Curățarea ferestrelor reprezintă o parte indispensabilă a rutinei de întreținere periodică a unei clădiri, dar ce frecvență și care metodă este cea mai bună și cea mai sigură pentru imobilul dumneavoastră?

Pe măsură ce tot mai mulți zgârie-nori domină orașele lumii, luați în considerare pentru o clipă cerințele de curățare a ferestrelor unor clădiri precum Turnurile Petronas din Kuala Lumpur. Aceasta este prevăzută cu 32.000 de ferestre și, fiind una dintre cele mai înalte clădiri din lume, provocarea de a le menține curate este una descurajatoare.

Nu este vorba doar despre estetică; reziduurile și murdăria de pe ferestre pot etanșa sticla și pot provoca daune ireversibile. Curățarea regulată este imperativă pentru a proteja sticla de degradare și pentru a maximiza longevitatea acesteia.

Deci, cât de des ar trebui să fie curățate ferestrele? În general, frecvența depinde de factori precum locația și natura activității clădirii, poluarea cauzată de trafic, nivelul de ocupare și vremea. În cazul clădirilor rezidențiale, regula este de două ori pe an.

Ce metodă de curățare trebuie utilizată?

Cladirile moderne, în special cele cu o geometrie neobișnuită sau cu cerințe specifice, au dus la proiectarea de platforme mecanice pentru a putea avea acces la toate etajele imobilelor înalte, însă există și alte metode deja încercate și populare.

Accesul prin cablu/ alpinismul utilitar

Accesul prin cablu, de asemenea cunoscut sub numele de alpinism utilitar sau ”twin rope acces”, este una dintre cele mai des utilizate metode de curățare a ferestrelor. Această tehnică este, de asemenea, o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor, cu întreruperi minime ale activității și a zgomotului, având totodată un impact redus asupra mediului.

În afară de asigurarea faptului că societatea de curățenie are asigurări de răspundere civilă, iar operatorii acesteia au certificare WorkCover, managerii de unități pot solicita licențierea tehnicienilor de către IRATA (Asociația pentru comerțul cu acces pe cabluri industriale).

Platforme de lucru elevate (EWP)

EWP-urile sunt uneori cunoscute sub numele de platforme de lucru aeriene (AWP – Aerial Work Platforms) și pot fi utilizate astfel încât persoanele care șterg ferestrele să aibă acces la înălțime de la sol. Aceste platforme sunt, în mod normal, ușor de configurat și pot fi acționate manual sau mecanic pentru a ridica și coborî o platformă mobilă dintr-o poziție stabilizată la nivelul solului.

Mașinile EWP pot avea acces aproape oriunde și includ o gamă largă de echipamente, cum ar fi ascensoare telescopice, platforme articulate de ridicare, foarfece, cricuri sau stivuitoare, precum și camioane. Aceste mașini pot fi alimentate electric și pe carburant, montate pe remorcă sau pe șenile.

Merită menționat faptul că fiecare EWP are un scop diferit. În funcție de natura locului de muncă, managerii de facilități pot alege între mașini electrice, hibride sau cu propan pentru ferestre interioare sau pe gaz și motor diesel pentru lucrările de exterior. Nivelul zgomotului, timpul de instalare, accesul public și caracteristicile de suprafață sunt doar câțiva dintre factorii care ar trebui luați în considerare de către facility manageri în această privință.

Curatarea ferestrelor prin BMU

Unitățile de întreținere a clădirilor (BMU – Building Maintainance Units) sunt metode dezvoltate pentru a accesa fațadele și ferestrele zgârie-norilor. Aceste sisteme variază de la echipamente motorizate și transferabile, la cele proiectate la comandă. Platformele basculate, sistemele de macarale, grinzile cu contragreutate, clemele de parapet și monoraile externe sunt doar câteva exemple ale acestor sisteme.

