În ziua de astăzi, o mare parte a operațiunilor și activităților clădirilor și a ocupanților săi necesită conectare la rețea, motiv pentru care o conexiune bună este necesară și de așteptat. Proprietarii de clădiri și administratorii de imobile ar trebui să ia în considerare și implementarea sporită a dispozitivelor și senzorilor conectați la rețea, în special luând în considerare inevitabilul ”apus” al erei 3G, care ar putea apărea chiar în următorii ani.

Având în vedere toți acești factori, ocupanții clădirilor dumneavoastră ar putea lua în considerare adoptarea tehnologiei 5G în spațiul lor.

Ce este 5G?

5G – sau a cincea generație de rețea – nu este disponibilă încă peste tot, așa că, deși s-ar putea să nu existe posibilitatea de implementare a acestei tehnologii la nivel larg în viitorul imediat următor, ar trebui să fiți conștienți de existența acestei tehnologii și de capacitățile sale pentru ocupanții voștri.

În timp ce 1G și 2G s-au concentrat pe voce și date; iar 3G, 4G și 4G LTE au venit cu capabilități îmbunătățite pentru smartphone; 5G va conecta oamenii și obiectele. Conform unui raport al companiei Deloitte, 5G va permite dezvoltarea unei noi ere a conectării mașinilor, valoarea acestor conexiuni constând în schimbul de date dintre ele.

În timp ce generațiile anterioare de tehnologie de rețea folosesc turnuri celulare pentru a transmite date pe distanțe lungi, 5G folosește o combinație de frecvențe pentru a genera o acoperire mai mare.

Beneficiile 5G includ:

-Lățimea de bandă, capacitate și viteză crescute

-Latență mai mică

Internet of Things (IoT) și transmisiile video sunt câteva dintre cazurile de utilizare mai frecvente care ar beneficia de 5G și, odată cu acesta, date care pot fi colectate. Ocupanții dumneavoastră ar putea fi dornici să profite de tehnologie pentru a îmbrățișa complet datele și capacitățile IoT în spațiul lor.

Lăsând la o parte aceste aspecte, experții din domeniu susțin că tehnologia 3G va deveni redundantă, iar 4G LTE va atinge un blocaj la un moment dat, pe măsură ce tot mai multe dispozitive IoT vor fi puse în funcțiune.

Noțiuni introductive despre 5G

Cu toate că este o tehnologie inovativă, 5G este încă la început, astfel că mulți clienți de clădiri comerciale își pun întrebări privind utilitatea implementării acesteia și costurile aferente. Aceștia se întreabă cum ar putea 5G-ul să:

Îmbunătățească experiența utilizatorului dacă se află într-o clădire
Conecteze mai vine echipele în mai multe locații simultan
Ajute personalul de service din domeniu
Susțină mai bine interacțiunea în multiple limbi în timp real

Un sondaj realizat în 2019 de McKinsey & Company pe CTO-urile marilor companii de telecom arată că 61% dintre operatori se așteaptă la o lansare maximă în perioada cuprinsă între 2020 și 2022, iar în majoritatea piețelor prezența serviciilor 5G va fi resimțită începând cu 2020.

Între timp, specialiștii îi încurajează pe cei interesați să profite de 5G pentru a se asocia cu resursele IT potrivite. Împreună, puteți dezvolta o foaie de parcurs și un exercițiu de planificare a capacității bazate pe discuții de caz cu șefii de departament și cu un strateg de lucru.

Este probabil să fie luate în considerare trei componente potențiale ale cazurilor de utilizare, explică experții. Cum va avea tehnologia impact asupra:

Clienților interni [angajații sau ocupanții instalației]
Clienților organizației
Logisticii funcționării clădirii sau a portofoliului cu echipa internă și partenerii de servicii

Pornind de la aceste informații, decideți cum vă poate ajuta 5G organizația să deruleze mult mai rapid activități care înainte păreau imposibile și ce procese sau funcții poate suporta pentru spațiul dumneavoastră. În final, industria și piața vor determina care sunt cele mai importante facilități ale noii generații de rețea.

Viitorul tehnologiei 5G

Pentru a înțelege mai bine potențialul dezvoltării rețelei 5G, trebuie doar să privim clădirile care au implementat cele mai avansate tehnologii existente, cum ar fi clădirea The Edge, din Amsterdam, numită cea mai sustenabilă clădire de birouri din lume sau Spitalul Humber River.

Un lucru de reținut, spun specialiștii, este că numărul tot mai mare de dispozitive conectate generează o cantitate mult mai mare de muncă pentru mentenanță care ajunge pe umerii echipelor ce sprijină infrastructura și clădirile.

Tehnologia 5G poate fi comparată cu Internet 2.0 din punct de vedere al impactului asupra viitorului, iar experții se așteaptă ca următorul Google sau Amazon să apară din domeniul medical, al vehiculelor autonome sau IoT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here