Învelișurile de protecție a acoperișurilor au devenit instrumente extrem de eficiente pentru managerii de întreținere și inginerie care doresc să prelungească durata de viață a sistemelor de acoperișuri de pe facilitățile instituționale și comerciale. Cu toate acestea, pentru a putea beneficia pe deplin de beneficiile acestor învelișuri protectoare, managerii și tehnicienii din prima linie trebuie să ia în calcul o serie de considerente cheie.

Facility managerii care doresc să aplice cu succes un astfel de înveliș trebuie să înțeleagă foarte bine tipul sistemului de acoperiș și starea acestuia, să fie conștienți de caracteristicile diferitelor tipuri de acoperiri și să se asigure că tehnicienii efectuează inspecții eficiente, aplicații de acoperire și întreținere.

Tipul de acoperiș

Deoarece învelișurile de acoperiș comercializate pe piață sunt realizate pe baza unor formule specifice pentru unul sau mai multe tipuri de membrane, acest lucru înseamnă că nu există o soluție universală pentru toate tipurile de acoperiș. Drept urmare, managerii trebuie să fie siguri că învelișul în cauză este compatibil cu suprafața acoperișului care urmează să fie acoperit, ce poate varia de la asfalt, EPDM sau Hypalon la metal, la bitum modificat, PVC, spumă poliuretanică (SPF) sau TPO.

De exemplu, acoperișul SPF este pulverizat. Acesta este realizat fără a fi nevoie de sudură și are o greutate redusă – la o grosime de 7,5 centimetri, are o greutate de mai puțin de 5 kilograme pe metru pătrat – permițând mai multe revopsiri fără ca greutatea suplimentară a acoperirii să depășească limita de încărcare a structurii de susținere. Suprafețele SPF trebuie acoperite mai des, deoarece sunt vulnerabile la daune cauzate de traficul pietonal intens și de grindină, iar rezistența la ultraviolete și impermeabilitatea sunt de asemenea scăzute.

Ca un alt exemplu, acoperișurile din pietriș nu pot fi acoperite cu o substanță lichidă pentru a opri scurgerile, din cauza dificultății de a găsi sursa scurgerilor pe suprafața neuniformă. De asemenea, acoperișurile din pietriș absorb căldura și rămân fierbinți pentru o perioadă mult mai multă după apusul soarelui față de alte tipuri de acoperișuri. În momentul în care daunele cauzate de scurgeri sub acoperiș devin o problemă destul de mare, managerii ar putea mai degrabă să opteze pentru înlocuirea pietrișului cu o suprafață netedă.

Să presupunem că un manager selectează o acoperire de acoperiș asfaltic cu trei straturi sub o suprafață de pietriș, piatră zdrobită sau cuarț. Pietrișul este complet îndepărtat, iar suprafața de dedesubt este spălată sub presiune. Tehnicienii efectuează orice reparații sunt necesare, apoi aplică un strat învelitor, cum ar fi aluminiu cu fibre de argint. Dacă proprietarul dorește să păstreze acoperișul cu pietriș, o modalitate de a-l repara este prin netezirea pietrișului și aplicarea unui strat gros de acoperiș laminat greu peste pietriș și apoi a unei aplicații de acoperiș cu torță fierbinte deasupra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here