Când vine vorba de implementarea unui sistem de încuietori pe bază de chei mecanice în clădirea dumneavoastră, asigurați-vă că vă luați toate măsurile de protecție juridică necesare, avertizează experții din domeniu.

Sistemele de securitate au evoluat radical în ultimele decenii, iar sistemele electronice au devenit tot mai răspândite. Însă cele mai multe facilități comerciale se bazează în continuare pe cheia mecanică, ca și control principal al accesului. În afară de aceasta, chiar și ușile electronice și ușile de control al accesului rămân în mod fundamental acționate de un mecanism de blocare și au o opțiune de suprascriere sau de rezervă pe bază de cheie implementată asupra lor.

Prin urmare, este imperativ ca administratorii de facilități și proprietarii de clădiri să se asigure că își fac temele înainte de a configura un sistem de închidere pe bază de cheie mecanică și de a determina care este cel mai bun pentru imobilul lor.

Există mai multe aspecte care ar trebui luate în considerare. Primul lucru pe care orice administrator de clădire ar trebui să îl știe este cât de multe sisteme de chei au și este imperativ să afle dacă acestea sunt sau nu protejate legal de orice formă de proprietate intelectuală. Al doilea lucru este să știe cât de multe chei au fost emise pentru aceste sisteme. Cu ajutorul datelor colectate de la furnizorul dumneavoastră de servicii, efectuați un audit pentru a determina câte chei pierdute există și care este nivelul expunerii la risc.

Motivul pentru care acest lucru este atât de important, este faptul că un sistem ferm acoperit de un brevet vă va proteja împotriva duplicării neautorizate a cheilor. Controlul asupra persoanelor care au acces la cheie și a celor care sunt autorizarea de a duplica aceste chei este esențial pentru securitate. Desigur, este imposibil să se împiedice complet copierea ilegală a cheilor – oamenii fără scrupule vor încerca întotdeauna să-și facă propriile chei pentru a ocoli sistemele de securitate -, dar cu acorduri impermeabile, numai centrele de service autorizate vor putea furniza sau copia cheile și token-urile de interfon, iar anumite profiluri sau anumite platforme de chei vor fi disponibile numai prin intermediul centrelor de service autorizate.

Acest lucru înseamnă că, de exemplu, angajatul pe termen scurt de la etajul 15 nu poate să ia cheia sa, emisă temporar, și să meargă la cel mai apropiat chioșc de copiat chei pentru a face 50 de duplicate pentru toți prietenii săi .

De aceea, atunci când configurați un sistem de securitate pe bază de chei mecanice, este vital să vă asigurați întotdeauna că aveți parte protecție juridică, dar și un termen de protecție adecvat, pe platforma pe care o alegeți. Există diferite platforme disponibile pe piață și fiecare dintre acestea utilizează propria sa tehnologie – propriile caracteristici unice care sunt, de obicei, brevetate sau au un design unic.

Aceste brevete au un termen fix de valabilitate, astfel că este indicat să vă asigurați că atunci când investiți într-un sistem de control, acesta are o durată de viață suficient de luncă încât să merite banii plătiți. Ultimul lucru pe care vrea să îl descopere un administrator de facilitate/clădire sau un proprietar este că a achiziționat un nou sistem de chei care, de fapt, nu beneficiază de nicio măsură de protecție sau că aceasta acoperă doar primii doi ani de la achiziție – după care sistemul este descoperit și complet vulnerabil la copierea neautorizată a cheilor de către orice persoană.

Inovaţii

Subliniind importanța acestui fapt, majoritatea inovațiilor curente din acest spațiu se învârt în jurul controlului și designului de brevete, cele mai moderne sisteme vizând adăugarea elementelor de siguranță la mecanismele de prevenire a spargerilor sau forțării yalelor. Intenția este de a face cât mai dificil, din punct de vedere tehnic, spargerea sau suprascrierea yalelor.

Una dintre cele mai notabile tendințe este de a avea elemente mobile în chei. Oamenii de știință susțin că primul sistem de închidere cu chei care poate fi recunoscut datează din secolul al VIII-lea, în Assyria, iar cheile utilizate pentru acele sisteme sunt încă recunoscute drept o formă de bază a celor folosite astăzi – cheia standard standard cu tăieturi în ea. Dar acum, vedem apariția unor chei cu elemente mobile în mișcare încorporate, cum ar fi un arc în vârful cheii sau alte versiuni cu rulmenți sau bile mobile. Acest lucru sporește din nou dificultatea tehnică în carul în care o persoană vrea să copieze cheia, să nu mai vorbim de cei care fac acest lucru cu intenții nefaste.

Aceste măsuri nu îi pot opri pe cei care vor să utilizeze forța brută pentru a rupe sau a sparge o încuietoare, însă pot fi extrem de eficiente în cazul în care cineva vrea să deschidă încuietoarea folosind unelte, sistemul de securitate făcând foarte dificilă operațiune de forțare a ielii folosind orice fel de metodă mecanică. De asemenea, în cazul acestor yale de înaltă securitate, o mare parte a protecției este axată pe prevenirea intrărilor ascunse.

Totodată, este foarte important ca proprietarii sau managerii de clădiri să se protejeze împotriva imprimării tridimensionale (3D) – a cărei evoluție dă naștere unor probleme de securitate într-o gamă largă de domenii, producția potențială de arme imprimate 3D fiind doar una dintre cele mai mediatizate.

Deși deja au fost sesizate cazuri în Europa, imprimarea ilegală 3D a cheilor nu a fost încă o problemă serioasă în alte părți ale lumii, deși este o amenințare tot mai mare și este foarte probabil că există oameni care deja experimentează în acest spațiu.

Configurarea sistemului

În prezent, cel mai important lucru este să lucrați cu un furnizor care va lucra împreună cu dumneavoastră pentru a vă oferi un sistem unic, un sistem personalizat, care să fie diferit față de oricare altul în lume. Cel mai bine este să discutați cu acel furnizor din fazele incipiente ale procesului de configurare a sistemului. Dacă un furnizor a fost angajat de către arhitecții originali, clientul – fie că este vorba de managerul instalației sau proprietarul clădirii – ar trebui să se întâlnească cu acel furnizor pentru înțelege în detaliu care sunt cerințele sistemului. cu toate că arhitecții sau constructorii ar putea avea o parte de input în sistem, la finalul zilei, clientul, utilizatorul final, este cel care va interacționa in fiecare zi cu sistemul de securitate, deci cu cât este implicat mai devreme în procesul de configurare, cu atât mai bine.

Împreună cu furnizorul, clientul trebuie să planifice un sistem de chei principale ( master key system)- astfel încât să existe o serie coduri adecvate create atunci când sistemul este proiectat. Mai mult, este întotdeauna util ca un facility manager să cunoască nivelul la care acesta trebuie să opereze în viitor. De exemplu, în acest fel, dacă un angajat pleacă din companie și ia cu el o grămadă de chei, managerul știe că trebuie să înlocuiască doar pentru acel etaj cheile, nu pentru toate cele 50 de etaje ale clădirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here