Importanța instalării unui sistem HVAC de înaltă performanță în clădirea dumneavoastră

0
1657

Niciun sistem din clădire nu are un impact mai mare asupra costurilor de funcționare pe termen lung al instalațiilor decât sistemul HVAC. Din acest motiv este esențial să înțelegeți costurile reale ale unei astfel de investiții – atât costul inițial, cât și cel din timpul funcționării.

Mulți proprietari de clădiri nu acordă o atenție adecvată impactului pe care îl poate avea un sistem HVAC cu performanțe ridicate asupra unei clădiri și a capacității sale de a fi profitabilă. De cele mai multe ori, ei se concentrează asupra a ceea ce spun ceilalți că este important. De exemplu, dezvoltatorii imobiliari și brokerii au susținut mult timp că cele trei cele mai importante calități ale unei clădiri sunt ”locația, locația și locația”. În schimb, arhitecții consideră că imobilele trebuie să fie atât elegante, cât și funcționale, inclusiv să fie ușor accesibile, să utilizeze multă lumină naturală ți să fie dotate cu numeroase facilități, precum centre de fitness și zone de luat masa și de recreere.

Toate aceste lucruri sunt importante, însă, din ce în ce mai mult, proprietarii de clădiri și potențialii chiriași caută un mediu care să beneficieze de toate facilitățile enumerate mai sus, dar care să fie și eficiente din punct de vedere al costurilor, să sprijine productivitatea persoanelor care lucrează în acel spațiu și care să poată rezista la modificări extreme de temperatură sau alte probleme de siguranță.

Luând aceste lucruri în considerare, trebuie reținut faptul că designul sistemului HVAC contribuie în mare parte la modelarea costurilor de funcționare pe termen lung ale unei clădiri, capacitatea sa de a furniza un mediu interior confortabil care să susțină productivitatea și capacitatea sa de a susține operațiunile chiar și în cazul apariției unor evenimente potențial catastrofale.

Numeroase studii arată că economia de funcționare, productivitatea și reziliența pot fi atinse în cazul în care o clădire este eficientă din punct de vedere energetic, are un impact redus asupra mediului, încorporează principiile de pregătire pentru situații de urgență și oferă un confort bun și o calitate ridicată a aerului din interior. O modalitate bună de a atinge aceste obiective – uneori conflictuale – este să instalați un sistem HVAC performant.

Care sunt factorii cheie pentru proiectarea și menținerea unui sistem HVAC performant? În primul rând, pentru a da un randament maxim, trebuie să luați în considerare modul în care clădirea este utilizată și gestionată, apoi să personalizați sistemele HVAC în funcție de nevoile specifice ale acesteia.

Înțelegerea costurilor

Costul este întotdeauna un considerent major în orice decizie luată de proprietarii sau administratorii de clădiri. Aceștia lucrează cu arhitecți și ingineri pentru a se încadra în bugetul stabilit pentru costul inițial al sistemului HVAC, costul de utilizare (energia pe care o consumă) și costul pentru mentenanță. Ingineria de calitate – adică un design eficient și o întreținere corespunzătoare – poate reduce costurile și poate prelungi durata de viață a echipamentelor din clădire.

Cum se poate reduce costul inițial al investiției?

Este adevărat faptul că un echipament cu o eficiență sporită costă, deseori, mai mult față de un echipament normal, însă, uneori este posibil ca această comparație să nu fie validă. Folosind un sistem HVAC cu eficiență ridicată, este posibil să aveți nevoie de o unitate de dimensiuni mai mici. O unitate mai mică, dar care este mai eficientă și este capabilă să dea un randament mai bun, poate costa chiar mai puțin ca și o unitate normală, de dimensiuni mai mari, iar acest lucru vă poate scuti de o investiție inutilă.

De exemplu, în urmă cu câțiva ani, administratorii un cazinou au solicitat proiectarea unui sistem HVAC cu o capacitate de 4.000 de tone. Chiar și în ziua de astăzi, marea majoritate a cazinourilor utilizează aer din exterior în proporție de 100% pentru ventilație, astfel că investiția avea sens. Totuși, un sistem de îmbunătățire capacității de filtre a aerului a dus la reducerea cu 25% a cantității de aer exterior utilizat, de la 4.000 de tone, la 3.000 de tone. Acest lucru înseamnă că administratorii puteau reduce acum dimensiunile pompelor, cât și tubulatura și comutatorul electric, ceea ce reprezintă o economie considerabilă atât în ceea ce privește investiția în echipamente, cât și în orele de lucru. De asemena, datorită îmbunătățirilor aduse sistemului de filtrare, calitatea aerului din interiorul clădirii a crescut. Astfel, o investiție inițială mai costisitoare – în acest caz sistemul de filtrare – s-a dovedit a fi mai eficientă din punct de vedere al costurilor.

Cu toate că, în marea majoritate a cazurilor, echipamentele HVAC cu eficiență ridicată pot costa mai mult, reducerea costurilor de operare poate face ca această investiția inițială mai mare să fie o decizie foarte bună din punct de vedere al rentabilității pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here