În prezent, mulți Manageri de Facilități sunt, fără îndoială, familiarizați cu conceptul de Internet of Things (IoT), care permite monitorizarea permanentă și colectarea de date importante ce pot ajuta organizațiile să-și îmbunătățească continuu operațiunile. În următorii câțiva ani se estimează că IoT va avea un impact economic de până la 11,1 trilioane de dolari, iar experții preconizează că vor exista peste 75 de miliarde de dispozitive conectate IoT până în 2025.

Având în vedere productivitatea și economiile de costuri, acum este mai important ca niciodată ca cei care gestionează clădirile să ia în considerare implementarea soluțiilor IoT. Folosind instrumentele IoT potrivite, facilitățile pot, de asemenea, să sprijine curățenia, siguranța angajaților, economiile de resurse și reputația brandului. În lumea Managementului Facilităților, acest lucru poate schimba aduce avantaje semnificative.

Soluții IoT care generează economii

Pe piață există o mulțime de soluții IoT disponibile Managerilor de Facilități, inclusiv ascensoare inteligente, sisteme de iluminare inteligentă, sisteme HVAC și detectoare de fum activate IoT. Mai mult, această tehnologie a penetrat chiar și domeniul curățeniei comerciale, cu soluții precum:

 • Dispensere chimice inteligente

Distribuitoarele chimice pentru spălătorii conectate la internet pot raporta date referitoare la consumul de substanțe chimice și de apă, orele de funcționare ale mașinii, alarmele declanșate și multe altele.

 • Îngrijirea podelelor folosind roboți

Mașinăriile robotizate de îngrijire a pardoselilor urmează trasee personalizate pentru a curăța podelele facilităților, în timp ce angajații lucrează la alte sarcini cheie de curățare. Senzorii sonar și lidar se asigură că aceste echipamente evită obstacolele precum pereții, scările și oamenii, pe măsură ce își efectuează sarcinile în mod autonom. Dispozitivele automate de îngrijire a podelelor pot economisi până la 80% din costurile forței de muncă și pot folosi cu până la 85% mai puțină apă și substanțe chimice.

 • Soluții inteligente de igienă 

Epuizarea unor provizii esențiale în toalete poate duce la mari probleme, în special în facilități cu mult trafic, cum ar fi aeroporturile și mall-urile. Distribuitoare inteligente pentru prosoape de hârtie, săpun și sistemele de aerisire inteligente au fost dezvoltate pentru a evita întârzierile în operațiunile de întreținere a toaletei. Aeroportul Internațional Hartfield-Jackson din Atlanta a instalat un sistem inteligent de monitorizare pentru a alerta custodele atunci când nivelul consumabilelor din toalete era scăzut și, în doar un an, au observat o scădere cu 40% a timpului de așteptare pentru prosoape de hârtie și o scădere de 22% a deșeurilor de hârtie.

Deblocarea valorii

Implementarea soluțiilor IoT le permite le Managerilor de Facilități să aibă acces la numeroase beneficii, inclusiv:

 • Insight-uri mai bune privind operațiunile

Odată cu accesul la date în timp real, administratorii de facilități obțin o înțelegere mai clară a utilizării de zi cu zi și pot ține pasul cu orice necesitate de întreținere imediată sau viitoare, pentru a reduce timpul de oprire.

 • Resurse și economii de costuri

Monitorizând resursele, proprietarii și Managerii de Facilități pot identifica atunci când un produs este utilizat în mod risipitor și pot reduce consumul. În plus, accesul la datele despre un anumit produs, poate ajuta la gestionarea inventarului și la reducerea transporturilor inutile și costisitoare.

 • Productivitate crescută

Atunci când un dispenser de substanțe chimice distribuie cantitatea exactă de substanțe și apă din prima, acest lucru elimină nevoia de a repeta sarcina, care consumă timp, îmbunătățind astfel productivitatea. În plus, dispozitivele IoT, precum utilajele robotizate de îngrijire a podelei efectuează în mod eficient sarcini de curățenie, permițând personalului uman să se concentreze pe alte responsabilități importante.

