cazul clădirilor inteligente, aproape totul se rezumă la modul în care spațiul este utilizat și activa, pentru a putea înțelege cât mai bine tot ce se întâmplă la locul de muncă, în jurul locului de muncă și pentru a identifica zonele în care personalul este cel mai productiv. Pe scurt, este vorba despre punerea la dispoziție a unui spațiu adecvat și funcțional, la momentul potrivit.

Implementate corespunzător, spațiile de lucru pot fi mai ”agile” și mai flexibile, iar pe piață există deja sisteme adaptabile, ce pot suporta schimbări rapide în cadrul organizațiilor.

Cheia care le permite clădirilor să devină inteligente sunt este tehnologia, care activează datele bogate astfel încât acestea să fie disponibile și acționabile. Acesta este motivul pentru care companii precum Schneider Electric oferă platforme compatibile IoT, cum ar fi EcoStruxure Building Operation, ce permit integrarea și activarea datelor clădirii în spațiul IT, ceea ce permite apoi integrarea suplimentară cu activități și servicii care sunt mai centrate pe utilizatori sau business.

Platformele IoT permit implementarea unei filozofii axată pe oameni, spațiu și locul de muncă, maximizând utilizarea și eficiența spațiului, dar, în mod important, conectarea oamenilor atât la mediul de lucru, cât și la spațiile din jurul serviciilor. Această filozofie poate crește productivitatea, bunăstarea și poate îmbunătăți costurile de exploatare ale construcțiilor.

Clădirile și spațiile din interiorul acestora se pot adapta și pot evolua. Platformele de analiză și consultanță pot învăța și înțelege ce ar trebui și nu ar trebui să facă o clădire, folosind o combinație a unei platforme IoT cu dispozitive inteligente și servicii digitale.

Companiile ar trebui să încerce să stimuleze implicarea în locul de muncă, astfel încât munca să fie benefică de ambele părți – să existe o creștere a productivității pentru afacere, dar și o satisfacție îmbunătățită pentru angajați. E o combinație de oameni, loc de muncă și loc.

Conectivitatea, senzorii IoT și serviciile bazate pe locație sunt cheile pentru a putea atinge cea mai bună combinație de oameni și loc. Managerii de clădiri au acum posibilitatea de a lega datele de care firma are nevoie pentru a putea funcționa în mod productiv, la datele pe care le colectează clădirea, astfel încât să poată monitoriza și corela îmbunătățirile productivității cu activitățile desfășurate la locul de muncă.

Viitorul promite însă și mai multe, conectivitatea și convergența datelor nefiind limitate doar la locul de muncă. Clădirile vor putea integra și interacționa cu mediul său, cu serviciile asociate, transportul public sau zonele de divertisment care înconjoară incinta.

Imaginați-vă că smartphone-ul sau dispozitivul dumneavoastră inteligent vă permite să știți momentul optim pentru a pleca la muncă, astfel încât să vă ajungeți la autobuz în timp util, echipat cu o umbrelă pentru a vă feri de stropii de ploaie. Când vă apropiați de cafeneaua de lângă birou, personalul va știi că veniți și vă va pregăti cafeaua. Clădirea de birouri vă va întâmpina direcționându-vă către cea mai potrivită zonă, în funcție de sarcinile pe care le aveți de îndeplinit în acea zi, iar spațiul dumneavoastră de lucru este deja activat cu toate setările preferate în timp ce echipa dumneavoastră vă asistă în funcție de nevoile pe care le aveți în acea zi. Acesta este viitorul către care aspiră clădirile inteligente ale viitorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here