O platformă basculantă (sau o platformă acționată în suspensie) este o schelă metalică reglabilă, care este suspendată de cabluri atașate la puncte de ancorare securizate. Terenurile de înclinare au, în mod normal, o lungime de aproximativ 15 metri și oferă personalului de curățenie un acces larg la mai multe ferestre. Unele clădiri au platforme suspendate permanente, construite pe partea superioară a acoperișului acestora, iar altele pot solicita un sistem modular temporar.

Brațul acționat mecanic (sau scripete) este un sistem de acces permanent construit pe acoperiș și nu necesită niciun soclu sau alte puncte de susținere la niveluri inferioare. Pe acest sistem este atașată o schelă sau o platformă care permite mai multor persoane responsabile de curățarea ferestrelor să lucreze împreună. Există două tipuri diferite de sisteme de braț: fix și rotativ. Un braț rotativ poate aduce platforma până la acoperiș și o poate parca atunci când nu este utilizată.

Un sistem de tip ”carriage” este similar cu macaraua, dar oferă mișcări orizontale și laterale prin intermediul șinelor montate pe acoperiș. Mecanismul montat pe acoperiș este, în mod normal, acționat electric.

Sistemul portabil de macara cuprinde două componente principale – un catarg (piesa verticală) și brațul (piesa orizontală) – montat pe dispozitivul de fixare permanent, numit bază. Stâlpul de pe bratul macaralei este suficient de înalt pentru a permite ridicarea platformei și ancorarea acesteia pe acoperiș. După utilizare, macaralele și leagănul pot fi stocate în zone dedicate, astfel încât acestea să nu fie vizibile.

Brațul este de obicei portabil, având capacitatea de a fi ridicat, coborât și îndepărtat. Aceste brațe vor fi utilizate în combinație cu alte forme de echipament suspendat, cum ar fi o cușcă sau un scaun ”bosun”, iar linia de salvare independentă a muncitorului va fi atașată unei ancore independente montată pe acoperiș. Această linie și ancora de acoperiș vor proteja muncitorul în cazul pericolului de cădere.

Scaunul bosun, cunoscut și sub denumirea de ”scaun pentru bărci” sau ”scaun de zbor”, este o abordare destul de comună și eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru spălătorii de ferestre. Acesta are forma unui scaun confortabil, pentru a ajunge în zone foarte greu accesibile ale unui zgârie-nori.

Nu există o metodă generală de curățare a ferestrelor recomandată pentru toate clădirile și, uneori, va fi necesară o soluție personalizată de acces la fațadă.

Noile tehnologii

Roboții de curățare automatizață vor schimba industra de întreținere a facilităților. Aceștia pot fi integrați în sistemele BMU existente și pot reduce riscurile și costurile de curățare a ferestrelor.

Un alt beneficiu al unui robot de curățare îl reprezintă peria rotativă și capacitatea de filtrare a apei utilizate în procesul de curățare. Cele mai multe dintre aceste mașinării nu aplică substanțe chimice, folosind doar apă deionizată în timpul curățării. În plus, roboții de curățare sunt controlați fără fir și pot urca pe clădiri fără intervenție umană.

Există două moduri în care roboții se pot atașa pe ferestre: ventuze prin vacuum sau prin conectivitate magnetică. Roboții conectați cu ventuze sunt alimentați de un motor; cu toate acestea, există întotdeauna riscul ca aceștia să cadă pe mașinile parcate pe stradă.

În cazul roboților cu ventuze motorizați, este bine să utilizați cabluri de siguranță și să alegeți și modele dotate cu unități UPS (surse de alimentare neîntreruptibile) atașate. Unitățile UPS pot salva robotul în cazul în care bateria se oprește sau alimentarea este deconectată.

Roboții cu tehnologie de conectare magnetică necesită o a doua piesă pe partea opusă a ferestrei. Această cerință înseamnă că acești roboți lasă multe lucruri de dorit atunci când vine vorba de utilizarea în clădiri înalte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here