Generațiile actuale de boilere și încălzitoare de apă sunt mai eficiente, mai fiabile și mai sigure decât orice generație anterioară. Dar accidentele încă se produc și boilerele încă se mai defectează înainte de a-și încheia ciclul de viață. Aproape două treimi din defecțiunile cazanelor sunt rezulte directe ale practicilor slabe de operare și de întreținere, iar cele mai multe întreruperi neprogramate ale serviciilor sunt, de asemenea, rezultatul practicilor de operare și întreținere deficitare.

Întreținerea eficientă poate fi un factor foarte influent în ceea ce privește îmbunătățirea siguranței, însă numai dacă programul de întreținere abordează măsuri de siguranță specifice.

Tehnicienii ar trebui să înceapă cu supapa de siguranță, care este ultima linie de apărare a boilerului împotriva suprapresiunii. Piatra și alți contaminanți din sistemul de apă sau din conductele de evacuare conectate pot interfera cu funcționarea supapei. Operatorii trebuie să testeze aceste valve de fiecare dată când pornesc un boiler și trebuie să efectueze teste suplimentare la intervale recomandate de producător.

Controalele de protecție a flăcărilor necesită, de asemenea, teste periodice. Aceste controale asigură faptul că luminile centralei funcționează și se opresc corect. Operația tipică include eliminarea gazelor combustibile din cazan în timpul pornirii pentru a reduce riscul unei explozii. Controlul de protecție a flăcării verifică dacă toate celelalte blocaje de siguranță sunt închise înainte de aprindere.

Când un cazan se oprește, inițiază un ciclu de curățare conceput pentru a elimina gazele combustibile. În funcție de dimensiunea și tipul cazanului, tehnicienii ar putea avea nevoie să inspecteze zilnic sau săptămânal controlul de protecție a flăcării.

În cele din urmă, controlul pentru nivelul scăzut de apă închide cazanele în cazul pierderii alimentării cu apă, ceea ce poate provoca supraîncălzirea și deteriorarea permanentă. Controalele sunt fiabile, dar componentele se pot defecta, ceea ce duce la o indicație falsă a nivelului de apă din boiler. Din nou, în funcție de dimensiunea și tipul cazanului, operatorii ar putea avea nevoie să confirme vizual în fiecare zi că nivelul apei din cazan este același cu cel indicat.

Operatorii nu trebuie să presupună pur și simplu că, dacă indicatoarele de siguranță ale cazanului și alarmele sunt normale, totul este în regulă. Luminile se pot arde și contactele de alarmă se pot defecta sau se pot deconecta. Majoritatea panourilor de operare includ un buton de testare pentru indicatoare și alarme, buton pe care operatorii trebuie să-l folosească în mod regulat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here