Odată cu trecerea industriei în ceea ce poate fi numită o eră a schimbărilor semnificative, mai jos vom analiza cinci tendințe de gestionare a instalațiilor pe care facility managerii trebuie să se concentreze pentru a se pregăti de viitor.

La suprafață poate părea doar un an ca și oricare altul, dar 2020 este va fi unul foarte important pentru gestionarea instalațiilor. În acest deceniu au început să intre în vigoare ideile, tehnologiile și atitudinile care vor redefini industria, spun specialiștii, iar pentru ca FM-ii să aibă succes într-un astfel de deceniu, trebuie să se pregătească pentru ceea ce va urma.

Desigur, asta poate fi mai ușor spus decât făcut. Există atât de multe considerente, atât de multe tendințe că managerilor de facilități li se spune în mod constant să determine care sunt obiectivele prioritare și cu adevărat importante și să le diferențieze de tentativele de vânzare insistente ale producătorilor, iar acest lucru poate fi extrem, de dificil în multe cazuri.

Totuși, mai jos, evidențiem cinci tendințe de gestionare a instalațiilor despre care specialiștii spun că vor defini nu doar anul 2020, dar și următorul deceniu.

Tehnologia inteligentă

Nu este deloc o surpriză pentru multe persoane faptul că tehnologiile inteligente se află primele pe lista tendințelor. Conform studiilor recente, până la finalul anului, la nivel mondial se va atinge pragul de 5,8 miliarde de endpoint-uri Internet of Things (IoT) active, cu peste 38 de miliarde de dispozitive conectate în funcțiune. Aceasta este o creștere de 21% față de anul 2019 – aceeași rată de creștere a fost înregistrată și anul trecut. O astfel de proliferare este menită să atragă mai multă cerere din partea utilizatorilor facilităților, pe măsură ce aceștia se obișnuiesc să folosească tehnologia inteligentă, mai ales că inteligența artificială, edge computing și rețelele 5G sporesc potențialul IoT.

În această situație, provocarea pentru managerii de facilități o reprezintă dezvoltarea abilităților de a implementa o astfel de tehnologie în siguranță și în mod eficient. Conform raportului IoT Signals al Microsoft, 47% dintre subiecți au recunoscut că au o deficiență relevantă de abilități, în timp ce 38% dintre ei recunosc că tehnologia li se pare prea complexă. Problema nu se rezumă doar la reticența FM-ilor de a se adapta, deoarece organizațiile care optează să încorporeze aceste tipuri de tehnologii inteligente, în ciuda lipsei considerabile de competențe a personalului, riscă să își lase companiile vulnerabile în fața potențialelor breșe de securitate. Doar 19 la sută dintre respondeți au declarat că iau în considerare securitatea atunci când adoptă dispozitive noi.

Din fericire, industria începe să abordeze aceste lacune, iar evenimente viitoare precum Total Facilities 2020 acordă un rol important subiectului în programa lor.

Relațiile dintre FM și chiriași

Relația dintre un facility manager și chiriașii săi se află în mijlocul unei revizuiri radicale. În timp ce cererea de spații comerciale și rezidențiale este în creștere, odată cu creșterea populației din marile orașe ale lumii, nouă generație de chiriași este cea care deține acum puterea în relație.

De ce? Deoarece acest chiriaș nu ezită să-și împacheteze lucrurile și să se mute în clădirea de peste stradă, dacă nu îi sunt îndeplinite nevoile. Noua generație de chiriași acordă prioritate controlului, alegerii și flexibilității în favoarea satisfacției și ușurinței.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că managerii trebuie să fie servili în relația cu chiriații și nici nu trebuie să le îndeplinească absolut toate mofturile pentru a-i face fericiți cu orice cost. Asta înseamnă că legăturile și comunicarea din relația FM/chiriaș nu au fost niciodată mai importante. Ambele părți pot beneficia de acest lucru, cu condiția să se stabilească obiective și scopuri comune încă de la început.

Sustenabilitatea

Sustenabilitatea este o problemă atât de proeminentă în managementul facilităților, iar din cauza unor evenimente devastatoare, precum incendiile recente din Australia, intensitatea cu care oamenii vor lua în considerare efectele clădirilor asupra mediului înconjurător nu va face decât să crească.

O concepție foarte populară dar greșită despre sustenabilitate este că se referă doar la gestionarea deșeurilor. Desigur, gestionarea deșeurilor reprezintă un element al său, dar sunt și considerente precum administrarea produselor, procurarea de energie și chiar naveta zilnică la locul de muncă. Oportunitatea de a contribui la o lume mai curată în moduri care să beneficieze și organizațiilor este foarte tentantă, iar FM-ii trebuie să înceapă să se uite la eforturi sustenabile în 2020, dacă nu au început să o facă deja.

Outsourcing

Ideea de subcontractare a serviciilor FM nu este nimic nou, dar în acest deceniu urmează să ofere un impuls masiv sectorului. Până în 2025, se prevede că piața globală de externalizare va atinge 1 trilion de dolari, datorită beneficiilor operaționale și financiare pe care le oferă.

Motivul principal al externalizării nu ar trebui să se bazeze niciodată pe costuri, ci pe capacitatea sa de a furniza servicii mai bune în timp ce ușurează încărcarea departamentului FM, astfel încât să se poată concentra pe cele mai importante aspecte ale poziției lor. Pentru o industrie atât de consumatoare de timp și tradițional, acest avantaj este crucial.

Designul locului de muncă

Modul în care lucrăm se schimbă. Conceptul de vârstă industrială a angajatului care își petrece o perioadă fixă, ​​lucrând la o stație de lucru fixă, în absolut fiecare zi de serviciu este recunoscut, în cele din urmă, ca fiind redundant. Facilitățile trebuie să fie pregătite pentru a aborda această tendință aflată într-o continuă creștere, fără a fi reacționari și fără a investi fonduri majore într-un proiect care facility managerii speră să atragă potențiali clienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here