Care este modalitatea corectă de a elimina deșeurile biologice periculoase și cum se poate reduce riscul de contaminare în facilitatea dumneavoastră?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global se administrează aproximativ 16 miliarde de injecții în fiecare an, și nu toate seringile și acele folosite ajung să fie eliminate în mod corespunzător, creând riscuri de rănire și infecție, precum și oportunități de reutilizare.

Conform datelor de specialitate, o persoană care suferă de o rană cauzată de un ac utilizat pe un pacient infectat, prezintă un risc de 30% să devină infectat cu hepatita B, un risc de 1,8% de apariție al hepatitei C și un risc de 0,3% de infectare cu HIV. Puteți preveni expunerea dăunătoare la aceste riscuri prin utilizarea corespunzătoare a containerelor de deșeuri și prin etichetarea corectă a deșeurilor care pot pune în pericol mediul înconjurător.

IMPORTANȚA SEGREGĂRII DEȘEURILOR

Segregarea și etichetarea incorectă a deșeurilor sunt printre cele mai frecvente încălcări ale legislației comise în instituțiile de sănătate și asistență medicală. Deșeurile medicale introduc un risc suplimentar de expunere la infecții dăunătoare a personalului medical, a persoanelor care manipulează deșeurile și a pacienților, în cazul în care acestea nu sunt administrate în mod corespunzător. Indiferent de tipul de deșeuri biologice, toate prezintă potențial de a fi infecțioase. Acesta este motivul pentru care deșeurile biologice nu pot fi niciodată introduse într-un tomberon obișnuit.

În SUA, Administrația pentru Securitate și Sănătate Ocupațională (OSHA) este instituția care dictează cerințele pe care angajatorii trebuie să le implementeze pentru a proteja angajații care pot intra în contact cu sângele sau cu alte materiale potențial infecțioase. O parte standardelor de protecție includ etichetarea consecventă a deșeurilor și limitarea pericolelor biologice prin utilizarea de pungi, containere, etichete de siguranță și semne astfel încât să reducă șansele expunerii nocive din clădire către lumea exterioară.

CONTAINERE

În cazul unor instituții medicale, deșeurile biologice reprezintă orice obiect care a fost înmuiat în sânge. O regulă bună de urmat pentru a determina tipul de container care trebuie utilizat este de a lua în considerare nivelul de risc pe care deșeurile îl pot avea asupra sănătății unei persoane. În esență, cu cât este mai mare riscul pe care îl reprezintă deșeurile pentru oameni, cu atât tomberonul sau containerul trebuie să fie cât mai rigid.

De exemplu, regulile OSHA pentru containerele care transportă deșeuri reglementate arată că că:

– containerele trebuie să poată fi închise
– trebuie să fie construite pentru a preveni scurgerile și suficient de mari pentru a încăpea întregul conținut
– trebuie să fie etichetate și colorate conform standardelor
– trebuie să fie închis înainte de îndepărtare pentru a împiedica scurgerile în timpul manipulării, transportului sau depozitării;
– dacă există o contaminare exterioară a recipientului pentru deșeuri, acesta trebuie introdus într-un al doilea container.

De asemenea, este o idee bună să învățați scopul fiecărui recipient pentru deșeuri biologice și ce metodă este cea mai utilă în funcție de natura deșeurilor.

ETICHETE ȘI SIMBOLURI

Angajatorii sunt responsabili pentru comunicarea clară către angajați a pericolelor biologice prin utilizarea de etichete și semne de avertizare. Eticheta de pericol biologic trebuie să aibă culoarea portocaliu fluorescent sau roșu-portocaliu și să afișeze clar cuvântul „biohazard” și simbolul universal biohazard într-o culoare contrastantă (de regulă negru). Etichetele trebuie aplicate cât mai aproape posibil de recipient cu un adeziv, o sârmă, o fir de ață sau altă metodă.

Este necesară aplicarea de etichete la:

– toate pungile/containerele de deșeuri utilizate pentru depozitarea, transportul sau eliminarea sângelui și a altor materiale potențial infecțioase
– frigidere și congelatoare care depozitează sânge sau alte containere pentru deșeuri patologice potențial infecțioase
– ușile de intrare în zonele de lucru pentru a avertiza și a informa personalul cu privire la prezența pericolelor biologice
– unele echipamente care au intrat în contact cu sângele sau cu alte materiale potențial infecțioase – asigurați-vă că eticheta conține informații care precizează care porțiuni ale echipamentului sunt contaminate.

