Un studiu recent a arătat că 80% dintre companiile din întreaga lume cred că, până în anul 2025, vor genera singuri aproximativ un sfert din energia de care au nevoie. Această tendință este determinată de nevoile crescânde ale managerilor și proprietarilor de clădiri de a asigura operațiuni mai rezistente și a avea un control mai mare asupra energiei lor, luând în considerare ratele de creștere a energiei, structurile de facturare a energiei tot mai complicate și frecvența crescută a întreruperilor de energie.

Această tendință care duce spre generarea de energie independentă înseamnă că mai mulți administratori de instalații fără expertiză în tehnologiile solare, de stocare a energiei și de distribuție a energiei vor fi rugați să evalueze, să proiecteze și să utilizeze instalații solare în următorii ani. Din nefericire, mulți nici măcar nu vor avea habar de unde să înceapă.

Ca în cazul oricărui tip upgrade, planificarea este cea mai importantă. În acele momente rare în care directorii de instalații sau managerii de energie au parte de puțin „timp liber” pentru a cerceta potențialul implementării unor tehnologii energetice solare sau tehnologii de energie distribuită în operațiunile lor, informațiile disponibile online variază de la ”dezorganizate și incomplete”, la ”copleșitoare”.

Deși nu a fost niciodată mai ușor să se instaleze panouri solare într-o facilitate, acest lucru încă reprezintă un proiect de capital major. Proiectele majore, prost planificate, duc la probleme costisitoare și care consumă foarte mult timp, iar marea majoritate a întrebărilor pe care managerii și proprietarii le au se învârt în jurul proceselor de finanțare și instalare.

În esență, tehnologia fotovoltaică funcționează prin captarea fotonilor emiși de lumina soarelui, pe care îi transformă în energie electrică. Fără a genera costuri pentru combustibil, energia solară este 100% sustenabilă, fiabilă și rentabilă.

În mod obișnuit, companiile iau în considerare implementarea energiei solare atunci când proiectează o clădire nouă sau instalează un acoperiș nou, în încercarea de a genera venituri din spațiile neutilizate și spațiul de pe acoperiș, de a-și scădea cheltuielile cu energie electrică sau când doresc să-și reducă emisiile de CO2.

Uneori, întreprinderile folosesc mai mult energia ca avantaj competitiv, iar instalațiile solare nu fac excepție. Adesea, impulsul de a adăuga energia solară la operațiile companiei reprezintă o combinație a acestor motivații.

Indiferent de motivație, în acest articol vă vom prezenta care sunt elementele cheie pe care trebuie să le înțelegeți astfel încât să realizați un proiect solar reușit.

Stimulente economice disponibile

Pentru ca energia solară să fie mai accesibilă pentru întreprinderi, există anumite stimulente federale, de stat și locale, menită să reducă atât investițiile de capital în avans, cât și perioada de recuperare a banilor investiți.

Business Credit Investment Tax Credit (ITC)

ITC este un credit federal pentru impozitul pe profit (disponibil în SUA), care se aplică în sectoarele comercial, industrial, utilitar și agricol. Acest stimulent sporește popularitatea implementării energiei solare, deoarece recuperează aproape o treime din costul total al sistemului solar.

Bonus de amortizare accelerată

Cu acest stimulent federal, costul sistemului poate fi depreciat pe deplin chiar în primul an. Având în vedere noua rată a impozitului pe profit, acest lucru înseamnă că guvernul federal se oferă să acopere până la 21% din costul unui sistem solar cu această depreciere.

Solar Renewable Energy Credits (SREC)

Întreprinderile pot genera un flux de venituri din energia solară prin tranzacționarea activă a SREC. SREC se comportă ca și acțiuni de bursă, ele fiind cumpărate și vândute pe o piață dedicată. Piața SREC variază de la un stat la altul, astfel că documentarea amplă pentru a înțelege care sunt disponibilitățile într-o anumită zonă este necesară.

De exemplu, pe piața New Jersey SREC (cea mai mare din S.U.A.) fiecare 1.000 kWh de energie solară produși, valorează un SREC.

În 2019, oferta medie pe piața din New Jersey este de 216 de dolari/SREC, iar acestea pot fi vândute pentru a ajuta companiile să îndeplinească standardul de portofoliu al resurselor regenerabile (Renewable Portfolio Standard – RPS) al statului, care impune ca 50% din energia electrică a statului să provină din surse regenerabile până în anul 2030.

Contorizarea netă

Cu ajutorul contorizării nete, întreprinderile pot vinde surplusul de energie electrică solare furnizorului de utilități, în schimbul creditelor pentru proiectul de lege următor, generând astfel bani din energia solară de care nu se mai folosesc. Ca să se califice pentru acest beneficiu, clădirea în cauză trebuie să se afle într-un teritoriu al unui stat în care furnizorii derulează un astfel de program de contorizare netă.

