De la eficiența energetică, până la conservarea apei, personalul din clădirile de birouri și clădirile comerciale este adesea însărcinat cu asumarea responsabilității pentru contribuția privind conservarea mediului înconjurător. Managerii de proprietăți trebuie să ia în considerare impactul pe care îl au deciziile curente asupra mediului – și cum să înceapă implementarea unor soluții care să asigure un viitor mai bun. O metodă tot mai des întâlnită pentru a realiza aceste obiective este instalarea unui acoperiș verde pe structură.

În ciuda avantajelor, există un motiv de prudență: verdeața de pe acoperiș ar putea să te pună în pericol din cauza apariției dăunătorilor. Pământul și vegetația de pe acoperiș creează un sanctuar atractiv pentru dăunători, oferind surse ușoare de hrană, adăpost și apă.

Deci, când vine vorba de dăunători, “alternativa verde” include măsuri de prevenție proactive care elimină sau reduc condițiile atractive pentru dăunători. Această abordare, cunoscută sub numele de Management integrat al dăunătorilor (Integrated Pest Management – IPM), este esențială pentru a vă asigura că instalația dumneavoastră se află pe drumul cel bun pentru a preveni în mod continuu activitatea creaturilor dăunătoare, fiind în același timp responsabilă pentru mediul înconjurător.

Cei mai comuni dăunători

Pentru a ajuta la combaterea amenințării crescânde a activității creaturilor dăunătoare asupra proprietății dumneavoastră, este important să știți la ce tipuri de dăunători trebuie să fiți atenți și pașii proactivi pe care îi puteți lua pentru a-i ține departe.

• Insecte și furnici care consumă plantele – insectele care consumă plantelor, cum ar fi afidele, se găsesc pe tulpinile și frunzele plantelor, de unde se hrănesc cu sucuri de lichid din interiorul vegetației. Ele produc o “sevă de miere” care atrage alți dăunători, în special furnicile.

• Țânțarii – În special în lunile calde, țânțarii se refugiază și produc ouă în surse de apă stagnante, care se găsesc adesea pe acoperișuri, în special cele cu multe ghivece de plante sau alte forme de vegetație. Bazine, fântâni și alte dotări artificiale cu apă creează medii ideale pentru creșterea și înmulțirea țânțarilor.

• Dăunători care înțeapă și formează cuiburi – Insectele înțepătoare, cum ar fi albinele, viespii și bondarii, sunt atrase de flori și corpuri de apă. Ele pot construi cuiburi în jgheaburi, în copaci sau în tufișuri, în solul gazoanelor sau al plantelor în ghivece, dar și pe colțurile sau pe pereții exteriori ai clădirilor. În plus, păsările utilizează decorul acoperișurilor ca un loc de cuibărit, ademenite de abundența potențialelor zone de adăpost, hrană și de sursele de apă. Păsările pot construi cuiburi în jurul plantelor și în alte zone protejate.

• Rozătoare – Rozătoarele, în special șobolanii, se refugiază pe acoperișurile verzi, săpând prin vegetație și mulci, pe măsură ce se hrănesc cu semințe, fructe sau bulbi de plante ornamentale.

Totuși, atunci când vă protejați clădirea, este important să implementați o abordare responsabilă față de mediul înconjurător. Câteva măsuri proactive pe care le puteți lua includ: implementarea rutinelor de întreținere și a altor tactici de prevenire, construirea unui parteneriat puternic cu furnizorul dumneavoastră de gestionare a dăunătorilor / paraziților și educarea personalului dumneavoastră cu privire la cunoștințele, rolurile și protocolul de bază privind IPM.

Rutine de întreținere și tactici de prevenire

Acoperișul poate fi omis, de multe ori, din rutinele de întreținere ale personalului (cu sau fără acoperiș verde). Includerea acestuia în programul dumneavoastră de întreținere este esențială pentru a ajuta la prevenirea și reducerea apariției dăunătorilor pe acoperișul dumneavoastră verde. Pe măsură ce dezvoltați un plan integrat de gestionare a dăunătorilor, inspecția proactivă, salubritatea și întreținerea ar trebui să fie trei componente principale ale strategiei.

De asemenea, tacticile de excludere ajută, în primul rând, la împiedicarea dăunătorilor să intre în clădirea dumneavoastră. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a păstra dăunătorii departe de acoperișul dumneavoastră verde și afară din clădire.