PUNGI ȘI CONTAINERE ROȘII PENTRU DEȘEURI

Utilizați pungi roșii pentru a arunca obiecte lichide și solide contaminate cu sânge sau alte materiale potențial infecțioase. În cazul în care deșeurile pot fi turnate, pot picura sau se îndepărtează după uscare, depozitați-le într-o pungă roșie sau într-un recipient de culoare, în locația în care au fost utilizate.

Containere pentru obiecte ascuțite: Toate obiectele ascuțite, cum ar fi acele folosite sau orice alt obiect folosit pentru tăiere și injectare, trebuie să fie depozitate într-un recipient rigid, etanș, impermeabil și care nu poate fi penetrat. Containerul poate fi fabricat dintr-o varietate de materiale, de la carton la plastic. Etichetele sau culorile recipientelor trebuie să fie în conformitate cu standardele OSHA și trebuie să fie aplicate în funcție de fiecare patogen în parte. În cazul în care există posibilitatea apariției unor scurgeri, plasați-l într-un al doilea container care poate fi închis, ceea ce împiedică scurgerile în timpul manipulării, depozitării, transportului sau expedierii. La închidere, puteți folosi bandă izolatoare pentru a asigura securizarea mai bună a capacului, atâta vreme cât acesta nu servește ca și capac primar.

Containere individuale de sânge: Plasați-le într-un recipient etichetat în timpul depozitării, transportului, expedierii sau eliminării. Dacă există posibilitatea apariției scurgerilor, amplasați materialele într-un recipient secundar.

Spălarea textilelor contaminate: Puneți toate rufele care au intrat în contact cu sângele sau pot conține obiecte ascuțite într-o pungă roșie. Acestea includ tifon,
mănuși, halate, lenjerie de pat, banc de hârtie, echipament individual de protecție (PPE) și multe altele. Dacă rufele sunt ude și sunt expuse riscului de scurgeri din recipientele în care sunt depozitate, puneți-le în alte pungi sau containere care împiedică scurgerea.

Deșeuri patologice: Așezați orice poate fi identificat ca și organ de om sau animal, părți ale corpului și țesuturi într-un recipient roșu pentru deșeuri patologice. Acesta constă într-un container roșu rigid, cu un capac etanș, încapsulat într-o pungă de culoare roșie și etichetat cu simbolul universal pentru biohazard.

SFATURI PENTRU PĂSTRAREA CONFORMITĂȚII CU LEGISLAȚIA

Iată cinci modalități prin care puteți menține siguranța și conformitatea cu legislația, în ceea ce privește gestionarea pericolelor biologice în orice locație:

-Asigurați o pregătire consistentă: pregătiți și instruiți toți angajații cu privire la gestionarea adecvată a deșeurilor biologice pentru a asigura coerența în cadrul facilității și pentru a reduce șansele de eroare umană și de expunere nocivă.

-Țineți un jurnal al vătămărilor cu obiecte ascuțite: stabilirea și menținerea unui jurnal de vătămare cu obiecte ascuțite pentru înregistrarea rănilor cauzate de obiectele ascuțite contaminate. Acest lucru vă va permite să recunoașteți zonele problemă și cum puteți să le îmbunătățiți.

-Aveți grijă de zonele de depozitare: diferite tipuri de deșeuri pot fi stocate în aceeași cameră. Preveniți neregulile și rănile prin asigurarea faptului că angajații și personalul sunt conștienți de prezența materialelor ce prezintă un pericol biologic și de modul în care acestea se pot aborda în condiții de siguranță. Etichetați în mod clar deșeurile și separați-le pentru a preveni erorile umane și pentru a menține eficiența.

-Reevaluarea pericolelor: evaluați mediul de lucru pentru a depista orice pericol ascuns sau practici de lucru necorespunzătoare și luați măsurile necesare pentru a le corecta. Protejați-vă clădirea de apariția unor noi pericole prin efectuarea de cursuri de perfecționare pentru angajați și punând accent pe zonele problematice folosind etichete de siguranță și semne.

-Evaluați etichetele și semnele de siguranță: faceți o analiză pentru a determina dacă etichetele sau semnele de siguranță necesită o actualizare, înlocuire sau alt proces de întreținere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here