Deoarece fluxul de energie circulă în ambele sensuri, utilitarul local va instala un contor bidirecțional (cunoscut și ca un contor net) în timpul procesului de instalare a sistemului solar. Contorul net măsoară cantitatea de energie electrică provenită de la furnizorul de energie electrică și cantitatea de energie solară trimisă înapoi în rețea.

Opțiuni de instalare

Cea mai mare parte a zonelor care sunt atinse de soare pot fi locații eficiente pentru instalarea unor panouri solare, însă lumina soarelui nu se limitează doar la acoperiș. Cu cât are mai mult spațiu disponibil un proprietar de clădiri, cu atât mai mult poate profita de avantajele solare.

Montare pe acoperiș

În cazul instalațiilor solare montate pe acoperiș, întreg spațiul cu vizibilitate optimă către soare este echipat cu panouri solare. Beneficiile panourilor solare montate pe acoperiș includ:

-monetizarea spațiului de acoperiș pentru a genera energie,
-o dovadă vizibilă a devotamentului pentru sustenabilitate și a angajamentelor față de conservarea mediului,

  • în general, este opțiunea cea mai puțin costisitoare și cea mai simplă pentru a genera energie solară.

În cazul în care acoperișul în cauză este unul mai vechi, administratorii de instalații ar putea lua în considerare planificarea instalării unui acoperiș nou în tandem cu instalația solară. În multe cazuri, sistemele solare pot recupera costurile noului acoperiș și pot genera chiar economii suplimentare pentru instalație.

Montare pe sol

Panourile solare pot fi instalate la nivelul solului, fie la fața locului, fie într-o locație din apropierea clădirii. Instalațiile montate pe sol sunt mai versatile decât panourile de pe acoperiș (deoarece pot fi instalate în locațiile cu cele mai bune condiții) și elimină orice probleme cu umbrirea pe acoperiș, unghiurile de proiectare, orientarea, spațiul și dimensiunea.

Carport

Carporturile sunt copertine fixe pe care panourile solare sunt instalate pentru a acoperi spațiile de parcare. Carporturile solare generează bani din spațiul de parcare și oferă adăpost vehiculelor și angajaților.

Unele companii se bazează pe acest concept prin instalarea de sisteme de iluminare cu LED-uri sub copertine și încărcătoare de vehicule electrice, pentru a crea acces direct la energia produsă de panourile solare.

-Bonus: Stocarea energiei

O soluție „energie solară + stocare” este abordarea integrată perfectă pentru a reduce dependența afacerii față de rețeaua publică de energie electrica a reducerii, reducerea cheltuielilor de exploatare, o mai bună estimare a consumului de energie și creșterea rezistenței clădirii la întreruperile de alimentare a rețelei.

Implementarea unei soluții de stocare a energiei într-o rețea solară reprezintă o variantă eficientă de a face față cererii tot mai mari de energie și oferă posibilitatea de a genera bani în continuare prin vânzarea surplusului de energie către furnizorul public în timpul vârfurilor cererii, când costurile sunt în general mai mari. Poate chiar mai important, stocarea energiei va spori sustenabilitatea facilității, asigurând cantitatea necesară de electricitate în timpul unei întreruperi a alimentării.

Finanțarea energiei solare

Pe piață există mai multe opțiuni de finanțare pentru instalațiile solare, iar acestea pot fi adaptate pentru a îndeplini diferite obiective de afaceri. Rețineți faptul că majoritatea instituțiilor de finanțare consideră energia solară ca fiind o investiție pe 25 de ani și încurajează companiile să se sfătuiască în avans cu un consultat financiar.

-Proprietatea (prin cheltuieli de capital sau împrumut)

Finanțarea energiei solare cu capital inițial sau cu un împrumut cu dobândă redusă reprezintă o opțiune care are ca rezultat cea mai bună rentabilitate a investiției (ROI).

Această abordare își recuperează costurile sub formă de economii și profituri mai mari – din moment ce banii economisiți din energie pot fi reinvestiți în afaceri – și companiile beneficiază de diferitele stimulente fiscale care transformă sistemul solar într-un flux de venituri mai rapid. Beneficiile includ:

-economii mai mari pe parcursul a 25 de ani
-30% ITC
-bonus de amortizare accelerată
-veniturile obținute din SREC și alte stimulente, dacă este cazul

Contract de achiziție de energie electrică (Power Purchase Agreement – PPA)

Un PPA reprezintă o opțiune de întreținere redusă pentru plata instalațiilor de energie solară și de reducere facturilor de electricitate. Prin acest acord, o afacere achiziționează energie solară de la furnizorul de PPA, la o rată mai mică decât prețurile actuale ale energiei electrice, pentru o perioadă determinată de timp. Furnizorul terț PPA deține și menține sistemul și colectează orice stimulente financiare.

