Fiecare industrie respectă câte un anumit set de bune practici, iar motivul pentru care sunt urmate se datorează faptului că aceste practici au demonstrat rezultate mai bune față de alte mijloace și reprezintă o metodă utilă de a îmbunătăți performanța. Astfel, cele mai bune practici devin o valoare de referință și servesc unui standard prin care pot fi măsurate alte practici.

Facility Managementul nu reprezintă o excepție, iar unele dintre cele mai bune practici din domeniu sunt prezentate aici.

Curățenia din clădire

Când vine vorba de întreținerea clădirilor, există anumite practici cheie de curățare care se dovedesc foarte eficiente în menținerea aspectului și durabilității unei facilități comerciale, ajutând companiile să își reducă costurile.

Crearea unui spațiu de lucru eficient și organizat este primul pas pentru a avea o facilitate curată și bine întreținută. Acest spațiu de lucru stabilește așteptările standardelor de curățare pe care compania le adoptă și poate duce la un personal de curățenie mai productiv. De exemplu, ar trebui să existe suficient spațiu pentru a stoca echipamente și consumabile necesare proceselor de curățenie. Mopurile, măturile, produsele de curățat și echipamentele individuale de protecție trebuie să fie ușor accesibile personalului pentru o întreținere cât mai eficientă eficientă a unei clădiri sau a unui imobil comercial.

Cerințele de curățare pot varia de la un sector la altul. De exemplu, laboratoarele de asistență medicală, spitalele și facilitățile de producție a alimentelor pot avea cerințe mai mari de curățenie, pentru a asigura niveluri scăzute de contaminanți potențial nocivi. Ele pot necesita, de asemenea, echipamente mai sofisticate pentru curățare, cum ar fi echipamentele de circulare a aerului și soluțiile de igienizare. Respectarea codului de curățare stabilit de guvern, pe baza tipului de activitate al instalației, este esențială pentru menținerea unor standarde ridicate de curățenie.

Instruirea personalului reprezintă o altă practică cheie în industria de curățenie care afectează întreținerea eficientă a unei clădiri. Formarea eficientă și raționalizată a personalului de întreținere ajută la menținerea siguranței acestora în cazul producerii unor accidente și ajută la înființarea unui spațiu de lucru eficient, precum și la menținerea curățeniei facilității.

Reparații și întreținere

Operațiunile eficiente de reparații și întreținere sunt printre cele mai rentabile metode a menține o instalație sigură, eficientă și economă din punct de vedere energetic. Procesul de Operațiuni și Mentenanță (O&M) se referă la controlul și întreținerea activelor și a echipamentelor. Acesta acoperă activitățile, procesele și fluxurile de lucru necesare pentru prezervarea facilității.

Îmbunătățirile aduse unei instalații sunt un alt aspect esențial al sectorului O&M. Aceasta pot implica operațiunile de întreținere sistematică a clădirii, precum și menținerea calității și curățarea aerului din interior, dar și întreținerea echipamentului de curățare propriu-zis. Companiile pot pierde sume considerabile de bani pe energia consumată din cauza scurgerilor de abur, apă și aer, alături de linii neizolate sau cu defecțiuni și a sistemelor de control neoperaționale.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale O&M este durabilitatea. Un program operațional de reparații și întreținere care funcționează bine, asigură faptul că acesta este eficient din punct de vedere al resurselor, menținând în același timp confortul, sănătatea și siguranța ocupanților clădirii. Ar trebui să fie în conformitate cu legislația sau recomandările privind conservarea energiei și a apei.

Mentenanța preventivă este mult mai puțin costisitoare decât reparațiile și lucrările de renovare. Astfel, este necesară inspectarea regulată a clădirii pentru a identifica diverse probleme legate de întreținerea clădirilor.

Protecția clădirilor: daunele cauzate de foc, apă, fum și mucegai

Focul și apa pot deteriora sau distruge grav o clădire comercială. Educarea angajaților privind sfaturile de siguranță și utilizarea adecvată a echipamentelor (cum ar fi stingătoarele și sistemele de aspersoare) în caz de urgență este una dintre cele mai bune practici pe care companiile le poate implementa.

Alarmele și detectoarele de fum notifică imediat angajații atunci când un incendiu izbucnește în clădire. Acest lucru oferă echipei O&M mai mult timp pentru a stinge focul înainte ca acesta să se poată răspândi în restul imobilului. Acest tip de sisteme ar trebui verificate în mod regulat pentru a se asigura că funcționează în parametrii optimi și pentru a evita inconvenientele în timpul unei deflagrații.

