Sursă foto: MIR/Snøhetta

În cel mai sudic punct al coastei norvegiene, lângă satul Båly, renumita firmă norvegiană de arhitectură și design Snøhetta a conceput primul restaurant subacvatic din Europa, care a fost inaugurat oficial pentru în data de 20 martie 2019.

Numit în mod corespunzător ”Under”, această destinație culinară inedită își ”scufundă” oaspeții la 18 metri sub apele înghețate ale Atlanticului de Nord și le oferă un fundal dramatic al vieții marine de pe platoul oceanului.

Conceptul restaurantului

Pe jumătate scufundată în mare, structura lungă de 110 metri este format dintr-o placă uriașă de beton, a cărei formă rupe suprafața apei pentru a se așeza pe țărmul agitat.

Aceasta este prima dată când Snøhetta, compania care a lucrat la proiecte notabile precum Pavilionul Național al Muzeului Memorial din 11 septembrie și renovarea spațiului public Times Square din New York, dezvoltă un proiect subacvatic.

Designul restaurantului seamănă cu un periscop gros, dreptunghiular, realizat din beton dur.

Construcția exterioară

Construcția lui ”Under” a început în ianuarie 2018 și a fost efectuată pe o barjă ancorată, în apropierea locației punctului final al restaurantului.

Au fost necesare aproximativ șase luni pentru construcția imobilului, care a fost apoi remorcat în poziție cu ajutorul unui vas industrial de dimensiuni foarte mare, deoarece cântărește aproximativ 2500 de tone.

Atunci când clădirea a fost plonjată în mare, în luna iulie a anului trecut, aceasta a fost fixată în poziție cu ajutorul unor tije de oțel lipite în 18 puncte de ancorare găurite pe fundul mării.

Sursă foto: MIR/Snøhetta

Clădirea trebuie să poată rezista forțelor naturale ale mării și vremii, așa că echipa arhitecturală de la Snøhetta a proiectat o formă geometrică care să poată exista în comuniune cu mediul și condițiile naturale din jurul său, în locul uneia care ar putea să le provoace. Astfel, conform calculelor efectuate de specialiști, structura dreptunghiulară ușor curbată, realizată din pereți groși și beton armat, ar trebui să poată rezista și unor valuri de dimensiuni colosale, ce apar odată la 1.000 de ani.

Interiorul restaurantului

Restaurantul unic are trei niveluri și poate găzdui confortabil între 80 și 100 de oaspeți pe întreaga sa suprafață de 5.300 de metri pătrați, conform site-ului Snøhetta.

Intrarea în clădire duce într-o zonă de garderobă, de unde oaspeții sunt apoi conduși într-un bar de șampanie, menit să simbolizeze tranziția dintre țărm și ocean.

De la bar, oaspeții pot privi și către nivelul cel mai jos al restaurantului, amplasat chiar pe fundul mării, unde sunt amplasate două mese lungi și mai multe mese mai mici în fața unei ferestre panoramice de 11 metri lungime și 4 metri înălțime.

Potrivit fondatorului Snøhetta, arhitectul Kjetil Trædal Thorsen, Under este o progresie naturală a experimentării companiei cu limitele și granițele designului. Ca un reper nou pentru sudul Norvegiei, Under propune combinații neașteptate de pronume și prepoziții și contestă ceea ce determină plasarea fizică a unei persoane în mediul său. În această clădire, te poți regăsi sub apă, deasupra fundului mării, între pământ și mare. Acest lucru vă va oferi perspective noi și moduri diferite de a vedea lumea, atât deasupra cât și sub linia de plutire, a mai precizat fondatorul Snøhetta.


Sursă foto: MIR/Snøhetta

Interiorul restaurantului are un finisaj neted din lemn, creând o atmosferă caldă și intimă, ce contrastează cu exteriorul dur din beton.

Paleta de culori din Under urmează și ea logica diferitelor povești de construcție, potrivit lui Gaute Ubostad, inițiator și coproprietar al lui Under.

În timp ce barul de șampanie este caracterizat de culori inspirate de zona de coastă, cu tonuri neutre care evocă sedimentul, cochiliile scoicilor, rocile și nisipul, sala de mese este scufundată în culori precum albastrul și verdele închis, inspirate de fundul mării, algele marine și marea aspră.

Echipa Snøhetta și-a ales materiale nu doar pentru calitățile lor estetice, ci și pentru caracteristicile lor sustenabile și capacitatea de a crea un climat interior bun. Astfel, pereții săi de un metru grosime sunt capabili să reziste la presiunea și șocurile cauzate de condițiile dure ale mării, iar tehnologia avansată utilizată pentru sistemul pompelor de căldură profită temperatura stabilă de pe fundul mării pentru a încălzi și a răci clădirea pe tot parcursul anului.

Sistemele de iluminat au fost, de asemenea, cruciale în timpul procesului de proiectare – iluminatul interior este discret, astfel încât să se evite reflecțiile luminii din interiorul restaurantului în fereastra panoramică, iar iluminatul exterior are scopul de a oferi priveliști permanente asupra platoului oceanic chiar și în timpul iernii.

Un ajutor pentru mediul înconjurător

Mai mult decât un acvariu, Under a fost proiectat să devină o parte a mediului său marin și luând în considerare condițiile sensibile ale contextului geografic în care se află și ”vecinii” acvatici.

În afară de atenția sporită acordată mediului înconjurător, Under îi va primi cu brațele deschise și pe cercetătorii norvegieni care vor să studieze biologia marină și comportamentul peștilor, care vor ajuta, de asemenea, la crearea condițiilor optime pe fundul mării pentru a ajuta viața marină să prospere în apropierea restaurantului.


Sursă foto: MIR/Snøhetta

De exemplu, textura aspră a betonului din care sunt construiți pereții exteriori le permite midiilor să se agațe de ei, în timp acestea diversificându-se și ajungând, într-un final, un adevărat recif artificial de midii. Acest recif va avea un dublu beneficiu asupra mediului, curățând marea și atrăgând în mod natural mai multă viață marină.

La Under, situat în regiunea Lindesnes, se poate ajunge printr-o varietate de moduri. Luați în considerare rezervarea unui zbor către Kristiansand Airport (cel mai apropiat aeroport de Under) sau închirierea unei mașini.

Puteți ajunge și cu trenul, autobuzul sau feribotul, care sunt opțiuni mai utile pentru orice călătorie de ultimă oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here