Asigurați-vă că ați discutat cu furnizorul PPA despre posibilele opțiuni de prelungire a contractului prevăzute în planul lor. Beneficiile includ:

-zero cheltuieli de capital
-economii imediate de energie electrică
-nicio responsabilitate de proprietate asupra sistemului solar

-Leasing operational

Un contract de leasing operațional este cunoscut, de asemenea, ca și un contract de închiriere a echipamentului. Pe durata contractului de leasing, compania de leasing solar deține panourile solare și colectează orice stimulente fiscale, dar SREC-urile se acumulează în mod normal către client. Apoi clientul va avea opțiunea de a achiziționa sistemul solar la sfârșitul contractului de leasing. Beneficiile includ:

-nicio cheltuială de capital
-economii imediate de energie electrică
-economii mari pe întreaga durată de viață
-posibilitatea de achiziție a sistemului la finalul contractului de leasing

-Property Assessed Clean Energy (PACE)

Un program APCE este sponsorizat de guvernele de stat și locale și tratează proiectele de energie curată ca un beneficiu public. PACE soluționează economia instalației solare prin producerea unui flux pozitiv de numerar chiar din prima zi. Proiectele pot fi implementate de către clădirea în care sunt utilizate și sunt vor fi rambursate (cu dobânzi foarte mici și fără avans) prin factura de impozit pe proprietate.

Programe precum CPACE, din Maryland, sunt ideale în cazul în care o afacere nu are ratingul de credit necesar pentru a obține împrumuturile tradiționale și dorește să finanțeze instalarea fără a suferi cheltuieli de capital în avans. Participanții la APCE se bucură, de asemenea, de avantajele diferitelor stimulente care aparțin sistemului de proprietate, inclusiv:

-100% finanțare în avans
-plățile gestionate prin factura de impozit pe proprietate
-termeni de rambursare lungi
-dobândă fixă, foarte scăzută
-economii imediate de energie electrică
-30% ITC
-bonus de amortizare accelerată
-veniturile obținute din SREC și alte stimulente, dacă este cazul

Procesul de instalare

Fiecare etapă de instalare depinde de părțile procesului care vin înaintea sa, astfel că este recomandat să fiți atenți în toate fazele procesului.

  • Revizuirea nevoilor afacerii

Unul dintre principalele motive pentru alegerea implementării tehnologiei solare este reducerea costurilor cu energia electrică. Pentru a determina cât de mulți bani ar putea fi economisiți, depinde de cât de potrivită este clădirea pentru o astfel de instalație. În acest punct, consilierea cu un contractor calificat devine esențială.

Aveți grijă să selectați o companie de instalare de renume, deoarece funcționarea și întreținerea instalației solare ar trebui să continue pe toată durata de viață a sistemului, care este de obicei de peste 25 de ani. Un contractor solar calificat va:

-Discutaobiectivele în profunzime
-Examina situl și utilizarea energiei electrice
-Naviga stimulentele și codurile locale de reglementare pentru a evalua oportunitatea de afaceri
-Crea un design al sistemului și va furniza o cotă inițială

  • Vizita sitului și propunerea

Contractorul va efectua o vizită extensivă pentru a confirma proiectarea inițială a sistemului solar, pentru a inspecta sistemele electrice și pentru a confirma starea sitlui. O propunere finală ar trebui să arate cu exactitate câți bani ar economisi compania prin implementarea unui sistem de energie solară.

  • Proiectarea soluției

Faza de proiectare va include un proiect final structural și electric. Odată ce proiectul este aprobat, contractantul va aplica pentru toate autorizațiile de construcție și electrice necesare.

  • Instalarea sistemului

Orice contractor calificat și competent va elabora un plan de instalare care să nu perturbe operațiunile comerciale. După ce planul este convenit, acesta va instala în mod sigur și eficient sistemul solar.

Asigurați-vă că îi solicitați contractantului să se ocupe de toate documentele de reglementare locale și să colaboreze cu autoritățile locale de autorizare pentru a efectua inspecțiile necesare înainte de interconectarea la rețea. Acești pași vor dura mult mai puțin atunci când sunt îndepliniți de cineva cu experiență în domeniu.

  • Pornirea sistemului și monitorizarea

De la început până la sfârșit, proiectele solare pot dura oriunde între trei și opt luni pentru a fi finalizate. În urma testelor necesare, noul sistem solar este pornit și va începe să producă energie electrică. Odată ce un sistem este activ, administratorii de unități pot începe să monitorizeze performanța acestuia, pentru a-și vedea eforturile răsplătite.

Odată ce sistemul a fost activat, luați în considerare organizarea unei ceremonii de tăiere de panglică sau alt tip de festivitate, pentru a le aduce la cunoștința acționarilor și angajaților companiei că proiectul a fost realizat cu succes. În funcție de modul în care a fost implementat, un astfel de eveniment ar putea, de asemenea, să atragă o atenție favorabilă din partea mass-media pentru proprietarul clădirii.

În cazul în care vreți să începeți un astfel de proiect, pașii din acest articol se pot dovedi de ajutor, însă, este recomandat să colaborați cu un contractor calificat, care vă poate răspunde la orice întrebare și nedumerire, ajutându-vă să înțelegeți mai bine care sunt avantajele, dar și costurile implementării unui sistem de energie solară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here