Radosław T. Krochta, Presedinte al MLP Group Management Board
  • Valoarea investițiilor imobiliare a crescut la 4.433 milioane PLN (945 milioane EUR), +31% pe an
  • Valoarea activului net (NAV) a crescut la 2.498 milioane PLN (532,6 milioane EUR), +37% pe an
  • NAV pe acțiune 104,1 PLN (22,2 EUR), +22% pe an
  • EBITDA fără reevaluare a fost de 135,1 milioane PLN (28,8 milioane EUR), +47% pe an
  • FFO s-a ridicat la 86,8 milioane PLN (18,5 milioane EUR), +59% pe an
  • Profitul net a fost de 42,4 milioane PLN (90,1 milioane EUR)
  • Contracte de închiriere încheieate în 2022 pentru cca. 235 mii mp


Grupul MLP are o situație financiară foarte bună și o structură de capital sigură, care permite implementarea obiectivelor strategice pe termen lung.
Acest lucru este confirmat de cifrele de performanță raportate pentru 2022. Valoarea activelor nete (NAV) a grupului a crescut cu 37%, la puțin sub 2,5 miliarde PLN (532,6 milioane EUR). Valoarea proprietăților sale de investiții a crescut cu 31%, la peste 4,4 miliarde PLN (945 milioane EUR). Veniturile consolidate s-au îmbunătățit cu 39% pe an, la 279,1 milioane PLN (59,5 milioane EUR), datorită creșterii suprafeței închiriate, combinată cu tarife mai mari de închiriere. Veniturile din chirie provenite din investiții imobiliare au crescut cu 31%, la 152,9 milioane PLN. În același timp, EBITDA al Grupului (fără reevaluarea proprietăților de investiții) s-a îmbunătățit cu 47%, la 135,1 milioane PLN (28,8 milioane EUR). Anul trecut, MLP Group a câștigat 422,4 milioane PLN (90,1 milioane EUR) în profit net.

Rezultate puternice la închiriere în 2022

Grupul MLP își dezvoltă operațiunile în Polonia, Germania, Austria și România. Portofoliul existent al Grupului cuprinde 21 de parcuri logistice. Scopul său strategic rămâne extinderea portofoliului de depozite prin dezvoltarea de facilități big-box și proiecte de logistică urbană.

În 2022, MLP Group a semnat contracte de închiriere pentru 235 mii mp de spațiu. Noile completări cu o suprafață totală de 226 mii mp au fost localizate în principal în Polonia și Germania. La sfârșitul anului trecut, Grupul avea un total de 1 milion mp de spațiu construit, cu încă 119 mii mp în dezvoltare sau în curs de dezvoltare. Potențialul de dezvoltare al terenurilor existente ale Grupului este de aproape 1,8 milioane mp. În plus, Grupul are acorduri de rezervare pentru achiziționarea de noi parcele cu o suprafață de aproximativ 200 de hectare, permițându-i să dezvolte încă un milion de metri pătrați de spațiu nou.

Planuri ambițioase pentru 2023

Cererea ridicată a ocupanților pentru spațiul de depozitare pe toate piețele în care își desfășoară activitatea MLP Group este determinată în principal de tendința de near-shoring, cererea continuă de e-commerce și restructurarea lanțurilor de aprovizionare. Alți factori cheie ai cererii de spațiu logistic includ disponibilitatea scăzută a spațiului liber și niciun semn că oferta și cererea vor intra într-un echilibru pe termen scurt. Chiriile vor continua cel mai probabil cursul de creștere.

Grupul intenționează să-și continue dezvoltarea puternică în Germania. Planifică să-și consolideze și să-și extindă prezența în noi locații cheie, dar și în regiunile pe care este deja prezent, adică zona Ruhr, Brandenburg și Hessen. De asemenea, se așteaptă să își consolideze poziționarea pe piața austriacă și să intre în curând în țările Benelux. Piața poloneză rămâne crucială, iar MLP Group va crește continuu oferta în regiunile logistice cheie. Conform strategiei, cheltuielile de capital (CAPEX) în 2023 se vor ridica la aproximativ 215 milioane EUR, din care aproximativ 30% vor fi alocate pentru achiziționarea de noi parcele. În acest an, nivelul de comercializare este planificat să crească cu aproximativ 20%.

 „Continuăm să vedem o cerere robustă din partea chiriasilor, combinată cu un grad de neocupare aproape de minimele istorice pe piețele limitate de ofertă. Ne așteptăm ca acest contrast între cererea pozitivă și oferta limitată să conducă la creșterea în continuare a nivelurilor de închiriere.

În 2022, am închiriat 235 mii mp. Portofoliul nostru total a ajuns la 1 064 milioane mp, cu o ocupare de 98% în toate activele noastre, si un nou spațiu în dezvoltare care se ridică la 119 mii mp. În 2022, ne-am continuat cu succes eforturile de a ne diversifica activele (Big-box logistic și Urban Logistic), chiriașii și zonele geografice.

Dezvoltarea în continuare pe piața germană este un punct cheie al strategiei noastre

În 2023, lansăm noi proiecte în Germania, Austria și România, nu ne încetinim dezvoltarea în Polonia. Chiriașii din industria ușoară și sectorul logistic au fost cei mai mari chiriași ai spațiului nostru în 2022. Ne așteptăm ca această tendință să continue – chiriașii din sectorul producției ușoare și nearshoring vor fi principala sursă de contracte de închiriere în 2023” – a spus Radosław T. Krochta , Președinte și CEO al MLP Group

 Situație financiară excelentă

Având în vedere situația geopolitică actuală și volatilitatea ridicată a economiei, Grupul MLP este foarte bine pregătit pentru provocările actuale.

„Contracte de închiriere 100% indexate cu IPC pentru EUR fără niciun plafon (indexat o dată pe an în februarie). Toate chiriile sunt denominate în EUR sau sunt direct exprimate în EUR, ceea ce reduce semnificativ expunerea noastră la riscul valutar. Grupul MLP are o situație financiară foarte bună și o structură de capital sigură, care permite implementarea obiectivelor strategice pe termen lung. Cu efectul de levier modest (LTV la 33,1%), scadența medie lungă a datoriei de 5,1 ani, fără cerințe de refinanțare pe termen scurt și aproape întreaga datorie la rate fixe sau plafonate, avem o flexibilitate financiară semnificativă pentru a continua să investim capital în dezvoltare și oportunități de achiziție care oferă cele mai atractive randamente ajustate la risc” – a adăugat – Radosław T. Krochta, Președinte și CEO al MLP Group

MLP Group menține, de asemenea, o poziție puternică de flux de numerar. LTV (loan-to-value) anul trecut a fost de 33,1%, cea mai mare rată de acoperire a dobânzii la 3,3x ICR. Grupul a avut o scadență lungă a datoriei de 5,1 ani. FFO (fondurile din operațiuni) s-au ridicat la 86,8 milioane PLN (18,5 milioane EUR), o creștere de 59% față de anul trecut.

În conformitate cu strategia sa de build & hold, MLP Group păstrează în portofoliu parcurile logistice finalizate și le gestionează. Toate proiectele întreprinse de MLP Group se disting prin locații foarte atractive ale parcurilor logistice, aplicarea de soluții built-to-suit și sprijinul acordat chiriașilor pe durata contractului de închiriere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here