• Evitați plantele care produc nuci, fructe și semințe, deoarece acestea atrag dăunători care își caută hrană. Vorbiți cu furnizorul dumneavoastră de gestionare a dăunătorilor sau cu peisagistul despre alte specii de vegetație pe care ar trebui să le evitați, ajutând la diminuarea activității dăunătorilor.
• Folosiți mulci de cedru în loc de mulci organic. Mulciul de cedru ține la distanță anumite tipuri de furnici, cum ar fi furnica argentiniană. De asemenea, reduceți utilizarea mulciului în plantații și creșterea excesivă a iederei, pentru a minimiza disponibilitatea de hrană și adăpost pentru dăunători.
• Asigurați-vă că furnizorul de gestionare a dăunătorilor sau specialistul în peisagistică are un plan de eliminare a insectelor care hrănesc plantele, deoarece seva pe care o produc atrage alți dăunători.
• Minimizați acumulările de apă cauzate de scurgeri din robinete, instalații de climatizare și irigare prin remedierea blocajelor de drenare și repararea scurgerilor și a altor surse de umiditate în exces.
• Reparați sau înlocuiți plasele rupte sau care lipsesc de pe gurile de ventilație.
• Sigilați fisurile, găurile și alte puncte potențiale de intrare din zidăria exterioară.

Colaborați cu un furnizor de gestionare a dăunătorilor

Relația dumneavoastră cu furnizorul de gestionare a dăunătorilor ar trebui să depășească statutul vânzătorului tipic. Furnizorul de gestionare a dăunătorilor ar trebui să fie de-a dreptul un partener care acordă timp pentru a proiecta un program IPM conceput special pentru proprietatea dumneavoastră, ajustând planul odată cu creșterea riscului de apariție a dăunătorilor sau în funcție de evoluția nevoilor clădirii. Păstrați-vă gestionarea împotriva daunelor profesionale actualizată atunci când se schimbă ceva care poate modifica eficacitatea programului IPM, cum ar fi o modificare a programului de depozitare a deșeurilor generate de clădire.

Un plan IPM eficient necesită, de asemenea, un standard mai ridicat de expertiză științifică, inclusiv cunoașterea biologiei dăunătorilor, a comportamentului acestora și a celei mai recente tehnologii ecologice din industrie. Deci, este important ca furnizorul dumneavoastră să fie competent în aceste domenii.

Instruirea personalului pe roluri și protocoale

Deoarece presiunea dăunătorilor poate fi în detrimentul reputației companiei dumneavoastră, este esențial să includeți și angajații în eforturile de gestionare a dăunătorilor, pentru a vă întări apărarea. Mai mulți ochi care caută dăunători – și mai mulți indivizi conștienți de daunele potențiale ale introducerii fără voie a paraziților în instalație – vor crește probabilitatea de a observa o problemă înainte ca o infestație să câștige teren în clădire. Întreaga echipă trebuie să știe ce să caute și cum să raporteze orice activitate dăunătoare potențială sau condițiile favorabile apariției acestora.

• Colaborați cu furnizorul de gestionare a dăunătorilor pentru a oferi instruiri IPM pentru angajații dumneavoastră, pentru a-i ajuta să înțeleagă protocoalele de combatere a dăunătorilor și rolul pe care aceștia îl joacă în prevenirea și controlul activității paraziților.
• Luați în considerare atribuirea fiecărui membru al personalului un rol specific de gestionare a dăunătorilor, pe baza responsabilităților zilnice ale acestuia. De exemplu, o persoană care se ocupă de salubritate ar trebui să monitorizeze și să curățe orice scurgere de lichid sau de produs care ar putea atrage dăunători.

Pe măsură ce construcțiile sustenabile progresează, înțelegerea implicațiilor sistemelor de acoperiș vegetativ reprezintă piatra de temelie a menținerii eficacității și utilității acestora. În timp ce acoperișurile verzi pot crește presiunea dăunătorilor asupra proprietății dumneavoastră, strategia corectă de întreținere ar trebui să atenueze aceste preocupări și să vă ajute să creați un mediu de care oricine se poate bucura. Dacă încorporați gestionarea dăunătorilor în planificarea activității clădirii, puteți rămâne în fața tendințelor și vă puteți asigura că acoperișul verde se dezvoltă în cel mai eficient mod posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here