La un simpozion de securitate din 1998, sponsorizat de unul dintre cei mai mari producători de carduri de acces din lume, un executiv a prezis că, până în anul 2000, cardurile de acces vor fi o chestie a trecutului. Biometria, recunoașterea facială, stilul de mers sau alte tehnologii disruptive ar elimina nevoia de acreditare de acces folosind dispozitive din plastic. Mai bine de 20 de ani mai târziu, administratorii facilităților încă depind, în mare măsură, de cardurile de acces din plastic și nicio tehnologie anume nu este pregătită să devină noul standard universal de control al accesului.

De ce nu s-au schimbat lucrurile? La urma urmei, există o mulțime de probleme cu cardurile de acces. Sunt scumpe – costă între 6 la 12 $ fiecare; pot fi pierdute sau furate, permițând personalului neautorizat să aibă acces la o instalație; pot fi oarecum complexe pentru a comanda și programa; iar scenariul utopic al unui card universal care permite accesul global pentru toți angajații este foarte greu de atins. În plus, cartelele de acces nu sunt ideale pentru vizitatori, vânzători și invitați. Tipărirea de carduri temporare reprezintă o risipă, deoarece de obicei acestea sunt valabile 24 de ore sau mai puțin.

Totuși, în deceniul ce urmează, administratorii de facilități ar putea asista la sfârșitul cardului de acces din plastic. Există trei factori care pot fi folosiți pentru acordarea accesului în facilități: ce aveți (card de acces), ce știți (pin) și cine sunteți (biometric). Cele mai sigure instalații necesită doi sau trei dintre acești factori, iar schimbările vor surveni în categoriile ”ce aveți” și ”cine sunteți”.

Ce aveți – un smartphone. În anii 2020, managerii de facilități vor vedea cum cardul de acces va fi înlocuit cu aplicații pe smartphone-urile lor, pe piață existând deja mai multe astfel de soluții. Tehnologia preferată va funcționa cu toate telefoanele, va necesita o simplă descărcare de către utilizatori, va funcționa cu toate cititoarele din întreaga organizație, implementarea va fi simplă pentru managerii de facilități și va fi sigură (unele soluții oferind chiar și posibilitatea de autentificare cu doi factori, prin pin sau biometric, de pe propriul telefon mobil al utilizatorului). Tehnologia preferată va putea, de asemenea, să se integreze sau să fie încorporată în aplicațiile de FM care sunt utilizate pentru apelarea biletelor de servicii, administrarea directoarelor și gestionarea vizitatorilor sau a oaspeților.

Cine sunteți – cititoare biometrice. Există mai multe sisteme biometrice de control al accesului de succes pe piață în ziua de astăzi. Acestea includ cititoarele de amprente, cititoarele de geometrie a mâinilor, cititoarele vasculare, cititoarele de iris și cititoarele prin recunoaștere facială. Majoritatea companiilor care dezvoltă aceste tehnologii au depășit problemele stocării informațiilor de identificare personală și acordarea accesului pe baza unei formule biometrice.

Cititoarele biometrice pot fi scumpe și există o parte a populației care nu are amprente citibile. În plus, unele persoane sunt incomodate de faptul că altcineva are acces la amprentele lor. În ciuda acestor limitări, tot mai multe cititoare biometrice sunt disponibile pe piață, deoarece ele au un grad ridicat de precizie, sunt compatibile cu majoritatea sistemelor de control de acces și au fost dislocate cu succes în număr mare de mai multe organizații.

Biometria ar putea fi o potrivire logică pentru centrele de date, centrele IT, laboratoarele sau alte zone sensibile. Această tehnologie necesită o investiție mai mică în instalare și poate adăuga un strat suplimentar de securitate pentru a vă proteja unele dintre cele mai valoroase active.

De departe cea mai lent dezvoltată tehnologie biometrică, dar și cea mai interesantă, este recunoașterea facială. Comoditatea pentru utilizatori ar putea fi incredibilă. Această tehnologie are capacitatea de a înlocui cardurile de acces din plastic, cititoarele de carduri și turnicheții și ar putea elimina cozile. Tehnologia potrivită va permite accesul multor persoane fără a fi nevoie ca acestea să se înscrie, să se alinieze sau fără să fie deranjate în vreun fel în momentul în care accesează o unitate. Succesul recunoașterii faciale va fi probabil determinat de progresele înregistrate în tehnologiile de imagistică și camere video. Succesurile din ultimul deceniu în tehnologia video IP au crescut calitatea imaginilor video și au redus costurile și cerințele de transfer de date până la un punct în care software-ul de recunoaștere facială ar trebui să poată fi utilizat la scară largă.

Companii precum Facebook și Apple au cantități mari de date de recunoaștere facială și ar putea fi în măsură să ridice recunoașterea facială la rang de tehnologie de vârf pentru controlul accesului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here