 • Rezultate mai bune de curățare

Curățenia are un impact semnificativ asupra modului în care oamenii percep un brand. Fie că o organizație folosește IoT pentru a ține evidența lenjeriei de pat curată sau ajută la păstrarea pardoselilor și a suprafețelor curate pe tot parcursul zilei, dispozitivele inteligente pot oferi rezultate de curățenie mai bune la prima încercare, ceea ce determină satisfacția clienților și a ocupanților.

 • Mai puține apeluri de urgență

Beneficiind de capabilități de alarmă, dispozitivele IoT alertează Managerii de Facilități atunci când există o problemă imediat ce aceasta apare, reducând nivelul daunelor și costurile asociate defecțiunilor care nu sunt abordate în timp util. Soluționarea rapidă a problemelor reduce, de asemenea, numărul de reclamații ale locuitorilor din clădiri și de urgențe generale. 

Depășirea provocărilor

Încorporarea de noi tehnologii în operațiunile dumneavoastră de zi cu zi poate prezenta provocări. Planificați în avans, adresându-vă următoarele întrebări:

 • Este Software-ul dumneavoastră curent compatibil cu o soluțiile IoT?

Înainte de a investi în tehnologie inteligentă, este crucial să stabiliți dacă noile soluții sunt compatibile cu Software-urile dumneavoastră. Colaborați cu furnizorul dumneavoastră pentru a determina ce dispozitive vor funcționa perfect cu noile soluții și care pot necesita upgrade-uri sau înlocuire.

 • Dispune Facility Managerul de un Bandwidth suficient de mare pentru a examina datele colectate de dispozitivele IoT?

Dispozitivele IoT colectează un volum mare de date care trebuie analizate corespunzător pentru îmbunătățirea unității. În unele cazuri, vânzătorul dispozitivelor IoT poate analiza datele și vă poate oferi recomandări. Pe măsură ce tehnologia avansează, unele organizații își recrutează propriii Chief Digital Officers pentru a debloca eficiența și economiile de costuri pe care le pot oferi aceste date. 

 • Care este costul implementării și care sunt economiile proiectate pe termen lung?

În timp ce costul inițial ar putea fi ridicat, IoT poate oferi economii impresionante pe termen lung. Dezvoltați-vă un plan pentru definirea și măsurarea ROI a proiectelor IoT odată ce acestea sunt instalate, deoarece liderii din cadrul organizației vor dori să vadă cu ochii lor că soluțiile generează economiile promise.

 • Cum veți încorpora măsuri de securitate în dispozitivele inteligente?

Protejarea datelor folosind soluțiile de securitate adecvate este esențială pentru succesul unui proiect de implementare a dispozitivelor IoT. Este important să lucrați cu furnizorul IoT pentru a aborda orice zone vulnerabile, cum ar fi măsuri slabe de autentificare și probleme de conectivitate. Luați măsuri pentru actualizarea din timp a Software-urilor, gestionați accesul la distanță și aplicați politici de control stricte.

 • Există un plan clar pentru instalarea dispozitivelor IoT?

Planul ar trebui să detalieze când va avea loc instalarea (în mod ideal, într-un weekend sau în afara orelor de lucru în cazul unor facilități, precum clădirile de birouri). Planul ar trebui, de asemenea, să detalieze unde vor fi instalate dispozitivele și să evidențieze toate etapele proiectului pe măsură ce acestea se apropie. De exemplu, trebuie stabilit dacă toate toaletele vor fi echipate simultan cu distribuitoare inteligente sau se vor efectua teste într-o anumită zonă, urmând să aibă loc instalarea și în restul facilității, în cazul în care rezultatul testării este favorabil?

Pe măsură ce tehnologia avansează și schimbă peisajul Managementului Facilităților, este important să urmărim aceste tendințe și inovații schimbătoare, precum și posibilitățile de a le încorpora cu succes într-o organizație. Atunci când căutați soluții IoT, asigurați-vă că lucrați cu furnizori de încredere pentru a beneficia de implementare și recomandări de securitate, analiza datelor, monitorizare și alte detalii cheie care pot ajuta la îmbunătățirea pe termen lung a operațiunilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here