Deteriorarea cauzată de apă poate fi la fel de distructivă ca și focul. Toate clădirile sunt unice, însă riscul de deteriorare din cauza apei este același. De la scurgerile minore din acoperiș, până la sistemele sanitare stricate și ploile torențiale, infiltrarea apei poate avea un impact semnificativ asupra valorii unei clădiri sau a unei proprietăți. Infiltrarea nedorită a apei poate provoca diverse probleme unei clădiri, una dintre cele mai importante fiind formarea mucegaiului. Pe lângă faptul că provoacă întreruperi majore ale afacerii, mucegaiul poate, de asemenea, să prezinte riscuri grave pentru sănătatea ocupanților clădirii, iar costurile de mutare și restaurare sunt foarte ridicare atât din punct de vedere al timpului, cât și din punct de vedere financiar. Funcționarea și întreținerea corespunzătoare a sistemului HVAC al facilității este esențială pentru reducerea riscului de deteriorare cauzat de apă în orice instalație comercială.

Cu toate acestea, în cazul în care unul dintre aceste incidente poate surveni în cadrul unei facilități, contractarea unei întreprinderi profesionale de restaurare pentru a aborda incendiile, problemele legate de apă și mucegai reprezintă cel mai important pas.

Sistemele de securitate ale clădirii

Mentenanța regulată asigură faptul că sistemele de securitate și siguranță ale unei unități funcționează așa cum ar trebui. Sistemele de securitate și siguranță ale clădirii sunt esențiale pentru întreținerea facilității. Acestea includ camere de securitate, sisteme de detectare a intrușilor, alarme, sisteme de evacuare a fumului, sisteme UPS și sisteme de comunicare a datelor.

Prioritatea numărul unu pentru fiecare afacere este reducerea costurilor și maximizarea profiturilor. Din fericire, progresele tehnologice în domeniul mentenanței și al securității clădirilor au fost modificate în ultimii ani pentru a ajuta la gestionarea consumului de energie. De exemplu, cu ajutorul sistemelor de securitate inteligente, întreprinderile pot controla variabile precum temperatura și iluminatul. De asemenea, sistemele de securitate wireless au devenit tot mai ieftine și oferă o acoperire mai largă, față de sistemele tradiționale cu cablu.

În plus, capacitățile de automatizare ale sistemelor de securitate din clădiri permit accesul ușor la date, oricând și oriunde, asigurând totodată un timp de răspuns mai scurt în fața amenințărilor. Utilizând aceste funcții de automatizare, echipa de securitate poate regla sistemul astfel încât să trimită o alertă computerelor sau smartphone-urilor atunci când sunt detectate anumite activități neobișnuite.

Conservarea energiei și rezistența la intemperii

Rezistența la intemperii se referă la măsurile luate în timpul proiectării sau modernizării clădirilor, pentru a spori nivelul de eficiență energetică prin reducerea schimbului neintenționat de aer și de căldură între spațiile interioare și cele exterioare. Deoarece procesul implică golirea lacunelor, acesta se mai numește și „strângere”. Instalațiile eficiente din punct de vedere energetic utilizează mai puțină energie electrică, gaze naturale și apă.

Există modalități diferite de reducere a scurgerilor de aer neplanificate în clădiri. Una dintre metode implică etanșarea crăpăturilor, a golurilor și a găurilor, iar alta este reprezentată de sistemul de etanșare a distribuției aerului. Golurile și găurile din dispozitivele de manipulare a aerului și din conducte duc la scurgerea aerului, iar unitățile de climatizare pot necesita o funcționare mai îndelungată pentru a corecta dezechilibrele de temperatură și, prin urmare, cauzează o creștere a consumului de energie.

Întreținerea clădirilor poate fi un proces complicat, cu mulți factori și soluții ce trebuie luate în considerare. Din fericire, există anumite practici și instrumente-cheie pe care companiile și proprietarii de clădiri le pot adopta pentru a-și menține eficiența proprietăților și pentru a reduce costurile, de la tot ce înseamnă procese de curățenie și mentenanță, reparații și gestionarea operațiunilor, prevenirea și restaurarea daunelor provocate de incendii și apă, până la strategiile de eficiență energetică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here