Noile cercetări publicate de către compania de securitate cibernetică Kaspersky dezvăluie că 37,8 la sută din clădirile inteligente au fost afectate de atacuri rău intenționate în prima jumătate a anului 2019.

Concluziile studiului, publicate online în perioada anterioară celei de-a șaptea Conferințe de cibersecuritate industrială Kaspersky 2019, dezvăluie o creștere de 5,4 la sută a atacurilor cibernetice asupra sistemelor de automatizare a clădirilor în a doua jumătate a anului 2018. Deși este posibil ca sistemele să nu fi fost vizate în mod deliberat – au fost detectate probleme cu privire la sistemele asociate cu acestea, nu în sisteme în sine – prezența însăși a unor astfel de obiecte rău intenționate reprezintă o preocupare foarte serioasă pentru operatorii de construcții inteligente.

Din procentul de 37,8 la sută al sistemele de gestionare a clădirilor afectate, 11,3 la sută au fost atacate cu programe spyware, concepute pentru a fura datele de autentificare ale conturilor și alte date valoroase, 10,8 la sută infectate cu ”worms”, 7,8 la sută au implicat escrocherii de phishing și 4,2 la sută au întâlnit amenințări cu ransomware.

Nu toate aceste atacuri cibernetice au avut originea pe internet, spun specialiștii. Douăzeci și șase la sută din încercările de infecție au provenit de pe web, dar 10 la sută au provenit de pe dispozitive fizice, cum ar fi stick-urile USB și hard disk-urile externe. În cazul altor 10 la sută dintre cazuri, atacurile au apărut sub formă de link-uri și atașamente de e-mailuri, în timp ce 1,5 la sută din clădirile inteligente au fost atacate de surse din rețeaua organizației.

Aceste cifre sunt relativ scăzute în comparație cu peisajul general al amenințărilor, dar sunt ridicate în raport cu ponderea computerelor atacate față de ​​sistemele industriale atacate. Administratorii de proprietăți trebuie să ia în serios aceste situații. Pe măsură ce sistemele de automatizare a clădirilor devin din ce în ce mai populare și amploarea datelor care trec prin ele se extinde, impactul potențial al unui atac cibernetic este sever.

Imaginați-vă doar dacă acreditările dintr-o clădire extrem de securizată sunt furate de o bucată generică de malware și apoi vândute pe piața neagră, sau dacă sistemul de asistență sofisticat al unei clădiri este înghețat, deoarece procesele esențiale au fost criptate de o tulpină de ransomware, avertizează specialiștii în securitate cibernetică de la Kaspersky.

Lista posibilelor scenarii este interminabilă. cei de la Kaspersky le cer echipelor de securitate, a căror arie de responsabilitate acoperă rețelele IT ale clădirilor inteligente, să nu uite că au nevoie de protecție. Chiar și o soluție de bază va oferi beneficii și va apăra organizația împotriva atacurilor potențial devastatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here